sfintirea masinii

sursa: www.lyra.ro

Că România este țara tuturor posibilităților, chiar și în domeniul automobilistic, nu mai miră pe nimeni. Doar permitem mașinilor înmatriculate în Bulgaria să umble fără asigurare obligatorie și într-o stare jalnică pe drumurile noastre și taxăm mai puțin mașinile mai vechi și mai poluante. Totuși, nu putem să nu ramânem consternați după anunțul făcut în urmă cu aproape o lună de Biserica Ortodoxă Română. Astfel, BOR a decis să oficializeze procedura de “sfințire” a vehiculelor plasând încă o dată (dacă mai era nevoie) țara noastră la loc de cinste pe harta penibilului. Profitând de naivitatea românului care percepe relația cu Biserica și divinitatea drept una bazată pe cumpărarea indulgenței, un fel de mită ecleziastică, BOR a instituționalizat un obicei prostesc și habotnic publicându-l în Molifetnic, un fel de cod de reguli al instituției creștine din România.

Ce fericire pe șoferul român care nu investește în fleacuri precum uleiul de calitate, anvelopele sau piesele originale. De acum, contra unei taxe modice, o simplă sfințire a vehiculului îl va proteja pe fericitul posesor de toate relele. “Procedura” este una de o complexitate nemaivăzută: se sfințește motorul, interiorul și exteriorul (ca la spălătorie sau la salonul de detailing). Ne întrebăm daca mașina este dată și cu ceară. Ar fi normal nu? Poate mai normal ar fi ca în loc să ne sfințim mașinile să le întreținem corespunzător și să le plătim asigurarea. Sau în loc să umplem mașina de iconițe și cruciulițe să ne purtăm respectuos în trafic, să semnalizăm, să purtăm centura de siguranță, să nu mai claxonăm la o milisecundă după ce semaforul afișează culoarea verde sau să nu mai scuipăm și înjurăm alți conducători auto.

Ce spune Biserica despre logica din spatele deciziei? Ei bine preotul paroh de la Biserica Sf. Dimitrie Bascov, de langa Pitești a declarat: “Este vorba de o rugăciune specială de sfeștanie a masinii pe care o rostim noi, preoții, si binecuvântăm mașinile pentru ca cei care le conduc sa aibă numai drumuri frumoase și totul sa fie într-o atmosferă deosebit de placută.” Și chiar așa se întâmplă. Într-o atmosferă deosebit de plăcută, șoferii inconștienți care confundă capacitatea de apăsa puternic accelerația în linie dreaptă cu abilitățile de pilot, intră pe contrasens și ucid oameni nevinovați. Cu mașini sfințite și soferi inconștienți, România se clasează pe locul 3 în Europa după Polonia și Lituania la rata de mortalitate înregistrată în urma accidentelor rutiere (conform serviciului de statistică Eurostat). Mesajul transmis de Biserică prin oficializarea unui obicei care ar face și curcile din țările civilizate să râdă de noi este unul fundamental eronat: o rugăciune și o taxă plătită Bisericii pot ține locul unui stil de conducere preventiv și responsabil și pot suplini starea tehnică deplorabilă a unui autovehicul.

Foto: freepik