cloud-computing-pentru-masini3

Ca orice alt produs aflat într-o continuă evoluție, automobilul trebuie să rămână în permanență conectat la cele mai moderne soluții din domeniul dezvoltării, producției, securității, infotainment-ului sau chiar cel social media pentru a rămâne ancorat în contemporan și a se adresa unei categorii cât mai diversificate de clienți.

Cloud computing-ul este cu siguranță cel mai promițător instrument tehnologic care poate aduce transformarea totală a automobilului viitorului având potențialul de a transforma mașina într-un pseudo-device la fel de versatil ca o tabletă sau un smart phone. Pentru cei care nu sunt pasionați de IT sau de orice capitol tehnic  în general, cloud computing-ul este denumirea colectivă a serviciilor care permit accessarea la cerere a resurselor de software, hardware, infrastructură sau stocare de date prin intermediul unei rețele (de obicei Internetul). De obicei, reprezentarea grafică a acestui concept este cea a norului (deci nu vorbim de formații atmosferice) de unde și numele.

Dar ce aplicații utile poate aduce cloud computing-ul pentru automobilul viitorului? Un buton de unde sa comandăm ploaie în mașina? Foarte puțin practic am zice. Lasând gluma la o parte, posibilitatea de a accesa o multitudine de informații în timp real prin intermediul unei conexiuni wireless la Internet oferă posibilități nebănuite mai ales odată cu implementarea conexiunii  mobile de mare viteză 4G LTE. În primul rând, în domeniul siguranței: parametrii de funcționare ai autovehiculului ar putea fi monitorizați și ajustați în timp real pentru prevenirea accidentelor (sistemul de frânare, suspensiile, luminile) iar prin intermediul monitorizării prin GPS s-ar putea evita accidentele grave (computerul mașinii ar menține mașina pe banda corectă de mers sau ar putea acționa frânele atunci când șoferul s-ar apropia prea mult de un alt autovehicul).

O nouă aplicație testată în prezent poate oferi o monitorizare în timp real a ritmului cardiac al șoferului pentru a detecta semnele somnului incipient sau ale unui potențial infarct. Navigația ar dobândi o utilitate mult mai mare, soferul având posibilitatea de a descărca tot timpul cele mai recente hărți și de a plăti un preț mai mic, limitat la utilizarea lor (în sistemul pay-per-use, fără a fi nevoie de achiziționarea licenței). Adio prețuri astronomice pentru hărți originale care devin depășite după mai puțin de un an și adio certuri isterice ale cuplurilor plecate în concediu ghidate de hărți obținute (gratuit ce-i drept) de pe Internet.  În același timp GPS-ul ar putea ajuta șoferii să ocolească intersecțiile blocate și drumurile aglomerate, economisind astfel combustibil și scutind șoferul de timp pierdut și de un număr semnificativ de înjurături.

Cum ar fi să-ți poți accesa toate datele de pe computerul personal direct în mașina (poze, muzică) sau să citești comentariile postate de cel mai bun prieten (sau dușman) pe Facebook (era inevitabil să vorbim despre Facebook nu-i așa)? Prin intermediul cloud computing, interconectivitatea, flexibilitatea și stocarea unui volum uriaș de date accesibil printr-o singură atingere, devin realitate. Confortul și ergonomia ar avea și ele de beneficiat. Deja producătorii de automobile și giganții industriei IT lucrează la soluții prin care consola centrală va fi mai aerisită și intuitivă ca oricând (se vor elimina toate spațiile dedicate stocării fizice de date sau comenzile inutile) iar senzorii de temperatură vor declanșa automat dezaburirea, încălzirea în scaune sau aerul condiționat fără a fi nevoie de intervenția șoferului. Adio vizite la service pentru actualizarea soft-ului motorului sau pentru diagnoza problemelor tehnice. Aceste operațiuni ar putea fi realizate comod și rapid de la distanță economisind timp, nervi și bani. În loc să beneficiezi de o suspensie care se comportă decent în mai multe situații, accesul la datele stocate în „nor” ar permite o configurare optimă și în timp real adaptată la sute de mii de situații de trafic sau suprafețe de rulare.

Poate unele dintre aceste soluții par futuriste, însă producătorii de automobile ne garantează că ele nu se află decât la aproximativ 5 ani de implementarea pe scară largă. Până atunci putem arunca o privire în viitor pentru a vedea ce se ascunde în spatele norilor. De obicei, o rază de soare.

Foto: freepik