Industria globala a energiei solare va inregistra, conform asteptarilor, o crestere de 14% in 2020, comparativ cu capacitatea solara totala instalata in 2019, potrivit unui nou studiu publicat de IHS Markit.
Mai mult, cei 142 de GW suplimentari care se asteapta sa fie instalati in 2020 reprezinta o cifra de sapte ori mai mare decat capacitatea solara totala instalata in 2010, adica 20 de GW.

Alte constatari importante ale studiului efectuat de providerul britanic de informatie globala IHS Markit includ:

  •  Numarul de instalari vor continua sa aiba rate de crestere de doua cifre in noul deceniu.
  •  Au existat 7 tari cu peste 1 GW de capacitate solara instalata in 2010, majoritatea acestora limitate la Europa.
  •  Peste 43 de tari vor atinge acest plafon pana la finele lui 2020.
  •  Cele mai importante 10 piete se asteapta sa ajunga la o cota colectiva de piata de 73%, de la 94% in 2010.

China

Cererea de energie solara in 2020 va fi mai mica decat varful istoric de 50GW – capacitatea instalata in anul 2017. Cererea in China este intr-o faza de tranzitie, pe masura ce piata trece treptat catre lipsa subventiilor pentru energia solara si concurenta cu alte forme de generare. In plus, piata se confrunta cu un soi de nesiguranta pe fond, in asteptarea lansarii celui de-al 14-lea Plan pe Cinci Ani, care va fi anuntat in cursul acestui an.

Statele Unite

Se asteapta ca volum de instalari sa urce la 20% in 2020, consolidand pozitia Statelor Unite ale Americii ca cea de-a doua piata a lumii. California, Texas, Florida, Carolina de Nord si New York vor fi promotorii cei mai importanti ai cresterii cererii in Statele Unite pe urmatorii cinci ani.

Europa

Dupa un 2019 cu un numar aproape dublu de instalari, Europa se asteapta sa adauge in 2020 o capacitate de peste 24 de GW – cu alte cuvinte, o crestere de 5%. Spania, Germania, Olanda, Franta, Italia si Ucraina vor fi sursele principale de cerere, ceea ce reprezinta 63% din numarul total de instalatii din UE in anul care urmeaza.

India

Dupa un an plat in 2019, cauzat de nesigurantele de pe scena politica si de impactul taxelor pe importuri la celule si module solare, se asteapta ca anul 2020 sa fie marcat de o crestere a volumului de instalari, care vor depasi cifra de 14 GW.

Perspective generale pentru 2020

Edurne Zoco, director de Tehnologii Curate si Regenerabile la IHS Markit a spus ca “daca 2020 va fi inca un an cu o crestere de doua cifre a cererii globale, acest lucru este dovada cresterii continue si exponentiale a instalarilor de sisteme solare fotovoltaice in ultimul deceniu”.
Daca anii 2010 au fost deceniul inovatiei in tehnologie, al reducerilor abrupte de costuri, al subventiilor mari si al dominatiei catorva piete, atunci anul 2020 marcheaza deceniul sistemelor solare nesubventionate, al diversificarii si extinderii cererii de instalari de sisteme solare pe intregul glob, anul noilor jucatori corporate, precum si al cresterii competitivitatii vis-a-vis de sursele conventionale de energie.
China va ramane in pozitie dominanta ca lider general in materie de instalatii solare, insa aceasta decada va aduce si la aparitia unor piete noi in Asia de Sud Est, in America Latina si in Orientul Mijlociu.
“Chiar si asa, pietele majore vor continua sa fie esentiale pentru dezvoltarea industriei solare, mai ales daca vorbim despre testarea inovatiilor tehnologice, despre dezvoltarea politicilor si despre modele noi de business”.

Foto: freepik