Schimbarea uleiului masinii este o operatiune mai simpla decat pare si poti face economii considerabile daca te ocupi chiar tu de acest aspect. Operatiunea nu ar trebui sa dureze mai mult de 45 minute. Asigura-te doar ca urmaresti instructiunile si respecti masurile de siguranta recomandate de producator.

In primul rand, alege uleiul potrivit pentru masina ta dand click aici sau folosind instrumentul Shell LubeMatch de aici. Apoi asigura-te ca ai ustensilele necesare.

Vei avea nevoie de:

  • Ulei de motor Shell Helix (4 sau 5 litri – verifica manualul de utilizare)
  • Filtru de ulei nou – verifica manualul de utilizare
  • Ochelari de protectie si manusi de cauciuc
  • Recipient de plastic si palnie
  • Cric si suporti de sustinere
  • Cheie tubulara si mufa de evacuare ulei
  • Prosoape de hartie si o carpa
  • Cheia filtrului de ulei

Ce ai de facut:

1. Pregateste masina
Masina trebuie sa fie parcata pe o suprafata plana cu frana de mana trasa si motorul oprit, iar uleiul trebuie lasat sa se raceasca cateva minute. Daca ai nevoie de spatiu suplimentar sub masina, foloseste cricul pentru a o ridica si a o sustine. Simpla folosire a cricului nu este recomandata – nu te aseza sub masina fara a folosi si suporti de sustinere. Poti aseza ceva si sub motor pentru a preveni scurgerea uleiului pe pamant.

2. Desurubeaza capacul filtrului de ulei
Gaseste filtrul de ulei (poti consulta manualul pentru a-l localiza) si desurubeaza capacul. Acest aspect este foarte important, deoarece crearea unui vacuum nu va permite scurgerea uleiului in intregime.

3. Localizeaza mufa de scurgere a uleiului
Intra sub masina si localizeaza mufa de evacuare a uleiului. Acesta este un surub izolat in partea de jos a baii de ulei.

4. Aseaza recipientul
Aseaza un recipient suficient de mare pentru a strange tot uleiul sub busonul de golire a uleiului și desurubeaza dopul, avand grija sa nu il scapi in recipient. Nu intra in contact cu uleiul – poate fi extrem de fierbinte!

5. Inlatura uleiul vechi
Permite-i uleiului sa se scurga in intregime in recipient. Poate dura cateva minute.

6. Localizeaza filtrul de ulei
Gaseste filtrul de ulei vechi cu ajutorul manualului masinii. Acesta ar trebui sa fie identic cu cel cu care urmeaza sa il inlocuiesti.

7. Inlatura vechiul filtru de ulei
Roteste cheia filtrului in sensul opus acelor de ceasornic pentru a slabi filtrul. Acesta poate fi plin de ulei, asa ca ai grija sa nu il versi.

8. Pregateste filtrul nou
Curata locul unde va fi asezat filtrul pe motor si unge cu un strat subtire de ulei garnitura filtrului nou.

9. Instaleaza noul filtru
Insurubeaza cu atentie noul filtru, asigurandu-te ca nu este prea strans. Insurubeaza la loc mufa de evacuare a uleiului si strange-o cu cheia.

10. Adauga uleiul
Folosind palnia, alimenteaza cu atentie motorul cu Shell Helix, evitand scurgerile. Masoara nivelul de ulei cu ajutorul jojei de ulei, la fiecare 2 l adaugati.

11. Verifica daca nivelul uleiului este optim
Atunci cand ai atins nivelul corect, inlocuieste capacul de ulei. Porneste motorul timp de 10 minute si apoi opreste-l. Verifica din nou nivelul uleiului cu joja – daca nivelul este scazut, suplimenteaza cantitatea de ulei pana la atingerea nivelului optim.

12. Curata zona de lucru 
Curata toate petele de ulei de pe motor si verifica daca exista scurgeri la mufa de evacuare a uleiului.

13. Dispenseaza-te de filtrul si uleiul vechi in mod corespunzator
Uleiul folosit este deosebit de toxic si nu trebuie aruncat impreuna cu deseurile menajere. Este ilegala scurgerea uleiului folosit in reteaua de canalizare. Pune uleiul folosit intr-un container inchis etans si etichetat, apoi transporta-l la un service auto sau la un punct de reciclare. Cele mai multe puncte de acest gen vor accepta uleiul in mod gratuit.

Foto: freepik