În țările occidentale, un Tesla Model S este o apariție tot mai comună în trafic. Un alt sedan elegant cu silueta care aduce aminte de Jaguar XF și cu propulsie electrică. Pe scurt un EV (vehicul electric) șic pentru cei dispuși să cheltuiască mai mult pentru a se arăta prietenoși cu mediul fără a arăta ridicol la volanul unui Nissan Leaf. Totuși, Tesla nu este comercializată încă oficial în Rusia așa că, fiind greu de obținut, modelul electric este foarte dorit de oligarhii ruși plictisiți de “banalele” Ferrari sau Lamborghini. Unul dintre acești oligarhi, Dimitry Grishin, cel care deține mega portalul rus de internet Mail.ru, a făcut tot ceea ce i-a stat în putință și a reușit să aducă un Model S la Moscova.

tesla

Grishin este unul dintre cei mai mari fani autodeclarați ai Tesla din Rusia și, conform cotidianului online The Verge, a pregătit timp de aproape 6 luni planul de a aduce un Model S în patria lui Putin. Mai mult, pentru a rezolva detaliile complexe legate de logistică, transport, acte, birocrație, antreprenorul de 35 de ani a format o întreagă echipă dedicată acestui proiect. Aventura lui Grishin a început în ianuarie când a comandant mașina. Întrebat pentru ce versiune de echipare a optat, oligarhul rus oferă un răspuns scurt cu iz mioritic: “FULL”. Livrarea la dealer s-a petrecut în luna mai, dar apoi a început etapa distractivă. Echipa lui Grishin a plimbat Model S-ul prin Olanda și Germania până la frontieră rusă. După 3 săptămâni petrecute pe trailer, Tesla-ul a ajuns la granița Federației Ruse unde stârnit mirarea grănicerilor. Grishin relatează că Model S nu exista în baza de data poliției ruse de frontieră fapt ce a generat întrebări amuzante din partea grănicerilor ruși. Un polițist a analizat mașina îndelung și apoi a întrebat foarte serios: „E pe bune? Mașina asta merge fără benzină?”. Cu multă răbdare și putere de convingere (excludem teoriile legate de o puțin probabilă mită) Grishin a adus în cele din urmă Model S la el în garaj. Cu totul, mașina l-a costat peste 6,5 milioane de ruble (aproximativ 180,000 de dolari deci mai mult cu aproape 70,000 de dolari decât costă mașina la un dealer în SUA). Efortul a meritat se pare căci Grishin ne declară mândru că peste 600 dintre cei 3000 de angajați ai săi (marea majoritate programatori) s-au înscris la un test drive cu inedita mașină. “Există mulți pasionați de tehnologie în Rusia. Văd mulți oameni în Moscova care vor să conducă mașina. Mulți prieteni, antreprenori din domeniul tehnologic.”

Pentru Grishin nu e atât de dificil să exploateze mașina în Moscova. Deși centrul capitalei ruse este renumit pentru aglomerație și pentru prețul foarte mare al locurilor de parcare,  vehiculele electrice pot parca gratuit acolo. De asemenea, o lege adoptată în Februarie acordă celor care achiziționează o mașină electrică o scutire de 15% la taxa de import. Pentru a încărca bateriile Teslei, Grishin a avut grijă să-și instaleze și trei stații de încărcare la locul de muncă și la reședințele sale.

Oligarhul rus nu se oprește aici însă. Încurajat de reușita sa de a aduce primul Model S în Rusia, Grishin vrea să lanseze oficial marca Tesla pe piața din Rusia. Acesta a demarat deja discuții cu Tesla Europe și le-a propus oficialilor mărcii să promoveze intens marca pe portalul său de știri, unul dintre cele mai importante din Rusia. Acesta dorește să profite de experiența acumulată cu importul mașinii sale pentru a facilita intrarea și expansiunea Tesla pe piața rusă.

Foto: freepik