Scaderile nivelului de emisii inregistrate in cursul acestui an reprezinta doar “o mica intrerupere” in acumularea de gaze cu efect de sera, spun expertii unei agentii a Natiunilor Unite.
Gazele care incalzesc clima au atins niveluri record in atmosfera, in ciuda carantinei instituite in cele mai multe tari de pe planeta, ca urmare a pandemiei cauzate de noul Coronavirus, anunta Organizatia Mondiala de Meteorologie a Natiunilor Unite.
Se estimeaza ca s-a inregistrat o scadere a emisiilor cuprinsa intre 4.2% si 7.5% in 2020, ca urmare a suspendarii calatoriilor si a altor activitati. Dar Organizatia Mondiala de Meteorologie este de parere ca aceasta reprezinta doar “o mica intrerupere” in ceea ce priveste acumularea continua de gaze cu efect de sera in atmosfera cauzata de activitatile umane, dar ca aceasta reducere este mai mica decat variatia naturala la care asistam de la an la an.
Raportul Organizatiei arata ca media lunara de CO2 pentru luna septembrie la statia etalon Mauna Loa, din Hawaii, a fost de 411.3 ppm, fata de nivelul de 408.5 ppm inregistrat in septembrie 2019. Acelasi lucru a fost constatat si in Cape Grim, Tasmania (Australia), cu o crestere de pana la 410.8 ppm, de la 408.6 ppm – nivelul inregistrat in 2019.
Raportul arata ca a existat un “puseu de crestere” in media nivelului de CO2 pentru intregul an 2019, acesta depasind nivelul mediei din ultimul deceniu. Datele arata ca actiunea de reducere a emisiilor este in acest moment departe de nivelul necesar pentru a evita cele mai negative efecte in ceea ce priveste urgenta climatica.
Oamenii de stiinta calculeaza ca emisiile trebuie sa se reduca la jumatate pana in 2030 pentru a avea o sansa reala de a limita incalzirea globala la 1.5 grade Celsius, un prag dincolo de care sute de milioane de oameni s-ar confrunta cu mai multe valuri de caldura, secete, inundatii si saracie. Natiunile se angajasera sa isi accentueze reducerile de emisii si sa discute acest subiect in cadrul unui summit ONU, care trebuia sa aiba loc luna trecuta la Glasgow, dar intalnirea a fost amanata cu un an din cauza pandemiei COVID-19.
“Scaderile de emisii determinate de carantina nu sunt decat o mica intrerupere in graficul pe termen lung. Avem nevoie de o aplatizare sustinuta a curbei” a spus Petteri Taalas, secretarul general al Organizatiei Mondiale de Meteorologie. “Am depasit pragul global (anual) de 400 ppm in 2015, iar peste numai patru ani am depasit, iata, si pragul de 410 ppm. O astfel de rata de crestere nu a existat niciodata in istoria intregistrarilor noastre” spune el.
“Dioxidul de carbon ramane in atmosfera timp de secole. Ultima data cand Pamantul a experimentat o concentratie comparabila a fost in urma cu 3-5 milioane de ani, cand temperatura era cu 2-3 grade mai ridicata, iar nivelul marii era cu 10-20 de metri mai mare decat acum. Dar atunci nu erau 7.7 miliarde de oameni pe Pamant”, explica Taalas.
Buletinul OMM privind Gazele cu Efect de Sera, dat publicitatii recent, arata ca dioxidul de carbon din atmosfera ajunge acum la un nivel cu 50% mai mare decat nivelul din 1750, inainte de Revolutia Industriala. CO2 capteaza doua treimi din caldura retinuta la suprafata pamantului de gazele cu efect de sera, iar acest efect de incalzire a crescut cu 45% din 1990 incoace.
Metanul care este produs de turmele de animale, de campurile de orez si de exploatarea carburantilor fosili este responsabil pentru 17% din efectul de incalzire. Concentratia sa este acum de doua ori si jumatate peste nivelurile preindustriale.
Un alt gaz important cu efect de sera este oxidul de azot, care provine din folosirea in exces a ingrasamintelor de la ferme si din arderea padurilor. Nivelul acestuia este acum cu 23% mai mare decat in 1750.
Datele privind gazele cu efect de sera sunt colectate de reteaua Global Atmosphere Watch, care include statii din Oceanul Arctic, din muntii inalti si din insulele tropicale. Acestea au continuat sa functioneze in ciuda restrictiilor cauzate de pandemia COVID-19, si a faptului ca in acest fel au fost ingreunate reaprovizionarea, iar in locatii izolate si dificil de atins rotatia personalului se face cu dificultate.
Talas a spus ca este nevoie de “o transformare completa a sistemelor noastre industriale, energetice si de transport”. “Schimbarile sunt accesibile din punct de vedere economic si posibile din punct de vedere tehnic si nu ar afecta decat marginal viata noastra de zi cu zi. Ar fi binevenit ca un numar din ce in ce mai mare de tari si de companii sa se angajeze in neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon” a mai spus Talas care a avertizat in acelasi timp ca “Nu avem timp de pierdut!”.
Foto: freepik