Intr-o perioada in care pandemia COVID-19 afecteaza in mod serios sanatatea si mijloacele de subzistenta ale oamenilor, Shell face eforturi pentru a sprijini raspunsul global fata de acest virus.

Shell continua in aceasta perioada sa ofere produse esentiale precum combustibili pentru camioanele de livrare si pentru vehiculele de urgenta, electricitate pentru case si pentru companii sau gaz natural pentru gatit si incalzire – protejand in acelasi timp sanatatea si siguranta staff-ului si clientilor sai. Shell contribuie, de asemenea, la lupta impotriva virusului in moduri diferite, in multe dintre tarile in care opereaza.
Prioritatea companiei este aceea de a-si sprijini angajatii si colaboratorii, clientii si comunitatile in care functioneaza in aceste vremuri fara precedent.

Colaboratorii

Shell intreprinde o serie intreaga de actiuni avand ca scop protejarea sanatatii colaboratorilor sai, inclusiv solicitarea sau incurajarea staff-ului sau din birouri sa lucreze de acasa, in functie de sfaturile autoritatilor locale. De asemenea, compania ofera sprijinul tehnologic necesar pentru a se asigura ca 70.000 de oameni pot lucra de acasa in fiecare zi.

Pentru cei care lucreaza pe platformele sale offshore, sau in bazele onshore, Shell reorganizeaza turele in asa fel incat sa puna in aplicare distantarea sociala, desfasurand screeninguri de sanatate si creand proceduri care sa permita evacuarea sigura a oricarui caz suspect de COVID-19.
In mod similar, in reteaua sa gobala de statii de retail, Shell pune in aplicare distantarea sociala, intensificand operatiunile de curatenie si aplicand o serie de alte masuri de protectie, precum folosirea ecranelor pentru operatorii de la case.

Serviciul confidential de consiliere ii poate ajuta pe angajatii Shell care trec prin perioade de impact psihologic din pricina pandemiei, iar compania ofera resurse suplimentare pentru a-i ajuta pe oameni sa isi gestioneze starea de bine si confort.

Clientii

In fiecare dintre punctele sale de operare Shell are in desfasurare planuri privind continuitatea afacerilor companiei, vizand sustinerea operatiunilor si lanturilor de distributie, in asa fel incat compania sa poata continua sa ofere produse energetice vitale catre tari si comunitati, precum si catre companii si persoane fizice.
In intreaga lume, statiile Shell raman deschise si ajuta la mentinerea pe strazi a serviciilor cruciale, asa cum sunt ambulantele, vehiculele de urgenta si de livrare.

Shell face multe demersuri pentru a-si mentine clientii in siguranta in punctele de retail. Printre acestea se numara operatiunile imbunatatite de curatenie, cresterea stocurilor de produse sanitare si alte bunuri esentiale, dar si aplicarea masurilor de distantare sociala.
Shell colaboreaza cu companiile cliente pentru a raspunde cererii de produse de curatare pentru maini si pentru suprafete. La punctele de productie din Pernis – Olanda si Sarnia – Canada, de pilda, Shell directioneaza resursele pentru producerea de alcool isopropyl, cat de repede posibil. Acest ingredient chimic reprezinta aproximativ jumatate din continutul solutiilor dezinfectante pentru maini.

Comunitatile

Dincolo de eforturile pe care le face pentru clientii si angajatii sai, Shell sustine si eforturile comunitatilor de a opri raspandirea virusului, implicandu-se intr-o serie intreaga de demersuri.
In Olanda, de pilda, compania a furnizat sectorului sanitar 2,5 milioane de litri de alcool isopropyl gratuit. De asemenea, Shell va dona 125.000 de litri de alcool isopropyl pentru guvernul canadian in urmatoarele trei luni, in scopul folosirii in unitatile medicale.

In Germania, compania a donat guvernului de la Berlin etanol, care a fost procesat apoi in 820.000 de litri de dezinfectant pentru maini.
Si in Statele Unite ale Americii, Shell a donat alcool isopropyl clientilor sai, in vederea utilizarii acestuia in productia de servetele dezinfectante pentru spitale, printre alte utilizari.
In Africa, joint venture-ul detinut de Shell si Vivo Lubricants a transformat o uzina de amestecare pentru lubrifianti intr-o fabrica pentru producerea de dezinfectant pentru maini, pentru guvern.

Shell sustine direct personalul din linia intai

Shell ajuta, de asemenea, si in alte moduri personalul aflat in prima linie a luptei impotriva COVID-19. In peste 15.000 de locatii de retail din peste 30 de tari, Shell ofera gratuit mancare si bautura pentru profesionistii din domeniul sanitar, ca si pentru soferii de camioane si pentru personalul din livrari, care sunt vitali pentru mentinerea proviziilor.

De asemenea, Shell ofera combustibil furnizorilor de servicii medicale si ambulantelor din cateva tari, printre care Olanda, Brunei, Bulgaria, Polonia, Rusia, Mexic, China, Oman, Filipine si Turcia.
In SUA, Shell TapUP, un serviciu mobil de alimentare, ofera combustibil fundatiilor care ofera mese gratuite persoanelor vulnerabile. Printre acestea se numara Meals on Wheels in Houston, Texas si Columbus, Ohio, precum si bancile de alimente care deservesc Columbus, Houston si Newark, New Jersey.
Compania ofera si alte tipuri de ajutor in zonele in care se poate implica.

Astfel, Shell implementeaza expertiza sa tehnica pentru a contribui la reducerea crizei de masti de protectie in Olanda. Shell face parte dintr-un consortiu care dezvolta in aceasta tara un nou tip de masti medicale, iar imprimantele 3D ale celor de la Shell produc unele dintre componente.
Shell va furniza aproximativ 2500 de viziere pentru fata din materiale reutilizabile, facute de acest grup de companii, catre UK, Fundatia NHS Grampian din Aberdeen, Scotia.
Si in Canada Shell produce saptamanal 750 de viziere reutilizabile pentru fata, folosind imprimanta 3D de la complexul Shell Scotford.

Ajutor pentru comunitatile defavorizate

In Irak, Compania de Gaz Basrah (din care Shell detine 44%) a distribuit 700 de pachete cu alimente familiilor defavorizate dn Basrah si districtele sale, in colaborare cu Societatea Irakiana Red Crescent, o organizatie umanitara si cu Ecolog International, un contractor al Companiei de Gaz Basrah. Fiecare pachet contine alimente de baza pentru o luna.

In India compania furnizeaza aproximativ 9500 de kituri pentru soferii de ambulante si pentru soferii de camioane care sunt blocati la granitele statului, ca urmare a instituirii starii de carantina. Kiturile contin alimente si produse esentiale de igiena, inclusiv sapun. De asemenea, Shell distribuie aproximatic 3000 de kituri de igiena soferilor de pe UberMedic, o parte a serviciului Uber care ofera transport angajatilor din sectorul medical si altor soferi care ofera servicii esentiale in aceasta perioada.

De asemenea, compania ofera aproximativ 17.000 de kituri comunitatilor vulnerabile si angajatilor cu ziua din jurul punctelor de retail ale Shell din unsprezece localitati din India.
Clinica comunitara Shell din Hazira a renuntat la taxele de consultatii pentru a contribui la reducerea presiunii tot mai mari resimtita de punctele medicale din zona.
Shell India doneaza, in plus, produse pentru gatit bucatariilor comunitare din orasul Surat, care ofera mese muncitorilor imigranti blocati care au avut de suferit dificultati semnificative de la inceperea carantinei in India.

In Nigeria, Shell face parte dintr-un grup de companii din domeniul petrolului si gazului, condus de Corporatia Nationala Nigeriana a Petrolului, care a donat aproximativ 30 de milioane de dolari guvernului Nigerian pentru a contribui la sprijinirea unitatilor medicale. Contributia Shell in aceasta donatie se ridica la aproximativ 3.2 milioane de dolari.
Si in UK Shell face o serie de donatii lunare pentru bancile de alimente aflate in apropierea punctelor sale de operare. Fondurile vor fi impartite intre bancile de alimente din cinci comunitati din jurul birourilor si uzinelor Shell.
In Tunisia, Shell a predat autoritatilor o tabara folosita in mod obisnuit pentru expati, in asa fel incat aceasta sa poata fi folosita pentru izolarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Foto: freepik