Costurile energiei eoliene pot fi reduse pana la o treime pana in 2035 si la jumatate pana in 2050 – aceasta este concluzia unui studiu derulat de Berkeley Lab, cu ajutorul expertilor din domeniul energetic.

Expertii se asteapta la reduceri continue ale costului energiei, datorita evolutiilor in materie de tehnologii si comert, se arata in cadrul studiului global, efectuat cu ajutorul unui numar de 140 de experti, derulat de Laboratorul National Lawrence Berkeley.
Expertii au fost intervievati cu privire la costurile privind energia eoliana onshore, energia eoliana produsa de platformele fixe de pe fundul marii si energia eoliana produsa de turbinele eoliene plutitoare.

Ei anticipeaza ca reducerile de costuri vor fi cuprinse intre 17% si 35% pana in 2035, si intre 37% si 49% pana in 2050, comparativ cu valorile de baza din 2019. In ceea ce priveste costul pentru energia eoliana offshore exista reduceri mai mari si mai multa incertitudine.
Potrivit studiului, publicat in jurnalul Nature Energy, turbinele eoliene mai mari si mai eficiente, alaturi de costurile mai reduse de capital si de functionare, vor determina reduceri de pret.

La baza acestor imbunatatiri se afla dimensiunea turbinelor, spun expertii, care adauga ca puterea motoarelor, diametrele rotoarelor si inaltimea hub-urilor joaca toate un rol in acest sens. Pana in 2035, expertii se asteapta ca turbinele medii onshore sa aiba o capacitate de 5.5 MW, iar turbinele eoliene offshore sa aiba o capacitate de 17 MW.

Estimarile de cost ale expertilor sunt la jumatate fata de ceea ce au prezis anterior, in cadrul unui studiu similar al Berkeley Lab, efectuat in 2015.
Energia eoliana a avut parte de reduceri accelerate de cost in ultimii ani, atat in ceea ce priveste energia onshore cat si energia offshore, facand in asa fel incat estimarile anterioare de pret sa fie depasite” a spus Ryan Wiser, cercetator senior la Berkeley Lab. El a adaugat ca studiul aduce lumina asupra factorilor care determina reducerile de cost si nesiguranta estimarilor.

Desi energia eoliana este acum o tehnologie matura, expertii spun ca exista loc pentru imbunatatirea continua, ceea ce ar putea scadea estimarile privind reducerile de costuri pana la 53% pana in 2035 si 64% pana in 2050. In scenariul high-cost, insa, costurile pot scadea intr-un ritm mai modest, sau ar putea chiar sa creasca.

Studiul a descoperit ca reducerile de cost ale energiei eoliene s-au accelerat in ultimii ani. “Daca totul se intampla asa cum a fost preconizat, aceste trenduri vor permite vantului sa joace un rol mai important decat se credea in furnizarea de energie la nivel global, facilitand in acelasi timp decarbonizarea sectorului energetic” a spus co-autorul studiului, Joachim Seel.

Energia eoliana offshore generata de platformele plutitoare va castiga, conform anticiparilor, o cota de piata, pornind de la starea actuala pre-comerciala si ajungand, pana in 2035, la un procent de 25% din noile proiecte eoliene offshore.

Sursa: https://www.windpowermonthly.com/article/1713280/cost-wind-energy-will-likely-continue-fall-study-finds

Foto: freepik