Timp de multe decenii, masinile au fost principala sursa de poluare a aerului in Los Angeles, insa potrivit unui studiu publicat in aceasta primavara in Environmental Science&Technology, aceasta sursa de poluare ar putea fi in curand inlocuita de copaci!
Mai mult, cercetatorii in chimie atmosferica Ron Cohen si Clara Nussbaumer, de la Universitatea Berkley din California, au estimat ca acesti copaci ar putea contribui in proportie de pana la o patrime la concentratia de materii in suspensie a orasului. Inhalarea acestor particule este asociata cu o serie de probleme de sanatate, precum crize de astm si boli respiratorii.
Desi s-a considerat foarte mult timp ca pomii au capacitatea de a curata aerul, ei pot contribui la formarea particulelor cu o dimeniune de 2.5 micrometri sau mai mici, cunoscute sub denumirea de PM 2.5. In timpul proceselor metabolice precum fotosinteza, plantele elibereaza prin frunze substante chimice numite compusi organici volatili (COV), care reactioneaza in atmosfera, formand noi seturi de molecule care se pot uni si forma cheaguri semisolide.
COV pot proveni, de asemenea, dintr-o varietate de alte surse, printre care si vehicule cu motor si produse de ingrijire personala.
Din punct de vedere istoric, majoritatea COV din Los Angeles au fost provocati de emisiile masinilor, pana cand reglementarile din California cu privire la calitatea aerului au redus cu succes nivelul de poluare din stat.
Si totusi, in ciuda recentelor reduceri ale nivelului poluarii emise de masini, concentratiile de PM 2.5 din aer au ramas in mare constante din 2012, potrivit lui Cohen si Nussbaumer.
“PM 2.5 sunt la un nivel foarte inalt in California. Acest nivel depaseste standardele federale si are efecte reale asupra sanatatii oamenilor” a spus Joost de Gouw, cercetator in chimie atmosferica la Universitatea din Boulder, Colorado, care nu a fost implicat in studiu.
Cercetatorii au mai notat ca in zilele cu vreme torida statul s-a confruntat cu un numar din ce in ce mai mare de episoade de poluare accentuata. Acest trend aduce vesti rele, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o zona care se asteapta sa se confrunte cu valuri tot mai frecvente de caldura, din pricina schimbarii climatice.
Pe de alta parte, insa, aceasta relatie ciudata cu temperatura a oferit un indiciu important care le-a permis lui Cowen si Nussbaumer sa restranga informatiile cu privire la sursele de COV ce ar trebui sa ii ingrijoreze in continuare pe californieni.
“Emisiile copacilor sunt un factor despre care stim ca are capacitatea de a creste exponential odata cu temperatura” a spus Cohen, care a mai explicat ca in zilele mai toride a fost observata o concentratie mai mare de PM 2.5, un indiciu ca acesti copaci pot fi considerati responsabili.
Insa numai copacii care emit cantitati mari din anumite tipuri de COV – izoprenoizi si monoterpeni – pot poduce suficiente particule incat sa influenteze calitatea aerului. In aceasta categorie intra stejarii si palmierii mexicani, care se intampla sa fie unii dintre cei mai numerosi copaci din California de Sud.
Cu toate acestea, Brian McDonald, un cercetator de la Laboratorul de Stiinte Chimice al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice, a notat ca exista si alte surse ce ar putea contribui la aceasta problema. Articolele de curatenie, produsele de ingrijire personala si alte substante chimice din gospodarii pot emite cantitati mari de COV producatoare de particule.
“Exista o multime de surse de COV in mediul urban carora nu le-am acordat atat multa atentie pana acum” a spus McDonald, care nu a fost implicat in studiu.
Cu alte cuvinte, desi copacii ar putea fi responsabili pentru o parte din poluarea cu PM 2.5 din Los Angeles, e nevoie de mai multe cercetari inainte ca oamenii de stiinta sa poata spune cu certitudine ca acestia au devenit sursa dominanta de poluare a orasului.
Trebuie sa notam totusi ca, si daca in acest moment nu sunt sursa principala de PM 2.5, copacii ar putea deveni importanti in viitor, atunci cand temperaturile vor creste, iar celelalte surse de COV vor fi mai bine reglementate.
Ce va insemna asta pentru LA, un oras care si-a stabilit un obiectiv extrem de ambitios – acela de a planta 90.000 de copaci pana la finele anului 2021?
Ei bine, probabil ca taierea tuturor acestor copaci noi nu este cel mai potrivit raspuns. Desi la un moment dat copacii au fost plantati la intamplare probabil, “s-a produs o schimbare… si au devenit nu doar ornamentali, ci o parte vitala a infrastructurii noastre, care ofera beneficii necesare locuitorilor orasului” a spus Rachel Malarich, primul Ofiter Forestier din Los Angeles. Copacii pot fi folositi, de exemplu, pentru a combate unele dintre efectele schimbarii climatice, ei absorbind dioxidul de carbon sau oferind un efect de racire in cartierele cu atmosfera inabusitoare. Multi dintre copaci sunt extrem de utili in filtrarea agentilor de poluare si pot fi casa pentru speciile locale de pasari si pentru alte animale urbane.
Cu toate acestea, Malarich spune ca nu are de fand sa ignore faptul ca noii copaci pot cauza poluare si spera sa includa in mod activ cercetari ca cea a lui Cohen si Nussbaumer atunci cand decide ce copaci sa planteze in continuare.
“Vreau (ca cercetatorii in materie de calitatea aerului) sa inteleaga ca putem facem lucrurile mai bine” a spus Malarich. “Pentru ca investim fonduri publice in plantarea si intretinerea copacilor, vrem ca ei sa ofere sprijin suplimentar pentru comunitati sanatoase”.
Sursa: https://insidescience.org/news/trees-may-become-biggest-air-pollution-contributors-la
Foto: freepik