Peste 700 de milioane de oameni din India inca depind de combustibili solizi, care produc emisii daunatoare si care necesita mai mult timp pentru a fi colectati.
In statul Gujarat, insa, gazul natural este o alternativa care ofera atat sanatate, cat si beneficii economice.
Cel mai adesea cand ne gandim la poluarea aerului facem involuntar asocierea cu cosurile fabricilor sau cu gazele de esapament ale vehiculelor. Insa poluarea din spatiile inchise, cauzata de arderea combustibililor solizi ineficienti in fiecare zi, inca ridica riscuri majore pentru sanatate in intreaga lume. Statul indian Gujarat incearca sa combata aceasta poluare cu ajutorul gazului natural!
Aproximativ o jumatate de milion de decese inregistrate in fiecare an in India sunt legate de poluarea din spatiile inchise, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In plus, alte 5 milioane de persoane sufera de boli asociate poluarii, asa cum sunt cancerul de plamani si problemele de vedere.
Cauzele majore ale poluarii in spatiile inchise sunt combustibilii solizi precum lemnul, carbunele si chiar excrementele animale, de care 700 de milioane de locuitori din tara inca mai depind pentru gatit. Nu numai ca emisiile produse de acesti combustibili sunt periculoase, insa strangerea materiei prime si aprinderea focurilor dureaza ore intregi, o munca foarte grea care in general ramane in sarcina femeilor si a copiiilor.
Dar in Gujarat, Shell colaboreaza cu o initiativa guvernamentala in sensul conectarii gospodariilor la conductele de gaze naturale, ajutand in acest fel la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor.
Aceste conducte alimenteaza aragazurile si plitele de gatit, permitand oamenilor sa gateasca pur si simplu apasand pe un buton, eliminand in acest fel emisiile periculoase ale combustibililor solizi si timpul necesar pentru colectarea combustibililor.
“Cand am inceput sa folosim gazul am avut mai mult timp pentru munca” spune Rameelaben, o femeie care traieste in Gujarat. “Avand mai mult timp, lucrez ca menajera si castig cu 1500 de rupii mai mult pe luna”.
Guvernul indian are in vedere sa extinda reteaua de furnizare a gazului natural in mai multe state, astfel incat gazul sa contribuie la salvarea de vieti si sa ofere un nivel de trai mai bun oamenilor din alte parti ale tarii.

Foto: freepik