In Marea Britanie se fac apeluri pentru adoptarea recomandarilor OMS ca limite legale, insa ar putea fi nevoie de o noua abordare.

Legea mediului urmeaza sa se intoarca in Parlamentul britanic in aceasta toamna, oferind astfel oportunitatea de a regandi legile privind poluarea in Marea Britanie astfel incat acestea sa fie adaptate secolului XXI.
Asociatia Medicala Britanica, peste 20 de colegii de asistente, Lancet si British Medical Journal s-au alaturat si ele corului de voci care au lansat un apel catre autoritatile britanice pentru stabilirea, in cadrul acestei legi, a unor limite mai stricte privind calitatea aerului, astfel incat sa fie in acord cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Anul acesta un raport al medicilor legisti cu privire la moartea Ellei Kissi-Debrah, fetita in varsta de 9 ani a carei moarte a fost cauzata de poluarea atmosferica, a reprezentat si el un indemn catre guvern sa adopte recomandarile OMS ca limite legale.

Limitele legale cu privire la calitatea aerului au fost stabilite pentru prima data in UK si in Europa in anii 1980. Insa este clar ca nu exista niciun plafon sigur care poate fi folosit ca limita legala. Aceasta este concluzia a doua studii recente, care au analizat fisele medicale a 61 de milioane de persoane din SUA si aproape 9 milioane de canadieni, si a doua studii care au analizat schimbarile zilnice cu privire la poluarea aerului si sanatatea persoanelor din orase de pe tot globul, unul dintre studii analizand 652 de orase, iar celalalt 398 de orase.
Astfel, o concentrare prea mare pe limite poate avea rezultate nedorite. Eforturile de curatare se concentreaza pe cele mai poluate focare, in loc sa se concentreze pe locurile in care sunt expuse cele mai multe persoane. In loc sa fie un standard minim, ele devin si un prag pana la care poluarea este permisa.

De pilda, recomandarile profesionale pentru urbanismul local in UK creaza bariere pentru noile surse de poluare in zone in care nu sunt atinse limitele legale, dar duce la cresterea nivelului poluarii in locuri in care limitele legale sunt atinse.
Asadar, daca acceptam ca nu exista niciun plafon sigur, e nevoie de o noua abordare.
In Canada, recomandarile guvernamentale spun ca in zonele in care sunt atinse limitele ar trebui sa aiba loc un proces de “imbunatatire continua” si “mentinerea curateniei zonelor curate”.

O alta abordare ar urma ideea suedeza “Vision Zero”. Avand ca punct de pornire siguranta pe drumuri, Vision Zero presupune ca singurul numar acceptabil de decese trebuie sa fie zero. Efectele negative ale poluarii atmosferice ar trebui sa fie eliminate cu fiecare oportunitate, cu fiecare cladire noua si cu fiecare drum nou.
Alte cercetari indica un impact pe durata intregii vieti al poluarii aerului pe care il respiram la varste mai mici – o realitate care ar trebui sa ne faca sa ne concentram din ce in ce mai mult eforturile pe imbunatatirea aerului din jurul scolilor si din zonele in care se afla un numar mare de tineri.

Respectarea recomandarilor actuale ale OMS in Marea Britanie ar reduce impactul pe care poluarea aerului il are asupra sanatatii, insa dovezi recente sugereaza ca este totusi nevoie sa mergem mai departe si sa ne concentram pe imbunatatirea continua a situatiei poluarii pentru toate comunitatile, mai ales pentru cea tanara.

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2021/aug/27/pollutionwatch-how-a-narrow-focus-on-air-pollution-limits-can-backfire

Foto: freepik