DE CE ESTE CAPACITATEA DE A CURATA A UNUI ULEI DE MOTOR ATAT DE IMPORTANTA?

Pastrarea componentelor motorului curate este esentiala. Daca acestea sunt murdare, inseamna ca uleiul nu lubrifiaza si nu protejeaza motorul asa cum ar trebui. Depozitele de murdarie pot cauza defectarea motorului. Uleiurile de motor Shell Helix sunt create pentru a curata si a proteja motorul si pentru a imbunatati performanta masinii tale.

DE CE ESTE ALEGEREA CORECTA A ULEIULUI DE MOTOR ATAT DE IMPORTANTA?

Uleiul este seva masinii tale. Daca folosesti un tip gresit de ulei, vei supune motorul la un risc crescut de uzura si coroziune. Formarea de blocaje poate conduce si la defectarea motorului. Folosind uleiul Shell Helix, vei putea conduce cu incredere si vei avea senzatia ca masina ta tocmai a iesit din service. Toate acestea la un pret mai mic decat costul unui plin de combustibil.

CUM PROTEJEAZA ULEIUL MOTORUL MEU?

 In diferite moduri:

  • Prin curatarea motorului – uleiurile Helix Shell sunt concepute pentru a indeparta murdaria, reziduurile ?i depozitele din componentele motorului ?i pentru a preveni blocajele. Uleiul ajuta la blocarea murdariei, astfel incat aceasta sa devina inofensiva, pana când aceasta este inlaturata la urmatorul schimb de ulei.
  • Prin reducerea frecarii si minimizarea uzurii – Uleiuri Shell Helix formeaza o pelicula de protec?ie pe componentele motorului tau si au aditivi speciali care actioneaza intre suprafetele in miscare pentru a preveni contactul si pentru reducerea rezistentei la inaintare. Acest lucru ajuta motorul sa functioneze la fel de eficient cum au intentionat producatorii sai.
  • Prin eliminarea caldurii – Uleiurile Shell Helix transporta caldura departe de zonele fierbinti, cum ar fi cele din jurul inelelor de piston, unde temperatura poate ajunge pana la 320°C, ?i o redistribuie in jurul motorului.
  • Prin prevenirea coroziunii si ruginii – Uleiurile Shell Helix ajuta la protejarea componentelor motorului de la coroziune, dincolo de intervalele normale de schimbare a uleiului. Studiile de benchmarking arata faptul ca Shell Helix ofera cele mai bune uleiuri de protectie in clasa si contribuie la prelungirea vietii motorului tau, dar si la prevenirea reparatiilor costisitoare.

DIN CE ESTE FACUT ULEIUL DE MOTOR?

Uleiurile de motor sunt alcatuite din trei ingrediente importante – uleiuri de baza, modificatori de viscozitate si aditivi de performanta. Acestea sunt selectate cu atentie si combinate cu pricepere, pentru ca uleiul sa ofere o protectie maxima motorului.

CAT DE IMPORTANT ESTE SCHIMBUL DE ULEI SI CAT DE DES AR TREBUI FACUT?

Uleiul ?i filtrul trebuie schimbate inainte sau la intervalele de schimbare a uleiului indicate de producator. Acestea sunt bazate pe distan?a parcursa sau pe aspecte legate de timp. Schimbul regulat de ulei ajuta la men?inerea motorului tau in stare buna si ofera cea mai buna protectie pentru toate componentele motorului tau.

CUM TREBUIE SA MA DISPENSEZ DE ULEIUL FOLOSIT?

Uleiul folosit poate polua mediul inconjurator si nu trebuie sa fie turnat in scurgere. Pe multe piete acest lucru este ilegal. In schimb, puteti duce deseurile la un centru de eliminare sau de reciclare aa uleiului (acestea sunt adesea situate in punctele locale de colectare a deseurilor). Altfel, adresati-va autoritatilor locale responsabile cu reciclarea pentru orientare.

DE CE EXISTA O GAMA DE ULEIURI DE MOTOR SI CUM STIU PE CARE SA IL ALEG?

Manualul de utilizare al masinii iti va oferi cateva indicatii asupra tipului de ulei pe care ar trebui sa il folosesti. Totusi, s-ar putea sa iti doresti sa folosesti un ulei de motor mai bun. Alegerea uleiului de motor depinde de:

  • tipul masinii – o masina mai performanta are nevoie de un ulei mai performant.
  • varsta masinii – motoarele care utilizeaza cele mai noi tehnologii trebuie sa faca fata unor cerinte mari: performanta ridicata cumplata cu un consum eficient de combustibil. Uleiurile performante au fost dezvoltate sa tina pasul cu cerintele tehnice din ce in ce mai mari. De exemplu, masinile moderne au un sistem de recirculare a gazelor (recircularea gazelor tip „blow-by”) care poate cauza oxidarea uleiurilor depasite, dar si dispozitive de tratare a gazelor de esapament care pot fi deteriorate de un ulei potrivit.
  • conditiie de condus – autostrazile moderne si traficul care determina opriri frecvente sunt factori care cer utilizarea unor uleiuri de o calitate superioara pentru a preveni uzura motorului.

Poti utiliza unul dintre uleiurile noastre speciale, cum ar fi Shell Helix HX7 K, care este creat special pentru masini cu un kilometraj ce depaseste 100.000 km.

Pentru a gasi uleiul de motor potrivit masinii tale, incearca aplicatia noastra LubeMatch Shell.

DE CE ESTE SHELL HELIX MAI BUN DECAT ALTE BRANDURI DE TOP?

Ne-am folosit de anii de experienta in crearea uleiurilor de motor pentru a dezvolta formula Shell Helix acordand atentie fiecarui detaliu – de la tehnologia uleiului de baza pana la selectia aditivilor si combinarea acestora. De asemenea, ne-am folosit de experienta pe care o detinem in sprijinirea echipelor de curse de top, cum ar fi Scuderia Ferrari, pentru a obtine formula Shell Helix. Aceasta este prevazuta sa faca fata oricarei provocari astfel incat, indiferent de cat de dificile sunt conditiile de condus, uleiurile Shell Helix sa curate si sa protejeze eficient motorul masinii.

DE CE SA CUMPAR SHELL HELIX CAND POT CUMPARA ADITIVI PE CARE SA II AMESTEC CU UN ULEI OBISNUIT?

A adauga o cantitate gresita de aditivi in ulei este ca si cum ai adauga sare in desert. Este nevoie de ani de experienta in combinarea aditivilor pentru a da nastere unei formule corecte precum cea a uleiului Shell Helix, iar modul in care diversi aditivi sunt combinati in formula de baza a uleiului este crucial pentru performanta totala a uleiului. Asadar, recomandarea noastra este sa nu adaugi aditivi daca iti doresti sa profiti la maximum de capacitatile masinii tale. Adaugarea de aditivi ar putea conduce la pierderea garantiei masinii.

VA EXISTA O DIFERENTA DACA NU SCHIMB ULEIUL IN MOD FRECVENT?

Schimbarea regulata a uleiului este absolut necesara pentru protectia motorului impotriva uzurii. Uleiul de motor actioneaza ca un rezervor pentru diversele tipuri de reziduuri care se formeaza atunci cand se arde combustibilul, cum ar fi funinginea, namolul, apa si materiale acide, precum si combustibil care nu este ars sau care este partial ars. In acelasi timp, presiunea exercitata asupra uleiului de motor determina epuizarea treptata a componentelor care sunt responsabile de performanta acestuia. Schimbarea uleiului in mod regulat garanteaza un raport optim al componentelor prezente in ulei.

De asemenea, aceasta elimina deseurile care altfel ar fi condus la formarea depozitelor, coroziunea componentelor metalice si uzura crescuta.

DE CE SA NU RECURG DOAR LA COMPLETAREA CU ULEI?

Daca alegi doar sa completezi nivelul de ulei, ingreunezi sarcina uleiului vechi ramas in motor. Si aceast aspect a devenit mult mai important in ultimii ani, dat fiind faptul ca motoarele moderne si mai usoare functioneaza cu 25% mai putin ulei in baia de ulei. Uleiul Shell Helix are o capacitate mai mare de a curata componentele motorului si de a le mentine asa pana la urmatorul schimb de ulei.

MAJORITATEA OAMENILOR CONDUCE IN CONDITII GRELE DE TRAFIC?

Un studiu recent vizand Europa a aratat faptul ca 75% din drumurile cu masina sunt mai mici de 10km. In cadrul acestora exista, de obicei, multe opriri si porniri, care pot conduce la o uzura mai mare a motorului daca uleiul nu este schimbat in mod regulat.

Foto: freepik