O viata fara plastic este absolut inimaginabila, in acest moment. Folosim materiale plastice in forme diverse, de la pungi si sticle pana la casolete pentru mancare si multe altele. Ca urmare, e foarte usor sa gasim acum plastic aproape oriunde. Materiile plastice isi fac drum catre oceane, ajungand sa contamineze chiar si apa de baut, sub forma de microparticule de plastic.
Stim cu totii ca plasticul reprezinta o amenintare severa pentru mediu, facand rau oamenilor si animalelor de pe planeta. Insa, chiar si asa, continuam sa il folosim! Pentru a gasi solutii cat mai prietenoase cu mediul la gravele consecinte ale deseurilor din plastic, au fost dezvoltate masele plastice bio.
Plasticul biodegradabil
Materialele plastice sunt de doua tipuri: materiale plastice obisnuite sau traditionale si materiale plastice biodegradabile. Diferenta majora dintre materialele plastice obisnuite si cele biodegradabile este aceea ca plasticul biodegradabil este eco-friendly in comparatie cu plasticul traditional, ceea ce inseamna ca se va descompune in mod natural atunci cand este expus mediului, pentru ca microorganismele din mediu pot descompune materialele din care este facut plasticul biodegradabil.
In general materialele plastice biodegradabile sunt mase plastice bio, produse din substante petrochimice, cu aditivi biodegradabili si materii prime regenerabile. Aceste bioplastice se tranforma in compost dupa o anumita perioada de timp, provocand astfel un nivel minim de poluare.
Materialele vegetale complet naturale din prezent – printre care plante, ulei de porumb, amidonuri si chiar coji de citrice – sunt folosite pentru producerea de mase plastice biodegradabile. De aceea, utilizarea de materiale chimice de umplutura nu mai este necesara, mai ales ca acestea elibereaza in mediu, in timpul descompunerii, materii daunatoare.
Cercetatorii de la Universitatea din Bath au creat un tip de plastic folosind numai zahar si dioxid de carbon si creand astfel policarbonati. Se pare, deci, ca deja nu va mai fi nevoie sa folosim produse petrochimice, ceea ce face ca si emisiile de CO2 necesare pentru produsele petrochimice sa poata fi evitate. Aceste materiale plastice se descompun in mod natural, eliberand in atmosfera gazul folosit pentru producerea lor.
Exista doua tipuri de plastic biodegradabil – cel turnat prin injectie si cel solid.
Procesul de manufacturare incepe cu topirea tuturor materialelor, dupa care amestecul este turnat in mulaje de forme diferite, asa cum sunt sticlele de plastic, tacamurile si ustensilele, precum si multe alte obiecte. Formele solide sunt folosite pentru produse precum pungi, sticle de apa, recipiente alimentare, pungi de colectare a frunzelor si altele.
Consumatorii din zilele noastre sunt inclinati sa foloseasca mase plastice mai biodegradabile, ca urmare a cresterii gradului de informare cu privire la incalzirea globala si la problemele de mediu. Avantajele si dezavantajele acestui gen de plastic prietenos cu mediul vor fi discutate in detaliu in cele ce urmeaza, astfel incat ori de cate ori faci o alegere sa o faci in cunostinta de cauza.
Avantajele materialelor plastice biodegradabile
Avantajele maselor plastice biodegradabile pe care le vom discuta in cele ce urmeaza te vor ajuta sa intelegi mai bine de ce ar trebui sa optezi mai degraba pentru plastic biodegradabil decat pentru plasticul obisnuit.
1. Mai putine emisii de carbon
In scenariul actual, cea mai buna parte a materialelor plastice biodegradabile este aceea ca in timpul procesului de fabricatie a bioplasticelor, emisiile de carbon din atmosfera, care se adauga la efectul de sera si la incalzirea globala, sunt minine. In timp ce in procesul de productie al unei tone de plastic obisnuit, sunt emise 5 tone de carbon.
Consumul mediu actual este de peste 100 de milioane de tone de plastic in fiecare an. Conform raportului standard de productie 5:1, industria produce 500 de milioane de tone de dioxid de carbon (echivalentul emisiilor anuale a 19 milioane de vehicule), o cantitate uriasa care ajunge in atmosfera in fiecare an, diind
Pe de alta parte, insa, productia unei tone de bioplastice emite doar aproximativ 0.8 tone – mult mai putin in comparatie cu plasticul obisnuit – iar gazele cu efect de sera care se emit in timpul procesului de productie vor fi cu 68% mai reduse.
2. Consum redus de energie si petrol
Productia materialelor plastice biodegradabile solicita mai putina energie decat productia materialelor plastice traditionale, care necesita mult mai multa energie.
In comparatie cu productia de plastic din titei, materialele plastice biodegradabile de aceeasi calitate si cantitate necesita cu 65% mai putina energie.
Devenim astfel mai putin dependenti de petrol, pentru ca putem obtine mase plastice din mei decorativ (o planta decorativa perena numita Panicum virgatum) sau din porumb, si in acelasi timp utilizarea petrolului poate fi limitata la alte activitati, asa cum sunt transportul si incalzirea.
Dincolo de acestea, procesul de productie a maselor plastice biodegradabile nu necesita folosirea unei tehnologii de lunga durata ce ar implica arderea combustibililor fosili, asa cum se intampla in cazul plasticului obisnuit. De aceea, pot fi produse mai multe bioplastice decat plastic obisnuit folosind aceeasi cantitate de energie, acest lucru cauzand, desigur, mai putina poluare in mediu.
3. Timp mai scurt de descompunere
Problema majora cu plasticul traditional este aceea ca odata aruncat, necesita un timp extrem de indelungat (mai mult de cateva sute de ani) pentru a se descompune.
In schimb, masele plastice biodegradabile utilizeaza materiale alternative sau enzime speciale si substante chimice pentru a descompune continutul intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, odata expuse elementelor naturii.
Oamenii de stiinta lucreaza in continuare la cercetarea si dezvoltarea bioplasticelor. Aceasta noua tehnologie ofera cateva avantaje fata de materialele plastice traditionale, care cauzeaza probleme precum cresterea cantitatii de deseuri care ajung la gropile de gunoi si care reprezinta, de asemenea, un pericol pentru viata salbatica.
4. Mai putine deseuri si gropi de gunoi
In fiecare an sunt produse 32 de milioane de tone de plastic, ceea ce reprezinta aproximativ 13% din cantitatea totala de deseuri. Din acest total, numai 9% se recicleaza, iar restul de materiale plastice obisnuite sunt aruncate la gropile de gunoi. Gropile de gunoi creaza multe probleme, printre care si raspandirea poluarii atmosferice si, de asemenea, boli care afecteaza atat populatia umana cat si pe cea animala.
In plus, deseurile necesita alocarea unei suprafete din ce in ce mai mare de uscat, care ar fi putut fi folosita pentru agricultura, locuinte si aplicatii industriale.
Folosirea bioplasticelor va rezolva problema gropilor de gunoi, pentru ca masele plastice bio sunt absorbite de catre sol si transformate in compost sau huma, si de aceea vom avea de-a face cu mai putine deseuri.
5. Fara toxine si substante chimice in atmosfera
Materialele plastice biodegradabile sunt non-toxice, pentru ca nu contin carbon, sau vreo substanta chimica sau toxina, comparativ cu alte tipuri de plastic obisnuit.
Masele plastice traditionale contin carbon, metan, compusi chimici si alte forme de agenti de poluare. Atunci cand sunt aruncate si incep sa se descompuna, sau atunci cand sunt topite, arse sau reciclate, ele elibereaza in atmosfera carbon, substante chimice daunatoare si alti agenti de contaminare. Ele pot contine, de asemenea, materiale cu potential periculos, care ne pot afecta sanatatea.
Materialele plastice biodegradabile, pe de alta parte, nu emana carbon, substante chimice sau alte substante care polueaza.
6. Descompunere naturala
Materialele plastice biodegradabile sunt compostabile, ceea ce inseamna ca ele se dezintegreaza in materiale naturale si se amesteca in sol. Acest proces de descompunere are loc cu ajutorul microorganismelor care apar natural, asa cum sunt bacteriile si fungii din mediul inconjurator.
Aceste microorganisme metabolizeaza cu usurinta masele plastice si distrug structura plasticelor biodegradabile, un proces benefic pentru mediu. Mai mult decat atat, exista produse care se descompun nu in luni sau in ani, ci in saptamani. Iata de ce, atunci cand mergi la cumparaturi, este obligatoriu sa citesti eticheta produsului din bioplastic si sa te asiguri ca se descompune intr-o perioada scurta de timp.
7. Amestecuri noi
Odata ce materialele naturale sunt transformate in polimeri, in cursul procesului de productie a materialelor plastice biodegradabile, ele pot fi amestecate cu materiale produse prin utilizarea de molecule de petrol. Astfel, se poate reduce procentajul care provine din combustibili fosili, iar acest produs mixt are adesea o putere mai mare decat a celui obisuit.
8. Usurinta in reciclare
Materialele plastice biodegradabile pot fi usor reciclate pentru a evita numarul din ce in ce mai mare de deseuri din plastic si de emisii de gaze cu efect de sera provenite din productia in cadrul industriei. Reducerile cantitatii nete de carbon din procesul de reciclare ar fi de pana la 30%, iar pentru unii cercetatori acest procent poate ajunge pana la 80% daca trecem la materiale plastice biodegradabile.
9. Oportunitati pentru noi industrii
Bioplasticele creaza o oportunitate foarte mare ca tarile sa faca profit indeplinindu-si in acelasi timp obiectivul paralel de a reduce amprenta de carbon si de deseuri.
China a produs aproximativ 290.000 de tone de materiale plastice biodegradabile in 2016. In afara de consumul casnic de aproximativ 130.000 de tone, ei au exportat restul cantitatii.
Existenta materialelor plastice biodegradabile poate crea, de asemenea, o noua oportunitate de marketing. Astfel, compania Coca Cola a produs deja o sticla din bioplastic pentru bauturile sale. In acest caz, prima si cea mai importanta cerinta este obtinerea tehnologiei in mod corespunzator.
Dezavantajele plasticului biodegradabil
In ciuda faptului ca are atat de multe avantaje fata de plasticul obisnuit, plasticul biodegradabil are si anumite dezavantaje. Le vom discuta in cele ce urmeaza pe cele mai importante dintre acestea.
1. Costul ridicat de productie
Materialele plastice biodegradabile pot sa nu fie o solutie accesibila din punct de vedere al pretului, pentru ca necesita costuri de capital cu 50% mai mari in comparatie cu producerea plasticului traditional.
2. Metoda proprie de aruncare
Materialele plastice biodegradabile impun o procedura specifica de aruncare. Ele se pot descompune in mod eficient in mediul inconjurator fara sa polueze, atunci cand nu sunt aruncate la gropile de gunoi si cand sunt eliminate corespunzator.
Pentru ca foarte multi oameni nu stiu cum sa separe bioplasticul de alte tipuri de plastic, ei le amesteca. Trebuie sa intelegem, in acest context, ca la o groapa de gunoi atat plasticul obisnuit cat si cel biodegradabil au acelasi statut!
3. Cerinte pentru centrele de compostare
In cazul materialelor plastice biodegradabile, centrele industriale de compostare trebuie sa transforme plasticul in compost, iar in unele tari disponibilitatea echipamentelor necesare este o problema. Fara echipament adecvat, materialele plastice biodegradabile care trebuie procesate nu pot fi eliminate in mod adecvat.
4. Meteo dependenta
Materialele plastice biodegradabile care sunt aruncate depind de conditiile meteorologice. Astfel, temperatura si umiditatea joaca roluri semnificative, dat fiind ca in perioade cu vreme rece compostarea are loc mult mai lent, iar in perioade cu umiditate crescuta este complet stopata. Ea se desfasoara foarte eficient in zone cu clima ecuatoriala si in nordul indepartat.
5. Folosirea substantelor chimice in fermele organice
Plasticul biodegradabil provine din fermele organice, fiind produs din plante si implicand folosirea soiei si a porumbului. Dar aceste plante sunt stropite cu ierbicide, pesticide si alte substante chimice, care le contamineaza si care pot fi transferate sau incluse in produsul finit.
6. imposibilitatea reciclarii
Atunci cand moleculele biodegradabile sunt amestecate cu molecule pe baza de petrol, se creaza marele dezavantaj al incapacitatii tehnologiilor existente in prezent de a recicla acest hibrid la sfarsitul ciclului sau de viata. Astfel, bioplasticele ajung direct la gropile de gunoi sau li se aplica alte sisteme de gestionare a deseurilor.
7. Utilizarea terenurilor agricole
Plasticul biodegradabil impune utilizarea terenurilor agricole pentru a produce materiale naturale, acestea fiind necesare in procesul de productie a bioplasticului. Astfel, terenurile agricole sunt deturnate de la scopul lor principal, acela de a produce hrana. Iata de ce productia bioplasticului este o problema pentru tarile in curs de dezvoltare, care necesita, in plus, si folosirea altor resurse valoroase si limitate, asa cum este apa.
8. Nu reprezinta o solutie pentru poluarea oceanelor
Plasticul biodegradabil nu va rezolva problema poluarii oceanelor, pentru ca nu se poate descompune in apa oceanelor. El fie va pluti la suprafata apei, la fel ca plasticul traditional, fie va crea microplastice, daunatoare pentru viata marina.
9. emisiile de metan
Unele materiale plastice biodegradabile produc metan in timpul descompunerii, iar pagubele potentiale produse de acest gaz sunt in mod semnificativ mai mari decat cele cauzate de CO2.
Foto: freepik