Lubrifianti si aditivi de motor – care este diferenta?

Aproape toti lubrifiantii contin, practic, aditivi (intre 10% si 30%), fie ca vorbim despre uleiuri sintetice sau despre uleiuri pe baza de petrol.
Aditivii pentru ulei de motor sunt compusi chimici care inbunatatesc performanta in materie de lubrifiere a uleiului de baza.

Aditivii pentru uleiurile de motor au trei roluri principale

– Imbunatatesc proprietatile uleiului de baza cu antioxidanti, inhibitori de coroziune, agenti anti-spuma si agenti de dezemulsionare.
– Elimina proprietatile indezirabile ale uleiului de baza cu depresante ale punctului de curgere si amelioratori pentru indicele de vascozitate (VI).
– Confera proprietati noi uleiurilor de baza, cu ajutorul aditivilor pentru presiune extrema (EP), detergentilor, dezactivatorilor de metal si agentilor de vascozitate.

Care sunt cei mai buni aditivi pentru uleiuri? Care este cel mai bun aditiv pentru uleiul de motor?

Nu vom face o analiza a aditivilor pentru uleiul de motor, ci vom mentiona doar care este cel mai important aditiv pentru uleiul de motor:
– Stabilizatorii si modificatorii de vascozitate sunt adesea considerati cei mai buni aditivi pentru uleiurile de motor: ei ajuta uleiul sa reziste mai mult si intr-un fel pot fi considerati “aditivi de restaurare a motorului”.
– Probabil ai auzit despre aditivii pentru uzura extrema ca fiind cei mai buni aditivi pentru uleiul de motor: ei imbunatatesc sau extind capacitatea de protectie a uleiului la presiune extrema.

Ce este aditivul de motor?

Aditivii pentru ulei de motor reduc uzura motorului si cresc eficienta carburantului.

Foto: freepik