Jurnalistii de la Grist, portalul de stiri care isi propune sa fie un reper in materie de stiri pe teme din domenii diverse, dar in primul rand din zona climatului si energiei, a lansat recent o intrebare pertinenta: ce se intampla cu panourile solare atunci cand nu mai sunt utilizabile?
Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila prognozeaza ca pana in anul 2050 aproape 78 de milioane de tone metrice de panouri solare vor ajunge la finele vietii lor, si ca lumea va genera aproximativ 6 milioane de tone metrice de deseuri electronice solare anual.
Asadar, e nevoie sa dezvoltam in mod clar un plan global pentru reciclare, tinand cont de fapul ca durata de viata a unui panou este de aproximativ 25 de ani. In plus, panourile contin plumb, care nu am vrea sa ajunga la gropile de gunoi. Grist explica modul in care se procedeaza in general in prezent: “chiar si atunci cand se recicleaza, exista mult loc pentru imbunatatire. Un panou solar este practic un sandwich electronic. Umplutura sa este un strat subtire de celule de siliciu cristalin, care sunt izolate si protejate de intemperii pe ambele parti cu ajutorul unor foi din polimeri si sticla. Totul este tinut laolalta intr-o rama de aluminiu. Pe spatele panoului se afla o cutie de conexiuni, ce contine cabluri din cupru care canalizeaza electricitatea atunci cand ea este generata”.
La o unitate tipica de deseuri electronice, acest sandwich high-tech va fi tratat in mod grosolan. Reciclatorii scot adesea rama panoului si cutia de conexiuni pentru a recupera aluminiul si cuprul, si apoi distrug restul modulului, inclusiv sticla, polimerii si celulele de siliciu, care sunt invelite intr-un electrod de argint si sudate folosind staniu si plumb.
Iata care este situatia la nivel global: In Uniunea Europeana, producatorii sunt cei care trebuie sa se asigure ca panourile solare sunt reciclate in mod adecvat; in Japonia, India, si Australia ei vin cu un plan de reciclare pentru acestea; iar in Statele Unite, cu exceptia unei legi statale din Washington, care cere producatorilor sa recicleze panourile, nu exista niciun plan privind reciclarea panourilor solare la finele vietii.
Senatorul Angus King a introdus proiectul de lege privind Reciclarea Bateriilor si Mineralelor Critice, in martie 2020. Proiectul are in vedere, asa cum metioneaza simplu, “sa sprijine reutilizarea si reciclarea bateriilor si mineralelor critice si in alte scopuri”.
In Statele Unite exista o problema legata de costuri, fiind mult mai scump sa reciclezi decat sa arunci. Astfel, costa mai putin de 1 dolar sa arunci un panou la o groapa de gunoi si intre 12 si 15 dolari ca sa il reciclezi, dar pentru aluminiul, cuprul si sticla recuperate se platesc numai 3 dolari.
Pentru a recupera argintul si siliciul, cele mai valoroase componente, care ar imbunatati raportul cost-profit, este nevoie de o solutie personalizata.
Potrivit lui Sam Vanderhoof, Recycle PV Solar (una dintre extrem de putinele companii americane dedicate reciclarii panourilor fotovoltaice) a folosit initial un “proces de incalzire si un proces de tip moara cu bile” care puteau recupera peste 90% din materialele prezente intr-un panou, inclusiv argint cu o puritate scazuta si siliciu. Dar compania a primit recent echipamente noi de la partenerii europeni, cu ajutorul carora ”se pot recupera peste 95% din materiale” spune el, separand astfel mult mai bine materialele recuperate.
Deci cum este rezolvata aceasta problema?
Pentru ca industria de reciclare a panourilor solare sa evolueze intr-un mod sustenabil, va fi nevoie in cele din urma de politici de sustinere si de reglementari. Modelul Uniunii Europene – in cadrul caruia producatorii sunt cei care trebuie sa finanteze procesele de preluare si de reciclare a panourilor solare – poate fi un bun exemplu si pentru SUA. Dar inainte ca asta sa se intample, factorii de decizie din SUA ar trebui sa admita existenta acestei probleme si faptul ca ea ia proportii din ce in ce mai mari.
Pe de alta parte, site-ul Electrek este de parere ca, la fel ca si in cazul crizei climatice, aceasta este una dintre problemele viitorului care ar trebui rezolvata acum! Resursele regenerabile sunt un pas inainte, fara indoiala, atunci cand vine vorba despre producerea de energie curata. Dar nu ne dorim ca o gramada gigantica de panouri solare vechi sa incarce si mai mult gropile de gunoi. Asadar, industria va trebui sa gaseasca o solutie pentru a reutiliza componentele panourilor solare si pentru a impiedica acumularea unor gramezi uriase de deseuri, pentru ca raspunderea nu ar trebui sa fie lasata in sarcina consumatorilor, sunt de parere cei de la Electrek.
Sursa: https://electrek.co/2020/08/24/where-do-solar-panels-go-when-they-die/
Foto: freepik