Intr-un articol publicat in “Science of The Total Environment”, oamenii de stiinta au discutat despre utilitatea in biologie si in stiinta mediului a unui model mare de limbaj bazat pe inteligenta artificiala (AI) – ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer). In plus, ei au discutat despre riscurile potentiale si consecintele daunatoare asociate cu utilizarea acestuia.

ChatGPT este un model de limbaj mare si avansat, care a fost antrenat cu invatarea prin recompensa din feedbackul uman. Cea mai recenta versiune a acestui model, ChatGPT-4, poate analiza imagini si poate conecta aceste informatii cu mesaje text.

Folosirea ChatGPT in biologie si stiinta mediului

ChatGPT ofera o gama larga de beneficii care pot afecta multe aspecte ale biologiei si stiintei mediului, inclusiv educatia, cercetarea, publicarile stiintifice, informarea si transmiterea informatiilor intr-un mod accesibil pentru societate.

ChatGPT are acces la un volum mare de informatii care pot fi partajate cu persoane fizice si cu organizatii pentru a imbunatati obtinerea de cunostinte. Modelul poate sprijini activitatile de cercetare ajutand cercetatorii sa identifice pattern-uri stiintifice si sa genereze noi ipoteze. Mai mult, ii poate ajuta pe cercetatori sa determine potentiali factori de risc pentru mediu care pot afecta negativ starea de sanatate.

ChatGPT poate fi folosit pentru a creste gradul de constientizare al opiniei publice cu privire la pericolele de mediu, inclusiv schimbarile climatice, poluarea, calamitatile naturale, utilizarea terenurilor si disparitia biodiversitatii. Analizand un volum mare de informatii, acest model AI poate oferi informatii si recomandari valoroase pentru schimbarile de politica.

O alta aplicatie potentiala a ChatGPT este traducerea conceptelor stiintifice complexe intr-un limbaj care poate fi usor de inteles de catre non-experti. In mod similar, el poate imbunatati comunicarea dintre cercetatori, studenti si factorii de decizie in biologie si stiinta mediului.

ChatGPT poate sprijini publicarea stiintifica prin efectuarea de recenzii de literatura, rezumarea lucrarilor de cercetare, identificarea potentialelor erori si inconsecvente in manuscrise, generarea de descrieri text ale tabelelor si cifrelor stiintifice, imbunatatirea claritatii si lizibilitatii continutului stiintific, promovarea colaborarilor interdisciplinare, traducerea lucrarilor stiintifice in mai multe limbi, generarea de publicatii cu acces deschis si simplificarea procesului de evaluare peer-review.

ChatGPT poate fi utilizat pentru a analiza seturi de date complexe, pentru a integra diferite tipuri de date biologice si pentru a crea modele predictive. ChatGPT poate valida, de asemenea, aceste modele predictive generand experimente virtuale prin simularea diferitelor conditii si rezultate in silico.

ChatGPT poate fi utilizat pentru analiza structurala si functionala a compusilor chimici pentru a facilita descoperirea de medicamente si stabilirea profilului de siguranta. Analizand seturi mari de date bazate pe informatii despre pacienti, ChatGPT poate sprijini dezvoltarea de medicamente personalizate.

In studiile genomice, ChatGPT joaca un rol semnificativ prin analizarea unor volume mari de date genetice produse de experimentele de secventiere a ADN-ului. O astfel de analiza ii ajuta ulterior pe cercetatori sa identifice modele genetice complexe si anomalii.

Rolul ChatGPT in atingerea Obiectivelor Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabila

ChatGPT poate fi folosit in diferite moduri pentru a indeplini Obiectivele ONU pentru Dezvoltare Sustenabila, inclusiv cele legate de sanatate si bunastare, educatie de calitate, energie curata si accesibila, orase si comunitati sustenabile, actiunea in sensul schimbarilor climatice, pace, justitie si institutii puternice.

ChatGPT poate analiza cantitati mari de date clinice si literatura medicala pentru a facilita diagnosticarea si tratamentul bolilor, necesare pentru sanatate si pentru starea de bine.

In plus, modelul poate imbunatati calitatea educatiei prin analiza datelor privind performanta elevilor si dezvoltarea unor strategii de invatare personalizate.

ChatGPT poate contribui la dezvoltarea si aplicarea solutiilor energetice sustenabile prin analizarea consumului de energie si a datelor de productie. In mod similar, analizand sistemele de transport, fluxul de trafic, utilizarea energiei si gestionarea deseurilor, ChatGPT poate contribui la planificarea oraselor si comunitatilor sustenabile.

ChatGPT poate contribui la cercetarile legate de schimbarea climatica prin analiza tiparelor meteorologice, a emisiilor de carbon si a impactului asupra mediului. In mod similar, prin analiza potentialului energiei eoliene si solare, modelul poate contribui la dezvoltarea abordarilor legate de energia regenerabila.

ChatGPT poate analiza datele cu caracter juridic pentru a identifica domeniile in care reformele sunt necesare si posibile. Ulterior, aceasta poate sustine dezvoltarea unor sisteme de justitie mai eficiente pentru combaterea criminalitatii si coruptiei, in special pentru comunitatile defavorizate.

Potentiale dezavantaje ale aplicarii ChatGPT in cercetarea si publicarea stiintifica

Informatiile obtinute prin ChatGPT pot avea un potential partinitor, daca modelul nu este antrenat pe seturi de date diverse si reprezentative. Acest lucru poate potenta si mai mult partinirile existente in cercetarea stiintifica si poate spori inegalitatile in domeniu.

In ciuda tehnologiilor avansate, ChatGPT poate genera informatii false. Astfel, continutul obtinut prin ChatGPT ar trebui sa fie analizat in amanunt de catre experti, pentru a preveni inexactitatile in publicatiile stiintifice.

Aplicarea ChatGPT in publicarea stiintifica ridica probleme de etica in ceea ce priveste proprietatea intelectuala, autoratul si plagiatul. Datorita asemanarii sale cu scrisul uman, continutul ChatGPT poate fi folosit pentru a produce publicatii stiintifice frauduloase.

Dependenta excesiva de ChatGPT pentru scriere poate reduce capacitatea si abilitatile cercetatorilor si studentilor de a-si comunica ideile in mod eficient in scris.

Sursa: https://www.news-medical.net/news/20230517/What-does-ChatGPT-mean-for-biology-and-the-environment.aspx

Foto: freepik