Poluarea solului reprezinta acumularea de substante chimice, materii radioactive, compusi toxici si agenti cauzatori de boli in sol, la niveluri la care pot determina aparitia efectelor adverse asupra cresterii plantelor si pot afecta atat sanatatea oamenilor, cat si pe cea a animalelor. Poluarea solului este cauzata fie de activitati naturale, fie de actiuni umane care distrug proprietatile solului, printre care si structura, compozitia si biota.
In mod natural, solul contine agenti de contaminare precum metale, saruri, ioni anorganici si compusi organici, formati in principal prin activitatea microbiana a solului. Acumularea acestor compusi naturali (contaminanti) genereaza foarte rar poluare. In majoritatea cazurilor, insa, solul este poluat ca urmare a activitatilor umane si in general are ca rezultat atat un impact pe termen lung, cat si unul pe termen scurt. In primul rand, poluarea solului duce la deteriorarea continutului sau de minerale, a calitatii si a texturii sale.
Produsele secundare si deseurile generate de gospodarii, industrii, substante chimice artificiale, produse petroliere si exploatari miniere sunt contribuitori principali la poluarea solului. Unii dintre agentii de poluare ai solului sunt biodegradabili si se descompun treptat dupa o anumita perioada. Altii nu sunt biodegradabili, ceea ce inseamna ca ei pot persista in sol o perioada lunga de timp. Poluantii solului pot fi clasificati drept fizici, biologici si chimici.
Iata, in cele ce urmeaza, o discutie pe marginea surselor si solutiilor privitoare la poluarea solului.
Diferitele surse de poluare a solului
1. Sursele agricole
Practicile agricole precum utilizarea de produse non-organice in agricultura si in cresterea animalelor duc la poluarea solului. Printre aceste substante se numara pesticidele chimice artificiale, ierbicidele, fungicidele si ingrasamintele, asa cum vom discuta in cele ce urmeaza.
• Pesticide, ierbicide si insecticide. Introducerea pesticidelor, ierbicidelor si insecticidelor moderne a dus la o crestere a utilizarii de substante chimice agricole. Aceste substante chimice sunt utilizate pentru a controla daunatorii, insectele, buruienile, ciupercile si bolile care ataca in general culturile. Majoritatea acestor subtante chimice sunt non-biodegradabile, in timp ce altele se descompun in produsi care sunt toxici pentru sol. Acestia se infiltreaza in sol si actioneaza asupra sa, schimbandu-i structura, compozitia si pH-ul.
• Folosirea inadecvata a ingrasamintelor. Ingrasamintele sunt in cea mai mare parte folositi pentru a corecta deficitul de nutrienti din sol. Un sol cu deficit de potasiu, calciu, nitrogen si sulf, printre alti macro-nutrienti importanti, ar trebui tratat cu ingrasamantul adecvat si in cantitatea potrivita. Insa, din pacate, unii fermieri folosesc ingrasamintele fara discernamant, ceea ce duce la poluarea solului. In plus, materialele folosite pentru a produce ingrasamintele contin impuritati care contribuie la toxicitatea solului. De pilda, mineralul fosfat natural folosit pentru producerea ingrasamintelor mixte contine urme de azbest, cadmiu si plumb, care sunt transferate ingrasamantului in timul procesului de productie. Aceste metale sunt non-biodegradabile si in timp se acumuleaza pana la niveluri toxice.
2. Sursele industriale
Deseurile industriale sau produsele secundare sunt printre cauzele principale ale poluarii solului. Ele pot exista sub forma de gaz, lichid sau substante solide. Dioxidul de carbon, dioxidul de nitrogen, dioxidul de sulf si monoxidul de carbon sunt unele dintre gazelle produse de activitatile industriale care cauzeaza in mod direct poluarea considerabila a solului. Ele se combina cu apa de ploaie, ducand la aparitia ploii acide care schimba pH-ul solului si astel afecteaza productia generala de culturi.
Pe de alta parte, industriile isi arunca in sol si efluentii solizi si lichizi.
3. Deseurile urbane
Majoritatea tarilor in curs de dezvoltare au o problema in ceea ce priveste controlarea aruncarii gunoiului municipal. Gunoiul este aruncat oricum, si contine deseuri precum cele alimentare, materiale plastice, deseuri industriale, deseuri electronice si deseuri menajere generale. Se pare ca administratiile urbane nu stiu ca majoritatea deseurilor non-biodegradabile pot fi reciclate, iar materialele organice pot fi aruncate in zone destinate in mod special descompunerii naturale.
4. Namolurile de epurare
Statiile de epurare contribuie si ele la poluarea solului, din pricina modului in care elimina namolul de epurare provenit din deseurile domestice si comerciale.
Namolul de epurare este in general tratat inainte de a fi eliminat in pamant sau in acumularile de apa. Atunci cand sunt aruncate pe pamant, namolurile pot elibera cantitati mari de nutrient (in functie de sursa) care pot depasi cerintele privind nutrientii naturali din sol, reprezentand astfel un risc pentru sanatatea umana si/sau pentru ecosistem in ansamblul sau. Namolurile de epurare pot contine, de asemenea, niveluri foarte mari de metale, poluand si mai mult solul.
5. Sursele din domeniul mineritului si metalurgiei
Activitatile miniere cauzeaza poluarea solului la scara mare. Operatiunile cauzeaza o schimbare a peisajului si expun solurile netulburate anterior, elementelor meteorologice. Eroziunea solului care contine urme de minereuri si materii fine in jurul zonelor miniere conduce la acumularea de sediment in sursele de apa si in caile de drenaj. Ele ajung, in cele din urma, in sol, prin irigatii si prin intermediul apelor pluviale.
Exista si alte materiale periculoase care se scurg din activitatile miniere, inclusiv particulele daunatoare de pulberi care sunt depozitate in solurile din imprejurimi.
In tarile aflate in curs de dezvoltare, nivelurile de poluare sunt chiar mai mari, pentru ca activitati precum mineritul aurifer se fac prin metode traditionale, ce duc la eliberarea de mercur si de alte metale grele in rauri si in terenurile din imprejurimi.
Unele dintre raurile poluate sunt utilizate, apoi, pentru irigatii, ceea ce duce la poluarea solurilor irigate.
6. Sursele nucleare
Fiecare organism viu este expus in mod continuu la radiatii de fundal. Daca nivelul acestor radiatii depaseste o limita data, putem avea parte de efecte dezastruoase. Poluarea prin intermediul radiatiilor rezulta din doua surse si anume actiunile naturale si actiunile antropogenice.
In natura exista minerale radioactive care contribuie la poluarea solului, asa cum este Radon – 222 si Radiu – 226, care se gasesc in roci. Aruncarea in mod inadecvat a deseurilor provenite din centrale nucleare poate duce, astfel, la poluarea solului si la contaminare.
7. Defrisarile
Desi nu sunt un factor care contribuie in mod direct la poluarea solului, defrisarile conduc la inlaturarea barierei care protejeaza solul impotriva agentilor de eroziune. Solurile aflate in aceasta situatie sunt mai usor de erodat si sunt expuse poluantilor artificiali chimici din aer, vant si ploaie.
Solutii incredibile pentru combaterea poluarii solului
Pentru a reduce poluarea solului este absolut necesara adoptarea unei strategii de tip “Reducere, Reutilizare si Reciclare”. Iata in cele ce urmeaza cateva dintre solutiile vizand combaterea poluarii solului.
1. Reducerea utilizarii de ingrasaminte artificiale si de pesticide
Folosirea mijloacelor organice din agricultura poate reduce poluarea solului la scala globala. Bio-ingrasamintele si gunoiul reduc nevoia utilizarii de ingrasaminte chimice. Daunatorii si bolile din culturi pot fi, de asemenea, controlate prin utilizarea de metode biologice, reducand in consecinta poluarea solului.
2. Reutilizarea si reciclarea materialelor
Recipientele din sticla, hartia si tesaturile, ca si produsele realizate din aceste materiale, pot fi reutilizate la nivel casnic, intr-un efort de a reduce poluarea solului.
Reutilizarea va limita nevoia de a inlocui produsele folosite, reducand astfel si cantitatea de deseuri din gospodarii, printre care materii plastice si deseuri electronice, care ajung la gropile de gunoi. Reciclarea este un alt mod de a reduce eliminarea deseurilor. Unele produse din plastic si sticla pot fi reciclate, astfel incat sa reducem volumul deseurilor si sa incurajam conservarea mediului.
3. Reimpadurirea
Plantarea unui numar mai mare de copaci este cel mai bun mod de a reduce poluarea solului prin reducerea la minim a eroziunii si a efectelor inundatiilor. Reimpadurirea reuseste sa faca acest lucru prin furnizarea unei copertine de protectie pentru sol.
4. Metodele fizice (metoda termica)
Agentii de contaminare pot fi eliminati prin evaporare. Aplicand temperatura corecta prin incalzire directa sau indirecta, agentii de poluare pot scapa prin procesul de evaporare. Separarea este o astfel de metoda in care un jet de abur este injectat in solul contaminat pentru a determina evaporarea agentilor volatili de poluare.
Insa aceasta metoda nu este una sustenabila, pentru ca agentii de contaminare din sol ajung in acest fel direct in atmosfera, cauzand astfel poluarea aerului. Desi este o metoda alternativa de rezolvare a impactului poluarii solului, trebuie pus un accent important pe procesul de reciclare, reutilizare si reducere.
5. Metodele chimice
In cadrul acestor metode, solul este adus in contact cu substantele adecvate, printr-un proces chimic de restaurare a echilibrului chimic natural la nivelul solului. Aceasta metoda este folosita in mod obisnuit pentru a ne asigura ca procesul de detoxifiere este complet.
6. Tehnica extractiei si separarii
In cadrul acestei metode este utilizata tehnica de extractie cu solvent, in care un agent de extractie este amestecat in solul contaminat. Agentul de extractie este in general un solvent organic. Aceasta metoda poate fi aplicata pentru indepartarea din sol a metalelor grele, asa cum sunt arsenicul, cuprul, plumbul si cadmiul, printre altele.
De asemenea, aceasta metoda poate fi utilizata pentru indepartarea hidrocarburilor si a hidrocarburilor halogenate. Impuritatile din sol sunt in mod principal localizate intr-un stratul solului numit huma. Eliminarea poate fi bazata pe separarea particulelor de sol in fractiuni, utilizand principiul extragerii gravitationale a diferitelor particule.
7. Tratamentul microbian
Aceasta metoda poate face fata unor tipuri diferite de agenti organici de contaminare, asa cum sunt fenolul, petrolul si produsele sale, dar si hidrocarburile policlorinate. Microbii sunt colectati, cultivati si folositi pentru a trata mediul. Inainte de tratamentul microbian, solul este excavat si tratat, si abia apoi ii sunt aplicate tehnicile agricole standard.
8. Tratarea deseurilor solide
Deseurile solide trebuie tratate si aruncate in mod adecvat. Inainte de aruncare, deseurile sunt tratate prin mijloace fizice, chimice si biologice, pana cand nivelurile lor de risc fata de mediu sunt reduse la cerintele minime.
Foto: freepik