De la crearea tehnologiei celulelor solare, la finele anilor 1800, oamenii de stiinta si inginerii au fost fascinati de gasirea unor metode noi, care sa permita o mai buna recoltare a energiei solare. Cu atat de mult potential, mii de imbunatatiri au fost facute in ceea ce priveste tehnologia solara. Odata cu intrarea intr-un nou deceniu, energia solara se dovedeste a fi cea mai ieftina si mai accesibila sursa de energie. Tinand cont de asta, vom arunca in cele ce urmeaza o privire la ceea ce este nou in privinta panourilor si a tehnologiei solare in 2020.
3 imbunatatiri majore in tehnologia panourilor solare
Celule solare mai bune
Componenta cheie a oricarui panou solar este celula solara. Celulele solare care se gasesc in panourile solare sunt folosite pentru transformarea razelor soarelui in electricitate. Din nefericire, celulele solare functioneaza la o eficienta de 15%, ceea ce inseamna ca 85% din lumina solara care ajunge in contact cu panourile nu este transformat in energie. Pentru a impulsiona performanta celulelor in 2020, oamenii de stiinta experimenteaza cu tehnologii noi, inclusiv nanoparticule usoare sensibile si arseniura de galiu.
Panouri solare mai bune si mai ieftine
Pe masura ce oamenii de stiinta descopera solutii pentru imbunatatirea celulelor solare, producatorii cauta moduri noi de a prelungi durata de viata a panourilor solare, in paralel cu reducerea costurilor generale pentru panouri.
In loc sa utilizeze semiconductorii traditionali din silicon, producatorii incearca sa incorporeze clorura de magneziu, un element compus mai instabil, in celulele solare. Pentru ca clorura de magneziu este o resursa abundenta extrasa din mare, ea este ieftina si non-toxica.
O mai buna stocare a energiei
Cand panourile solare devin mai puternice si mai eficiente ca niciodata, oamenii de stiinta sunt in cautarea unui mod mai bun de a stoca electricitatea neutilizata. Desi exista baterii pe piata, acestea sunt scumpe, ineficiente, si au o durata scurta de viata la raft.
In anul 2020, exista cateva proiecte in derulare, care isi propun sa descopere moduri mai bune de a stoca energia in exces, printre acestea numarandu-se Molten Salt Storage Technology – Tehnologia de Stocare cu Sare Topita – si panourile solare cu baterii incorporate.
3 device-uri tehnologice noi in domeniul energiei solare in 2020
Skin-uri noi pentru panourile solare
Skin-urile pentru panouri solare reprezinta o tehnologie in curs de dezvoltare creata de doi ingineri de la MIT, care permite proprietarilor de case sa isi personalizeze aspectul panourilor solare. Mai degraba decat sa aiba pe acoperisuri niste panouri albastre neplacute ca aspect, sau panouri negre pe un acoperis care nu este negru, proprietarii de case pot imbina acum panourile cu tigla pentru acoperis, pot adauga modele, si pot chiar sa incorporeze elemente de arta in designul panourilor lor solare.
Materiale solare
Pentru prima data energia solara va deveni o parte a hainelor pe care le purtam in fiecare zi. Cu fiecare fibra care absoarbe energia provenita de la soare, materialul solar permite celui care il poarta sa produca electricitate pentru a-si incarca telefonul, pentru a-si mentine o temperatura ridicata si pentru a avea acces la energie in mers.
Energie solara portabila
Panourile solare portabile nu reprezinta in niciun caz o tehnologie noua. Cu toate acestea, aceste panouri portabile devin tot mai puternice si mai accesibile pentru consumatorul de zi cu zi. Panourile solare permit utilizatorilor sa se bucure de electricitate in afara retelei sau in timp ce sunt in camping sau se recreaza.
3 evolutii solare de asteptat in urmatorul deceniu
Ferme solare in oceane
Suntem cu totii familiarizati cu fermele solare uriase actuale din zonele de desert, dar mare parte a publicului nu constientizeaza ca fermele solare din oceane sunt, de asemenea, in pregatire. Aceste insule plutitoare de panouri solare vor fi capabile sa genereze cantitati masive de energie si sa joace un rol mare in dezvoltarea energiei regenerabile pe glob.
Bariere solare pentru protectie fonica
Departamentul American pentru Energie incearca sa adapteze cele 3000 de mile de bariere de protectie fonica de pe autostrazi, astfel incat sa devina surse de energie regenerabila. Noua structura va incorpora panourile solare pe zidurile care blocheaza zgomotul, acestea fiind proiectate sa produca suficienta energie incat sa alimenteze pana la 37.000 de case.
Energie solara nocturna
Asa cum stim cu totii, panourile solare nu pot genera electricitate noaptea. Cercetatorii de la Universitatea California sustin ca au descoperit o noua celula solara care este capabila sa genereze electricitate pe durata noptii. Desi aceasta produce numai un sfert din energia solara pe care celula solara o produce in timpul zilei, ea aduce industriei noi capacitati in ceea ce priveste recoltarea energiei solare.
Adopta energia solara in 2020
Cu atat de multe progrese in materie de tehnologie solara, nu exista un moment mai bun ca acesta sa faci si tu trecerea catre energia solara!
Foto: freepik