Mai este doar o zi până la debutul, pentru public, al Salonului Auto de la Los Angeles, iar ediția din 2013 (22 noiembrie – 1 decembrie) se anunță una plină de noutăți deosebit de interesante pentru iubitorii automobilului.

Acest salon auto va fi unul dominat de mărcile de lux deoarece Jaguar, Mercedes-Benz, BMW și Range Rover vor lansa noi modele în premieră mondială în California. Mercedes va aduce nu mai puțin de patru modele noi în L.A. dintre care două vedete sar în ochi: noul S65 AMG (și cei 621 de cai putere ai săi), dar și o versiune AMG a recent lansatului crossover compact GLA. Fanii BMW nu vor fi nici ei dezamăgiți, deoarece bavarezii vor prezenta versiunea cabrio a superbei Serii 4, inclusiv varianta 428i dotată cu propulsorul de 2.0 litri twin-turbo (în 4 cilindri) și vârful de gamă 435i, propulsat tot de un motor twin-turbo de 3.0 litri (de data aceasta un 6 cilindri în linie clasic pentru BMW). Ca bonus, ambele modele BMW vor beneficia de noua cutie automată cu 8 trepte. O altă premieră mult așteptată este cea a coupe-ului Jaguar F-Type, o mașină desenată de un designer britanic (Ian Callum) și care va fi produsă tot în Regatul Unit la uzina Castle Bromwich. Noul F-Type va utiliza un șasiu realizat integral din aluminiu și va fi lansat inițial în varianta cabrio (cu soft-top pentru a sublinia ADN-ul clasic britanic și pentru a menține centrul de greutate al mașinii cât mai jos) pentru ca în 2014 să vină și varianta coupe.

Fără doar și poate însă, capul de afiș al Salonului Auto din Los Angeles este lansarea crossover-ului Porsche Macan. Modelul este cu atât mai interesant pentru germani în contextul tentativei lor de a profita de boom-ul clasei SUV-urilor compacte pentru a-și îmbunătăți vânzările oricum foarte bune din Statele Unite. Pentru că e tânăr și micuț, Macan va fi flancat la standul Porsche de două cabriolete superbe: 911 Turbo Cabriolet și 911 Turbo S cabriolet. Dacă nu știți pe care dintre ele să o alegeți, faptul că ambele decapotabile Porsche ating 100 km/h în mai puțin de 4 secunde nu prea vă ușurează misiunea.

Range Rover s-a gândit la vedetele și șeicii arabi care nu aveau loc în Range Rover și va aduce la Los Angeles versiunea cu ampatament mărit a SUV-ului său. Ce aduce acest nou Range Rover în plus? Aproximativ 12 cm extra pentru spațiul destinat picioarelor distinșilor săi pasageri. Ca și cazul versiunii cu ampatament normal însă greutatea rămâne doar puțin mai mică decât a unui tanc.

Marca de lux a Honda, Acura, va prezenta sedanul RLX Sport Hybrid sedan, pentru a sublinia faptul că luxul nu exclude dimensiunea ecologică a unui automobil. RLX Sport Hybrid are nu mai puțin de trei motoare electrice care dau o mână de ajutor propulsorului clasic de 3.5 litri V6. Conlucrarea motoarelor electrice cu cel termic produce în cazul RLX Sport Hybrid nu mai puțin de 377 de cai (putere, nu se știe însă cât de frumoși…).

Pentru că vorbim de o ediție glam a acestui salon, până și mărcile de volum au decis să vină cu modele scumpe. Kia va încerca să capteze atenția potențialilor clienți din segmentul executive cu noua sa limuzină cu tracțiune pe puntea spate, K900. Acest model Kia este cea mai scumpă mașină produsă de coreeni și le-a fost prezentată dealerilor mărcii drept un BMW Seria 7 comercializat la prețul unui Seria 5. Ca să fie luați în serios, coreenii au montat sub capota lui K900 un V8 de 5 litri si 400 de cai. Pe bune.

Vremurile se schimbă și în vreme ce Kia produce automobile de lux cu propulsie, Mini, o marcă din grupul BMW (recunoscut în trecut pentru automobilele sale cu tracțiune pe puntea sapte) inaugurează o arhitectură cu tracțiune față pe noua generație a produsului nucleu: Mini Cooper. Sub capota noului Mini se ascunde un propulsor BMW cu acte în regulă care scoate 134 de cai dintr-o cilindree de 1.5 litri.

Pentru cei care nu sunt pasionați de limuzine și SUV-uri, Subaru lansează noua generație a legendarului model sport Impreza WRX (care va fi comercializat exclusiv în varianta sedan). Pozele publicate de Subaru sub forma unor teasere dezvăluie formele ascuțite, sobre și sportive ale noului WRX, modelul menit să-i atragă pe fanii adevărați ai mărcii. Deși nu este confirmat, se pare că noul WRX se va bucura de serviciile unui motor boxer turbo de 2.0 litri, care va dezvolta aproximativ 260 de cai.

Actorul și scriitorul Julian Fellowes spunea că în Los Angeles statutul înseamnă totul, iar statutul este conferit exclusiv de succes. Odată deschise porțile Salonului Auto de la Los Angeles din 2013, noile vedete ale lumii auto își vor face intrarea în scenă pentru a încerca să seducă publicul american și să găsească cea mai scurtă cale spre succesul comercial.

Foto: freepik