În 1971, în SUA se lansa pelicula “Le Mans”, un film despre cursa de 24 de ore din Franța, avându-l în rolul principal pe legendarul actor Steve McQueen.

Pentru a juca în acest film, McQueen, un pasionat de curse auto și moto, refuzase un rol într-un alt film dedicat motorsportului, “Grand Prix”. Asta deoarece regizorul Lee H. Katzin îi promisese că va realiza un film care să reflecte cât mai autentic atmosfera curselor de automobile. Pentru a obține scene cât mai realiste, Katzin a inclus în film imagini filmate în timpul ediției din 1970 a cursei de la Le Mans.

Pentru a concentra atenția spectatorului pe tensiunea cursei, filmul conținea foarte puține dialoguri, fiind presărat doar cu anunțuri făcute de crainicul cursei. De altfel, primul dialog al lui McQueen are loc la nu mai puțin 36 de minute după începerea filmului. Filmul nu este construit pe structura unui scenariu elaborat, ci în principal pe imaginile și sunetele modelelor Porsche 917 și Ferrari 512 care dominau cursa de la Le Mans în perioada respectivă. Din acest motiv, filmul a devenit foarte popular în rândul iubitorilor motorsportului, dar s-a dovedit un eșec comercial. Era dovada clară a incompatibilității dintre un film realist despre cursele de automobile și eternele clișee care dictează succesul de box office.

La peste 40 de ani de la filmul lui Steve McQueen, doi actori de la Hollywood cu nume cel puțin la fel de sonore, Brad Pitt și Tom Cruise, au decis să joace într-un nou film despre cursa de la Le Mans. Tom Cruise va interpreta rolul lui Carroll Shelby, omul datorită căruia Ford a obținut cele mai mari succese din instorie la Le Mans cu modelul GT40.

Conform publicației Hollywood Reporter, filmul va avea ca temă centrală duelul dintre Ford și Ferrari din anii 60, fiind presărat și cu momente importante din viața lui Shelby. Victorios la Le Mans în 1959 la bordul unui automobil britanic (Aston Martin) Carroll Shelby nu a încetat niciodată să spere că va reveni la Le Mans pentru a cuceri titlul și la bordul unui automobil american. Astfel, el s-a implicat în proiectul Henry Ford, al cărui obiectiv era de a construi o mașină capabilă să concureze cu regina competiției de atunci, Ferrari, chiar în Europa. Scenariul filmului se va baza deci pe ofensiva extraordinară demarată de Ford pentru a cuceri victoria la Le Mans. Victoriile Ford la Le Mans (2 obținute de echipa Shelby American Inc. în 1966 și 1967 și alte două de echipa britanică John Wyer în 1968 și 1969) s-au datorat în mare parte eforturilor colosale și perseverenței lui Shelby (și expertizei tehnice a companiei sale Shelby American).

Având în vedere numele grele care țin capul de afiș al acestui film, putem doar spera că acesta nu va cădea pradă tipologiilor hollywoodiene atât de previzibile. Chiar și pelicula “Rush” de anul trecut, care prezintă lupta dintre Niki Lauda şi James Hunt pentru titlul de Formula 1 din sezonul 1976, a căzut in ghearele comercialului, în pofida unei execuții tehnologice admirabile.

Este greu de crezut că Tom Cruise și Brad Pitt vor putea revoluționa genul filmelor despre sporturile auto, însă ar fi cu adevărat extraordinar ca această peliculă să nu se rezume la personaje unidimensionale și efecte speciale, care atrag doar publicul larg, avid după povești de dragoste artificiale și jocuri pe calculator. 

Foto: freepik