sursa: http://news.yahoo.com/

sursa: http://news.yahoo.com/

În cadrul expoziției de produse electronice de la Las Vegas (CES – Consumer Electronics Show) producătorul german de automobile premium Audi a prezentat interiorul viitoarei generații a modelului sport TT.

Această prezentare este foarte importantă, deoarece bordul integral digital realizat de Audi în colaborare cu Nvidia reprezintă viitorul sistemelor de infotainment pentru automobile. Soluția bordului digital care oferă acces facil atât la informațiile utile privind parametrii de funcționare ai automobilului dar și la funcțiile complexe precum naviația (prin intermediul Google Earth) sau Google Street View, va înlocui în următorii ani bordul clasic cu display analog.

Deja Mercedes făcuse un pas foarte important în această direcție prin adoptarea celor două display-uri utilizate pentru integrarea sistemelor de infotainment din interiorul navei sale amiral, limuzina S Class. Audi, producător recunoscut pentru calitatea deosebită a interioarelor sale, nu putea rămâne în urmă și a demarat o colaborare cu producătorul de procesoare grafice Nvidia pentru a implementa pe automobilele sale display-ul digital al viitorului.  Nvidia va furniza producătorului german cea mai nouă generație a procesoarelor sale grafice din gama Tegra care vor fi utilizate pe tablete, televizoare, console video dar și telefoane.

Conform lui Mathias Halliger, designer principal în cadrul departamentului Infotainment Systems, Audi va utiliza platforma flexibilă Nvidia VCM (Visual Computing Module) pentru a implementa pe automobilele sale o generație nouă de sisteme de divertisment onboard, dar și un computer mobil integrat. Platforma VCM utilizează noul processor Tegra K1 cu 192 de nuclee și un consum energetic de 50 de ori mai mic decât al unui processor convențional. Piesa de rezistență a sistemului de pe noul TT va fi însă bordul full digital al cărui ecran de 12,3 inci va oferi absolut toate informațiile necesare de la cele privind condițiile de trafic în timp real până la locurile de parcare disponibile. Pentru a nu distrage atenția șoferului de la drum, sistemul va putea fi operat prin comandă vocală sau prin sistemul de recunoaștere a scrisului de mână al modulului Connect.

Deoarece vorbim de un sistem integrat și flexibil, Audi nu-i va neglija pe pasageri oferindu-le acestora dispozitive mobile numite Smart Display (și ele dotate cu procesoare Tegra). Practic, acestea sunt tablete cu ecran de 10,2 inci concepute pentru a se integra perfect cu sistemul de infotainment al automobilului, putând fi utilizate și de pasagerii de pe bancheta automobilului. Tabletele Smart Display vor rula o versiune personalizată a sistemului de operare Android și le vor permite utilizatorilor nu doar să acceseze fișiere audio și video de pe sistemul de infotainment dar și să descarce și să utilizeze aplicații de pe Google Play.

Astfel, prin colaborarea cu Nvidia, Audi deschide poarta către viitorul sistemelor de infotainment pentru automobile, urmând să ofere o versiune complet funcțională a noului bord digital încă din 2015 odată cu lansarea noului TT.

Foto: freepik