În vreme ce întreaga industrie de automobile urmărește tendința downsizing-ului, prin construcția de motoare și mașini mai mici sau modele cross-over care îmbină atuuri ale unor mașini din clase diferite, BMW se îndreaptă într-o direcție total opusă, conform publicației germane Auto Motor und Sport.

2014-bmw-x7

La nici o săptămână după ce a confirmat că va lansa cel mai mare SUV din gama sa, modelul X7, se pare că BMW a decis să lanseze și cea mai mare limuzină din gamă, Seria 9. Prototipul acestei limuzine mari ar urma să fie prezentat în cadrul Salonului Auto Internațional de la Beijing, modelul urmând să fie poziționat de bavarezi ca un rival pentru viitorul Mercedes S-Class Maybach sau Bentley Flying Spur.

Conform Auto Motor und Sport, noul Seria 9 a fost dezvoltat pentru a atrage clienții extrem de bogați de pe piețe cu potențial mare de dezvoltare, cum ar fi Rusia și mai ales China. Se pare că tocmai acesta este motivul pentru care BMW a ales să lanseze conceptul la Salonul Auto de la Beijing. Noua limuzină a germanilor s-ar potrivit perfect cu cerințele clienților foarte bogați din China, atrași în mod deosebit de limuzinele foarte mari și extrem de luxoase. Totodată, BMW ar putea comercializa cu succes noua limuzină și pe piața din Statele Unite, fiind totuși puțin probabil ca modelul să fie vândut și în Europa.

La capitolul tehnic, deși BMW nu a confirmat încă nicio informație, există speculații conform cărora noul model va fi construit pe o nouă platformă modulară pe care germanii ar putea să o utilizeze și pe următoarea generație a Seriei 7 sau pentru viitorul Rolls Royce Phantom. Noua navă amiral a BMW ar urma la rândul său să împrumute tehnologii și componente de la noua generație Rolls Royce Phantom, așteptată în 2016. Motorizările vor fi cel mai probabil motoare bi-turbo V8 și V12, o variantă plug-in hybrid fiind cu siguranță în cărți.

În ceea ce privește latura stilistică, este clar faptul că, dacă se va materializa într-un model de serie, noul Seria 9 va împrumuta multe elemente de design de la spectaculosul concept Gran Lusso, dezvăluit anul trecut în cadrul exclusivistului eveniment automobilistic Concorso D’Elegance Ville d’Este, organizat pe malul lacului Como, în Italia. Urmând logica nomenclaturii utilizate de BMW pentru denumirea modelelor sale, este de așteptat că versiunea care va intra în producție să fie un sedan clasic în patru uși, dar nu este exclus ca producătorul german să nu profite de context pentru a relansa Seria 8 sub forma unei versiuni coupe similară modelelor ca Aston Martin Rapide sau Audi A7.

Până în momentul de față, reprezentanții mărcii bavereze nu au confirmat în mod oficial  lansarea noii Serii 9, ci doar s-au mulțumit să tachineze presa sportivă afirmând că ideea unui vehicul de lux care să devină port-drapelul mărcii și să fie poziționat deasupra Seriei 7 a fost dezbătută intens la nivelul managementului executiv al mărcii, și BMW a identificat o cerere substanțială pentru un asemenea autovehicul pe anumite piețe.

Foto: freepik