Initiativa Better Cotton (BCI) a lansat Cadrul Delta avand ca scop evaluarea si comunicarea progresului sustenabilitatii in agricultura pe sectoarele bumbac si cafea, la nivel global.
Cadrul Delta a fost dezvoltat printr-o colaborare intersectoriala in ultimii trei ani, concentrata pe producerea unei modalitati solide si coerente de a evalua si raporta progresul fermelor ce participa la scheme de certificare sustenabila a marfurilor sau alte initiative legate de o agricultura sustenabila.

Cadrul este insotit si de exemple de bune practici, metodologii si instrumente menite sa incurajeze partile interesate sa adopte si sa utilizeze Delta, alaturi de recomandari privind modul in care organizatiile private sau publice pot utiliza in mod eficient cadrul si sa comunice informatii despre sustenabilitate partilor interesate.
„Better Cotton este mandra ca a initiat si coordonat aceasta colaborare intersectoriala, ce reuneste expertiza din sectorul agricol. Cadrul Delta faciliteaza sectorului privat, guvernelor si fermierilor raportarea eficienta a progresului in materie de sustenabilitate, ducand astfel la imbunatatiri ale calitatii sustinerii si serviciilor oferite fermierilor, inclusiv o finantare mai buna si politici guvernamentale” a declarat CEO-ul Better Cotton, Alan McClay.

Acest program intersectorial a obtinut un consens cu privire la indicatorii cheie de sustenabilitate si la materialele indrumatoare ce au fost testate pe larg de participantii la proiect si de alte parti interesate. Ca rezultat, opt standarde, programe si coduri pentru bumbac sustenabil (membri ai Grupului de Lucru Cotton 2040 pentru alinierea Parametrilor de Impact) au semnat un memorandum de intelegere in care se angajeaza sa se alinieze la Masurarea si Raportarea Impactului.

In plus, fiecare membru s-a angajat sa identifice un calendar individual pentru integrarea parametrilor relevanti Delta in sistemele sale de monitorizare, evaluare si raportare in timp. Cadrul ofera, de asemenea, o oportunitate de a dezvolta servicii intersectoriale pentru a raspunde preocuparilor si problemelor fermierilor, facilitand in acelasi timp raportarea progreselor.
Cadrul Delta a fost posibil printr-un grant din partea ISEAL Innovations Fund, sustinuta de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO). Printre colaboratorii implicati in proiect se numara organizatii importante pentru standarde de sustenabilitate din sectoarele bumbacului si cafelei. Organizatiile fondatoare sunt Better Cotton, Global Coffee Platform (GCP), International Cotton Advisory Committee (ICAC) si International Coffee Association (ICO).

Acesta poate fi un pas inainte in urmarirea modului in care sectorul agriculturii sustenabile contribuie la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila (ODD) ale Natiunilor Unite pentru 2030.

Sursa: https://www.just-style.com/news/better-cotton-launches-delta-framework-for-streamlined-sustainability-reporting/

Foto: freepik