Este greu de imaginat că ceva la fel de banal ca o baterie ar putea ţine titlurile ziarelor naționale, dar exact asta s-a întâmplat săptămâna trecută în Australia. M-am aflat acolo pentru o vizită familială și am observat că pe cât de mult este dezbătută știința climatului în mass-media (a se vedea postarea mea anterioară), abia se opune dezbaterii privind energia care a dominat titlurile ziarelor australiene în ultimele luni. Problema este costul energiei electrice și fiabilitatea aprovizionării, ambele fiind în continuare subiecte controversate.

Costul energiei electrice a crescut brusc în Australia în ultimii doi ani, dar acest lucru a fost asociat cu problemele de aprovizionare care au dus la întreruperi în unele părți ale țării. Acest lucru a fost cel mai vizibil în Australia de Sud, care și-a închis toate centralele electrice pe bază de cărbune și a investit puternic în energia regenerabilă. Rezultatul este un amestec de energie eoliană / solară / gaz natural, susținut de un inter-conector cu Victoria. În cea mai mare parte, aceasta a fost o soluție viabilă, dar când coincid anumite condiții, rezultatul poate atrage întreruperi sau separări controlate din partea unor clienți industriali. Aceasta implică de obicei perioade de încărcare mare care coincid cu disponibilitatea redusă a energiei regenerabile într-un moment în care se află sub stres o altă parte a rețelei, de ex. alimentare de la inter-conector. Problema este că acest lucru s-a întâmplat suficient de mult pentru a deveni o problemă majoră, ceea ce a condus la o dezbatere extinsă în mass-media, la incriminare şi la acuze publice.

Raportarea în jurul acestei probleme poate fi asemănată cu dezbaterea despre știința climatică pe care am discutat-o ​​în ultima mea postare – adică mult predispusă la hiperbolă și lipsită de fapte fundamentale. Soluția care a fost propusă pentru Australia de Sud este construcția rapidă a acumulatorului de baterii, direcţie în care a acţionat Elon Musk (Director general Tesla). Cu câteva luni în urmă, după ce problemele legate de alimentarea cu energie din Australia de Sud au atras încă o dată ziarele, acesta s-a oferit să construiască o instalație amplă de depozitare litiu-ion în 100 de zile, fără a încasa plata în cazul în care construcţia este amânată dincolo de acest termen. Nu este surprinzător că acest lucru a stimulat guvernul și a condus la o licitație publică pentru instalaţia respectivă.

Săptămâna trecută, guvernul Australiei de Sud a anunțat că Tesla a câștigat o licitație pentru a construi o baterie de talia unei reţele. Proiectul va include o baterie de vârf de 100MW, cu o capacitate de 129 megawați-oră de stocare, pe lângă parcul eolian existent deja lângă Jamestown. Elon Musk a zburat în Adelaide pentru anunț, ceea ce a antrenat fervoarea. Ceea ce a fost interesant a fost reacția mass-mediei, care a variat de la sprijinul învecinat cu adulația la condamnare directă. În contrast cu Sun-Herald din data de 9 iulie, unde comentatorul său social, Peter Fitzsimons, a remarcat:

Oh, e o situaţie de-a dreptul delicioasă. După ce toți haterii, toţi criticii, toţi dinozaurii politici au afirmat că acest cărbune are într-adevăr un viitor, guvernul SA se clatină, se scutură, ezită, izbucnește și anunță afacerea cu baterii pe bază de litiu.

. . . cu comentatorul politic, Tim Blair, în Daily Telegraph, pe 10 iulie, care începe un articol de aproape o pagină cu titlul;

Acuzația brigăzii de stânga – Oamenii se dau peste cap să laude absurditatea bateriei magicianului Elon Musk, dar acesta este doar cel mai recent salvator pentru a obține undă verde de la ecologiști.

Nici comentatorii în materie de energie nu fac notă discordantă, însă pentru starea dezbaterii privind tranziția energiei în Australia acest lucru nu pare să conteze. Controversa subliniază necesitatea unei politici clare și a unor pași asumaţi în ceea ce privește implementarea unei tranziții în domeniul energiei, indiferent de motivele unei astfel de tranziții, fie ele legate de schimbarea climei, costurile energetice, calitatea aerului local, fie de o combinație a acestora cu alte nevoi.

În cazul Australiei de Sud, exuberanța și unele prejudecăți tehnologice au dus la o schimbare rapidă a sistemului de electricitate până la un punct în care stabilitatea a devenit o problemă, ceea ce va necesita ceva timp pentru a fi corectat. Soluția bateriei nu este o soluție completă, ci una dintre măsurile care vor fi necesare pentru a corecta dezechilibrul creat. Alături de entuziasmul lui Musk, a existat și anunțul recent conform căruia guvernul va construi o instalaţie suplimentară de generare a energiei pe bază de gaze, cu un cost de peste 300 de milioane de dolari.

Sistemul de electricitate din Australia de Sud funcționează la aproximativ 2-3 GW, cu suişuri şi coborâşuri în funcție de ora din zi și de an. Cererea anuală este de aproximativ 14.400 GWh sau aproximativ 40.000 MWh pe zi. Capacitatea inițială a bateriei a fost de 129 MWh. Instalaţia de gaz poate asigura peste 5.000 MWh pe zi dacă funcționează în mod continuu sau 13% din cerere. În timp ce bateria a ţinut toate titlurile ziarelor, aceasta nu este în mod clar o soluție pentru perioadele îndelungate de cerere ridicată sau de aprovizionare redusă, având în vedere că aceasta poate acoperi doar 5 minute din cererea sud-australiană. Cu toate acestea, este un pas important în căutarea unui sistem mai echilibrat care să aibă niveluri foarte ridicate (adesea> 70%) de energie regenerabilă intermitentă. Probabil vor apărea sisteme de baterii suplimentare, dar un echilibru mai bun între gazele naturale și energia regenerabilă pare să fie un rezultat mai tangibil pe termen scurt și mediu. De asemenea, este probabil să fie şi un rezultat mai eficient din punct de vedere al costurilor, având în vedere investiția de aproximativ 100 milioane A$ (conform unei surse private locale) pentru ceea ce se vrea a fi cel mai mare sistem de baterii litiu-ion din lume.

Sursa: https://blogs.shell.com

Foto: freepik