După anunțul privind sosirea lui Sebastian Vettel la Ferrari din sezonul 2015 și confirmarea oficială privind plecarea lui Alonso de la Scuderie (oferită de însuși președintele Luca din Montezemolo), era aproape sigur că noua destinație a pilotului spaniol va fi McLaren, echipa unde a obținut și titlul mondial. Din sezonul 2015, McLaren ar beneficia de noile motoare turbo Honda și există premise foarte bune pentru ca spaniolul să aibă o nouă șansă reală la titlul de campion mondial. Totuși, negocierile par a se fi blocat pentru moment. Care este însă motivul ezitărilor lui Alonso? Ei bine, echipa britanico-japoneză i-a oferit lui Alonso un contract pe minimum 2 ani în vreme ce spaniolul își dorește un contract pe un singur an. În mod evident, McLaren nu dorește să investească în Alonso și să-și construiască o strategie pe termen mediu dacă riscă să-l piardă pe spaniol după doar un sezon. La rândul său, Alonso ar fi trebuit în mod normal să fie atras de stabilitatea unui contract multianual, dar totuși se pare că în peisaj a intervenit un nou factor. Echipa campioană la constructori în 2014 (și cea care va repurta mai mult ca sigur și titlul la piloți) Mercedes ia în considerare recrutarea lui Alonso începând cu sezonul 2016 deoarece prelungirea contractului pilotului britanic Lewis Hamilton nu este sigură.

alonso

Confom publicației Autosport, după ce a aflat că a ajuns pe lista celor de la Mercedes, Alonso a schimbat macazul și vrea să fie disponibil pentru un loc la echipa germană din 2016 în eventualitatea în care negocierile dintre Mercedes și Hamilton eșuează. Situația lui Alonso seamănă din ce în ce mai mult cu cea a proverbialului personaj care aleargă după doi iepuri și nu prinde niciunul. Încercând să păstreze opțiunea McLaren ca pe una de tranziție spre Mercedes, Alonso riscă să stea un sezon pe bară deoarece echipele redutabile precum Red Bull și Williams și-au definitivat liniile iar Lotus sau Williams nu își permit salariul uriaș al spaniolului. Totodată, McLaren nu va aștepta la nesfârșit răspunsul spaniolului deoarece japonezii de la Honda vor să decidă cât mai curând cuplul de piloți pentru 2015 iar Jenson Button și Kevin Magnussen vor la rândul lor să se orienteze în consecință. Este de neînțeles poziția spaniolului mai ales în condițiile în care ar putea cu ușurință negocia o clauză cu McLaren care să-i permită să plece de la echipa dacă motoarele Honda nu vor fi suficient de performante. În același timp, există posibilitatea ca Alonso să-și facă speranțe false în legătură cu un loc la Mercedes din 2016. Totto Wolf, managerul echipei germane, a declarat fără echivoc: principalul său obiectiv este să-i prelungească contractul lui Lewis Hamilton (mai ales în condițiile în care acesta este la câteva curse de un nou titlu de campion).

Realitatea este clară. McLaren pare singura echipă competitivă unde Alonso poate evolua în sezonul 2015. Semnarea unui contract pe mai mulți ani cu McLaren Honda nu l-ar priva pe spaniol de oportunitatea (teoretică) de a pilota pentru Mercedes din 2016. Pe de altă parte, compromiterea negocierilor cu McLaren și un an de pauză competițională i-ar reduce simțitor șansele de a pilota în 2016 pentru Mercedes.

Foto: freepik