Asociatia Directorilor Independenti din Romania (08, in calitate de gazda a Chapter Zero Romania. KPMG Romania s-a implicat, la randul sau, in calitate de Sustinator si Partener pentru Continut.
Initiativa pentru Guvernanta Climatica (CGI) este o comunitate globala de directori ne-executivi si experti in domeniu, organizata pe asociatii nationale (Capitole – Chapters), care promoveaza adoptarea Principiilor pentru Guvernanta Climatica Eficienta ale Forumului Economic Mondial, prin mobilizarea, educarea si echiparea membrilor sai cu skill-urile si cunostintele necesare pentru a aborda schimbarea climatica la nivel de consiliu.
In acest moment, exista 16 capitole care s-au angajat sa sustina Carta CGI si mult mai multe au in plan sa o faca in curand. Secretariatul CGI este gazduit de Centrul Hughes Hall pentru Implicare Climatica, de la Universitatea Cambridge.
Chapter Zero Romania este reprezentanta Romaniei in reteaua internationala a Initiativei pentru Guvernanta Climatica. Pentru dezvoltarea Chapter Zero Romania, AAI va colabora cu un grup format din experti in materie de guvernanta climatica si directori ne-executivi.
Prin Initiativa de Guvernanta Climatica, membrii consiliilor companiilor din Romania vor avea acces la resurse ca si la evenimente locale si internationale cu privire la acest subiect si vor contribui la reteaua globala dedicata guvernantei climatice eficiente.
Obiectivele Chapter Zero Romania presupun cateva obiective pentru consiliile de Directori ale companiilor romanesti:
- Sa capete o intelegere deplina a atributiilor si obligatiilor in calitate de directori, in relatie cu criza climatica si implicatiile acesteia pentru companiile lor.
- Sa imbunatateasca intelegerea aspectelor stiintifice si economice ale schimbarii climatice.
- Sa inteleaga riscurile si oportunitatile pe care schimbarea climatica le ridica pentru compania lor, si astfel sa detina capacitatea de a concepe strategii eficiente pentru tranzitia la o economie zero-net.
- Sa incurajeze dezbaterea informata si raspunsurile constructive la provocarea climatica in cadrul consiliilor de conducere.
- Sa garanteze ca factorii climatici sunt luati in considerare in toate deciziile Consiliului si Comitetelor, inclusiv cele legate de audit, remunerare si nominalizari, imbunatatind astfel rezilienta companiilor.
“Asociatia noastra este incantata sa gazduiasca Chapter-ul romanesc al acestui forum global principal cu privire la guvernanta pentru schimbarea climatica. Suntem foarte incantati sa lucram, prin Initiativa pentru Guvernanta Climatica, cu experti si leaderi de afaceri din Romania si din intreaga lume, care se confrunta cu probleme similare”, a spus Simona Fatu, presedinte al Asociatiei Directorilor Independenti din Romania.
In ceea ce priveste prioritatile si valorile Chapter Zero Romania, ce vor fi promovate de AAI, fondatorul Chapter Zero Romania, Sorana Baciu, a spus: “Chapter Zero Romania este mandra sa contribuie la eforturile globale de a spori nivelul de constientizare cu privire la riscurile si consecintele schimbarii climatice, precum si cu privire la mijloacele de reducere a impactului si de identificare a oportunitatilor pozitive de business. Obiectivul nostru este acela de a ne asigura ca schimbarea climatica va fi un produs omniprezent in discutiile consiliilor companiilor romanesti”.
Cu privire la rolul AAI in incurajarea adoptarii principiilor CGI in Romania, presedintele Consiliului de Conducere al Initiativei pentru Guvernanta Climatica, Karina Litvack, si directorul companiei energetice Eni S.p.A a spus: “In toata lumea directorii recunosc rolul crucial pe care trebuie sa il joace in raspunsul companiei fata de urgenta climatica, si isi imbunatatesc capacitatile de a asigura administrarea pe termen lung a companiilor in ale caror consilii activeaza. Suntem incantati ca AAI gazduieste Initiativa de Guvernanta Climatica si ca s-a angajat sa ofere directorilor din Romania acces la skill-urile si cunostintele necesare pentru a face tranzitia catre o economie cu zero emisii de carbon si pentru a asigura rezilienta pe termen lung si succesul companiilor”.
Referindu-se la rolul KPMG in Romanian Chapter al Initiativei pentru Guvernanta Climatica, Ramona Jurubita, country managing partner la KPGM Romania a explicat: “Ne-am alaturat Initiativei pentru Guvernanta Climatica nu numai pentru ca suntem pregatiti sa contribuim cu expertiza si resursele noastre pentru a ajuta directorii de consilii sa faca fata provocarilor schimbarilor climatice, ci si pentru ca putem ajuta Chapter Zero Romania in eforturile sale de a oferi membrilor suport in conceperea unor strategii eficiente pentru tranzitia climatica, adaptate fiecarui sector, sprijinind indeaproape institutiile pentru a le ajuta sa isi gaseasca drumul si sa faca fata provocarilor trecerii catre o economie cu zero emisii de carbon”.
“Va fi nevoie ca directorii care isi asuma acest rol de leadership sa introduca guvernanta climatica eficienta in procesul decizional al consiliilor corporate si vor descoperi ca eficienta economica nu este deloc incompatibila cu responsabilitatea verde” a conchis Jurubita.
Foto: freepik