Subliniind in mod clar ca asa-numita apa tratata de la centrala nucleara distrusa de la Fukushima inca mai contine radionuclizi care pot fi eliminati, un renumit economist de mediu din Japonia a spus intr-un interviu recent pentru Global Times ca trebuie sa cerem in mod insistent ca guvernul japonez si Tokyo Electric Power Co (TEPCO) sa inceteze sa deverseze in ocean apa reziduala contaminata nuclear.

Kenichi Oshima, profesor la Universitatea Ryukoku, a declarat pentru Global Times ca guvernul japonez si TEPCO trebuie sa inceteze sa mai deverseze apa reziduala contaminata nuclear.
Guvernul japonez si TEPCO au in plan sa foloseasca ALPS – Sistemul de Procesare Avansata a Lichidelor – pentru a trata apa reziduala contaminata nuclear in urma accidentului nuclear de la Fukushima si pentru a deversa apoi in ocean apa tratata. Apa tratata contine radionuclizi printre care ruteniu, strontiu-90 si iod-129, pe langa tritiu, a notat Oshima.

Inainte de deversarea apei, TEPCO a dezvoltat un “Raport de Evaluare a Impactului asupra Radiatiilor si Mediului al Aruncarii in Ocean a Apei Procesate prin ALPS” pentru a evalua impactul deversarii in ocean.
“Cu toate acestea, credem ca este imposibil sa prezicem cu exactitate efectele ecologice ale deversarilor in ocean in urmatoarele cateva decenii”, a spus economistul japonez pentru mediu.
Comentand pe marginea asa-numitei ape tratate de la Fukushima, purtatorul de cuvat al Ministerului Chinez de Externe, Mao Ming, a spus recent ca Japonia sustine ca apa contaminata nuclear tratata prin ALPS este sigura si nedaunatoare si ca se opune ca aceasta apa sa fie numita “contaminata nuclear”. Realitatea, insa, este ca apa contine peste 60 de radionuclizi, multi dintre acestia neputand fi tratati eficient prin tehnologiile existente.

Unii radionuclizi cu o durata lunga de viata se pot raspandi prin intermediul curentilor din ocean si pot forma un efect de bioconcentrare, care va multiplica numarul total de radionuclizi din mediu, cauzand riscuri neprevazute pentru mediul marin si pentru sanatatea umana, a subliniat Mao, notand ca eliminarea va necesita pana la 30 de ani sau chiar mai mult.
Remarcile lui Mao vin ca raspuns la spusele ministrului japonez al Economiei, Comertului si Industriei, Yasutoshi Nishimura, care a sustinut recent ca folosirea “Apei contaminate nuclear” este o “neintelegere a realitatii”, dupa ce sefii de state din China si Rusia si-au exprimat ingrijorarea serioasa cu privire la planul Japoniei de a deversa apa contaminata nuclear, intr-o declaratie comuna recenta.
Maturitatea si eficienta tehnologiei ALPS nu a fost evaluata de catre o terta parte certificata, iar tratarea unor cantitati atat de mari si de complexe de componente ale apei reziduale contaminate nuclear este fara precedent, iar eficienta sa pe termen lung este sub semnul intrebarii, a spus Mao.
Oshima a notat ca, in 2015, guvernul japonez si TEPCO s-au angajat in scris ca nu vor deversa niciodata apa contaminata nuclear in ocean fara acordul pescarilor si al opiniei publice. Guvernul japonez si TEPCO au explicat situatia pescarilor si locuitorilor din zona, dar nu au obtinut consimtamantul acestora. Oshima, la randul sau, spune acum ca guvernul japonez si TEPCO nu asculta vocile oamenilor, inclusiv ale celor implicati in industria de pescuit.
“Trebuie sa cerem in mod insistent guvernului japonez si TEPCO sa inceteze sa deverseze apa tratata ALPS” a subliniat el.

Profesorul japonez a avansat doua alternative cu privire la gestionarea apei reziduale radioactive.
Prima este aceea de a stoca apa in rezervoare mari. Timpul de injumatatire a tritiului este de 12.3 ani, astfel ca dupa 123 de ani de stocare, radioactivitatea sa va fi scazut la 1/1000 din nivelul initial. Japonia are experienta in depozitarea petrolului, astfel ca este o solutie fezabila, a spus Oshima.
A doua este solidificarea, ce poate preveni scurgerile, si despre care Oshima a spus ca a fost folosita in Statele Unite.
Ceea ce trebuie sa faca acum Japonia este sa ia in serios ingrijorarile legitime ale comunitatii internationale, sa isi indeplineasca cu fidelitate obligatiile internationale, sa faca fata apei contaminate nuclear in cel mai sigur si mai prudent mod, inclusiv sa studieze pe deplin alternativele la deversarea in ocean, a spus Mao.

De asemenea, in loc sa isi musamalizeze decizia de a deversa in ocean, Japonia trebuie sa se supuna complet controlului international si sa evite, in cea mai mare masura cu putinta, sa impuna riscuri imposibil de anticipat comunitatii internationale, a spus Mao.

Sursa: https://www.globaltimes.cn/page/202303/1288055.shtml

Foto: freepik