Lewis HamiltonBritanicul Lewis Hamilton a câștigat duminică dimineață cea de-a doua etapă a Mondialului de Formula 1 din acest sezon, Marele Premiu al Malaeziei, pilotul echipei Mercedes AMG Petronas fructificând al doilea pole position consecutiv obținut în acest sezon.

Dacă la Marele Premiu al Australiei Hamilton fusese trădat de partea tehnică – unul dintre cilindrii motorul său nu a mai funcționat – de această dată britanicul a reușit un start fulminant conservându-și poziția de lider până la sfârșitul cursei pe care a terminat-o la 17 secunde de coechipierul său Nico Rosberg. Cei doi piloți ai echipei Mercedes au fost urmați pe podium de cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel, al cărui monopost Red Bull a rezistat de data aceasta până la finalul cursei.

Victoria lui Hamilton este o confirmare a formei de excepție a pilotului britanic și îl aduce pe acesta în postura de favorit la câștigarea unui nou titlu de campion mondial, după cel repurtat la limită în 2008 cu echipa McLaren Mercedes. După ce a devenit campion mondial, Lewis nu și-a regăsit ritmul care impresionase fanii Formulei 1. Tânărul care se declarase un admirator înfocat al marelui Ayrton Senna a avut probleme în a-și gestiona celebritatea și chiar s-a mutat în Elveția pentru a scăpa de presiunea mass media din Marea Britanie (și poate și de taxele din regat).

Relația tensionată dintre Hamilton și managerul echipei McLaren, Ron Dennis, nu au influențat pozitiv evoluțiile pilotului care s-a simțit ba dezavantajat în relația cu foștii coechipieri (de exemplu Fernando Alons) ba lipsit de un monopost competitiv care să poate face față dominației Red Bull. Nervozitatea a început să se facă simțită în evoluțiile lui Hamilton, iar greșelile sale de pilotaj s-au împletit nefericit cu o serie parcă nesfârșită de ghinioane de ordin tehnic care l-au făcut să abandoneze mai multe curse (unele dintre ele când se afla pe primul loc). Deși evoluțiile pe circuit erau de cele mai multe ori impresionante, Lewis părea să nu facă față presiunii prea mari pe care poate chiar el și-o plasase pe umeri.

În urmă cu doi ani, Hamilton declarase că ar dori să beneficieze de liniștea sufletească de care se bucura coechipierul său de la McLaren de la vremea respectivă, Jenson Button. După o relație presărată cu nenumărate despărți și împăcări, cântăreața americană Nicole Scherzinger a acceptat în sfârșit cererea în căsătorie a britanicului. Totodată, echipa Mercedes i-a pus la dispoziție monopostul dominant la care visa de foarte mult timp. Încă din testele pre-sezon, Lewis și colegul său Nico Rosberg au arătat că Mercedes AMG are cel mai fiabil și performant monopost. Totodată, cel puțin momentan, campionul en-titre, Sebastian Vettel, pare ieșit din cărți, echipa Red Bull având încă un handicap consistent la capitolul performață, fapt ce reprezintă o premieră în ultimele sezoane.

La doar 24 de ani, Lewis pare mai matur, mai ambițios și întru totul dedicat curselor. În același timp, lucrurile par să se fi așezat în sfârșit în favoarea sa pe toate planurile. Drept dovadă, Lewis a reușit să-și domine colegul de echipă în calificări și să obțină două pole-uri în primele două curse ale anului. Mai mult, dacă nu ar fi avut problema tehnică la motor, Hamilton ar fi câștigat probabil fără probleme cursa din Australia și s-ar fi aflat pe primul loc în clasamentul general al piloților.

Un lucru este cert: atât ca om dar și ca pilot, Lewis a avut întotdeauna acel factor X care l-a diferențiat de ceilalți piloți și a venit vremea ca talentul său uriaș să se manifeste pe deplin și să fie răsplătit cu un nou titlu de campion mondial. Cine îi poate sta în cale? Poate Nico Rosberg, coechipierul său și singurul pilot din campionat care beneficiază de același material de concurs ca și Hamilton. Sau, poate un Vettel dotat cu un monopost Red Bull la fel de bun ca în 2013. În orice caz, Hamilton pare mai pregătit ca oricând să accepte orice provocare, lucru dovedit de motto-ul înscris pe casca sa de concurs (titlul unei poezii scrise de Maya Angelou, scriitoare americană de culoare) “Still, I rise” (en. Și totuși, mă ridic). La doar 24 de ani, Lewis pare să lase în urmă trecutul, să se ridice și să o ia de la capăt în lupta pentru titlul de campion.

Foto: freepik