Ofiterii de mediu investigheaza un incident de mediu dupa ce doua rauri din sudul Devon-ului au devenit albe.
Agentia pentru Mediu, ramura South West a spus ca investigheaza motivele care au dus la schimbarea culorii raurilor Yealm si Piall. Agentia a spus ca ofiterii sai se afla la fata locului, “incercand sa caute sursa poluarii si impactul pe care l-a avut asupra mediului”. Schimbarea de culoare a afectat o zona de peste 19 km de pe cursul raurilor din Devon.

Nu este pentru prima data cand un astfel de incident a avut loc: in 2020 au existat informatii despre raul Yealm care a capatat o culoare alba precum creta. Un locuitor din Yealmpton semnala atunci ca raul arata ca o vopsea lavabila, iar ulterior s-a confirmat ca motivul a fost o scurgere cauzata de ploi de la o cariera din apropiere.
Agentia pentru Mediu a confirmat si acum ca a localizat sursa poluarii. “Agentia pentru Mediu a identificat sursa poluarii care a afectat raurile Piall si Yealm din South Devon. “Sprijinim incetarea evacuarilor de la lucrare si prevenirea spalarii urmelor de materiale pe cursul raului. Avem ofiteri in diferite locatii de pe rau, care preiau probe si evalueaza impactul. Specialistii in domeniul piscicol s-au aflat la fata locului de la prima ora a diminetii, evaluand impactul poluarii asupra pestelui si habitatului pestilor”, a spus un purtator de cuvant al agentiei.
“Situatia a fost ingreunata de lipsa de vizibilitate pe rau cauzata de poluare. Peste 19 km de rau au fost afectati – Raul Piall, care patrunde in Yealm in apropiere de Cornwood si apoi curge in jos catre Plymouth Sound”.
Discutand despre schimbarea de culoare intr-o postare pe grupul de Facebook al comunitatii Ivybridge, un locuitor ingrijorat a spus despre rau ca este “plin de ceva ce pare a fi resturi de caolin”.

Raul Yealm

Potrivit Autoritatii Portului River Yealm, raul Yealm este o zona importanta din punct de vedere al conservarii. Raul adaposteste multe specii protejate si ofera un mediu bogat in biodiversitate.
Potrivit Westcountry Rivers Trust, raul Yealm se ridica pe versantii sudici ai Dartmoor si traverseaza chei si terenuri agricole inainte de a se varsa in mare langa Wembury.
Raul Yealm curge prin cateva orase si sate uimitoare, cum ar fi Newton Ferrers, Cornwood si Nos Mayo.
In estuarul Yealm traieste un pat infloritor de stridii, zona fiind habitatul perfect pentru stridiile care au nevoie de conditii foarte specifice pentru a supravietui.

Sursa: https://www.bbc.com/news/uk-england-devon-63863511

Foto: freepik