Poluarea aerului se masoara in mod traditional in functie de dimensiunea particulelor, care este in general mai mare in zonele urbane decat in cele rurale. Insa un nou studiu efectuat la Universitatea din Illinois sugereaza ca toxicitatea aerului in zonele rurale este la fel de grava ca in zonele urbane.


Un studiu nou sugereaza ca notiunea de aer curat de la tara ar putea fi una inselatoare.
In mod obisnuit, calitatea aerului se masoara in particule de poluare sau, mai stiintific, pulberi in suspensie cu un diametru de 2.5 micrometri sau mai putin. Pe acest criteriu, aerul urban are tendinta de a fi mai poluat decat aerul din zonele rurale, pentru ca dimensiunea particulelor de poluare este in general mai mare in orase.

Insa o echipa de la Universitatea din Illinois a analizat recent toxicitatea acestor particule, cunoscuta stiintific sub denumirea de “potential oxidativ”, si a descoperit ca particulele de poluare din zonele rurale pot fi de doua ori mai toxice decat cele din urban, chiar daca sunt mai mici ca si dimensiune.
“Efectele pentru sanatate atribuite acestor particule din zonele rurale sunt aproape aceleasi cu cele ale particulelor din zonele urbane” spune Vishal Verma, profesor de inginerie civila si ecologica si unul dintre autorii studiului.

Verma a crescut in India, unde a fost expus la niveluri ridicate de poluare atmosferica de-a lungul copilariei. Unele dintre cercetarile sale anterioare s-au concentrat pe relatia dintre masa particulelor mici si toxicitatea lor – un aspect ce ramane deocamdata neclar.
Pentru a stabili toxicitatea agentilor de poluare atmosferica din zonele urbane, echipa lui Verma a colectat probe din Indianapolis, St. Louis si Chicago. Pentru zonele rurale, echipa a ales o locatie din Bondville, Illinois si una din Urbana, Illinois.

Rezultatele au aratat ca, desi masa particulelor a fost diferita, potentialul de afectare pulmonara a fost mai grav in cazul probelor prelevate din mediul rural. Si desi echipa nu a analizat in mod specific sursa poluarii, Verma sustine ca poluarea rurala atmosferica este cauzata in principal de agricultura.
“Am asistat la o crestere clara a toxicitatii particulelor in perioada verii, adica perioada in care avem o activitate agricola intensa” spune el.
Poluarea aerului la ferme este cauzata in primul rand de productia animaliera (care genereaza metan) si de ingrasaminte (care produc oxid de azot atunci cand se descompun).
Verma spune ca exista o tendinta care pledeaza pentru ca poluarea sa nu mai fie masurata in functie de masa particulelor, si ca studiul echipei sale nu face decat sa vina in sprijinul acestui trend.

El atrage atentia ca agentiile federale ce monitorizeaza calitatea aerului, asa cum este Agentia pentru Protectie Ecologica, ar trebui sa foloseasca diferite masuratori pentru a obtine o imagine mai clara a poluarii aerului pe teritoriul SUA.
Procesul folosit in cadrul studiului a fost unul laborios. Asadar, Verma spune ca urmatorul sau proiect se va concentra pe dezvoltarea modelelor de invatare automata ce pot masura si prognoza nivelul de toxicitate al poluarii aerului in intreaga tara.

Sursa: https://www.tspr.org/local/2022-02-01/the-air-in-rural-areas-may-be-just-as-toxic-as-the-pollution-in-cities

Foto: freepik