Electricitatea este vitala pentru vietile noastre de zi cu zi si poate contribui la obtinerea unui raspuns la cererea tot mai mare de energie, cu emisii mai putine. Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre electricitate, dar si cele 6 moduri in care Shell reuseste sa furnizeze lumii electricitate mai multa si mai curata.
Ce este electricitatea?
Electricitatea – existenta si fluxul particulelor incarcate – ne permite sa aprindem luminile, sa ne incarcam telefoanele si sa citim pagini web, asa cum este si aceasta. O sursa de incredere de energie ajuta societatea sa prospere, alimentand scoli, spitale si afaceri. Electricitatea este partea sistemului energetic cu cea mai rapida crestere.
Cum este generata electricitatea?
Electricitatea poate proveni dintr-o gama intreaga de surse, de la arderea de combustibili si pana la energie kinetica. Modificarea mixului energetic poate reduce emisiile de gaze cu efect de sera si poate inbunatati calitatea aerului.
Electricitatea provenita din surse regenerabile, asa cum sunt energia eoliana si cea solara, poate fi combinata cu electricitatea produsa de centralele electrice pe gaz. Acest mix contribuie la asigurarea unei furnizari sigure si stabile catre clienti.
Cum este cumparata si vanduta electricitatea?
In multe tari firmele de trading cumpara si vand electricitate prin intermediul pietelor de energie electrica. Shell Energy America de Nord, de pilda, gestioneaza peste 10.000 de megavati de capacitate de generare de energie, suficient pentru a alimenta aproximativ 5 milioane de case din SUA. Aproximativ o treime din aceasta energie provine din surse regenerabile.
Cum ajunge electricitatea in casele si firmele noastre?
Electricitatea este generata in centrale electrice. Ea circula prin cabluri mari de transmisie, care o duc care substatii, iar in final cablurile de distributie transporta electricitatea de la substatii catre case si companii.
Shell furnizeaza electricitate direct catre casele din UK prin Shell Energy Retail, dar si direct catre companii.
Cum este stocata electricitatea?
Un mod de a contribui la echilibrarea cererii si ofertei de electricitate este stocarea, care se poate face prin utilizarea de baterii.
Shell investeste in capacitati de stocare de scara mare pentru clienti comerciali si industriali. O astfel de investitie este si joint venture-ul cu dezvoltatorul sistemului de stocare a electricitatii, Convergent Energy + Power, in sensul dezvoltarii unei solutii de stocare cu baterii industriale in Sarnia Ontario, Canada.
Cum functioneaza vehiculele electrice?
Vehiculele electrice stocheaza electricitatea in baterii reincarcabile, care alimenteaza motorul electric. Vehiculele electrice se incarca prin conectarea la un punct de alimentare. Shell lucreaza in vederea indeplinirii necesitatilor legate de incarcare ale soferilor de vehicule electrice atat acasa, cat si la birou sau pe sosele.
6 moduri in care SHELL poate contribui la generarea de electricitate mai curata
1. Casele care partajeaza energie solara
Sonnen, detinuta acum de Shell, este o companie germana de tehnologie, care ofera baterii inovatoare pentru case, ce au capacitatea de a stoca energia solara.
“Am infiintat Sonnen pornind de la ideea ca fiecare casa sa isi poata furniza energie solara auto-generata 24 din 24, 7 zile pe saptamana, indiferent daca afara este soare sau nu” spune CEO-ul Sonnen, Cristoph Ostermann. Sonnen face posibil acest lucru printr-o baterie de uz casnic care stocheaza electricitatea emisa de lumina soarelui, oferind non-stop energie regenerabila.
“In urma cu 20 de ani mi-am construit o casa aici, fara sa ma gandesc deloc de unde provine energia pe care o consum. In 2014 mi-am cumparat o masina electrica, dupa care a fost logic sa merg mai departe pe acest drum si sa ma folosesc de energia solara, montand panouri pe acoperis si o baterie in pivnita” spune Thomas Pfluger, unul dintre clientii Sonnen, din Wildpoldsried, Bavaria, Germania.
Cel mai interesant si benefic lucru la Sonnen este faptul ca este complet automat, fara butoane complicate si fara display-uri. Pur si simplu stocheaza energia solara in exces atunci cand este disponibila si o elibereaza atunci cand este nevoie de ea.
Jannik Schall, manager de produs la Sonnen spune ca bateria Sonnen de ultima generatie reuneste experienta a noua generatii de produs si este conceputa sa ofere 10.000 de cicluri. Cu alte cuvinte, bateria Sonnen va putea fi incarcata si descarcata de 10.000 de ori.
Dincolo de a fi doar o sursa casnica de energie, Sonnen reuseste sa furnizeze si energie catre retea. Daca in general gospodariile isi obtin energia electrica din reteaua de electricitate si din sistemul national de electricitate, Sonnen a reimaginat acest sistem, legand bateriile sale cu incarcare solara la retea.
“Avem deci o conexiune normala la retea. Dar marele avantaj este acela ca in perioada zilei, putem acoperi toate nevoile energetice direct de la soare, si bateria se incarca in acelasi timp. Iar noaptea, toata energia pe care o utilizam provine din baterie, astfel incat nu folosim reteaua in conditii normale”, spune Thomas Pfluger, unul dintre clientii Sonnen.
Jannik Schall este de parere ca aceasta comunitate Sonnen reprezinta practic totalitatea persoanelor care impartasesc energie. Comunitatea functioneaza prin agregarea unui numar de cateva mii de baterii Sonnen, pentru a forma o baterie virtuala de dimensiuni mari. Iar aceasta baterie nu reuseste doar sa aduca energie in retea, ci poate sa si obtina energie din retea.
Partajand electricitatea sa cu reteaua, comunitatea Sonnen are acces constant la energie regenerabila. Iar aceasta retea creste in intreaga lume, in acest moment existand si comunitati in Statele Unite si Australia.
“In mod normal trebuie sa platesti lunar facturi catre furnizorul de energie. Cu Sonnen, in schimb, partea excelenta este ca soarele nu iti trimite nicio factura”, spune Thomas Pfluger, care descrie comunitatea Sonnen ca fiind un lucru incredibil!
Cristoph Ostermann, CEO-ul Sonnen, spune ca acesta este viitorul energetic si este mandru de faptul ca Sonnen ia parte in mod activ la tranzitia energetica.
2. Fermele solare si energia furnizata catre comunitati
Silicon Ranch, din care Shell detine aproape 44%, este unul dintre producatorii americani de top din domeniul energiei solare. Iata in cele ce urmeaza cum reuseste una dintre fermele sale solare sa aduca lumina in vietile locuitorilor din Millington, Tennessee.
Primarul din Millington Tennessee, Terry Jones, spune ca fermele solare furnizeaza energie regenerabila catre comunitatea locala si atrag noi afaceri in zona.
Investitia Shell in Silicon Ranch contribuie la generarea unei cantitati suficiente de electricitate incat ferma sa solara din Millington sa alimenteze echivalentul a 7500 de case. “Este excelent. In conditiile in care una dintre marile intrebari ale momentului este daca folosim sau nu energie verde, noi putem spune ca da, chiar avem cea mai mare ferma solara din statul Tennessee!”, spune Terry Jones.
Matt Beasley, CCO la Silicon Ranch, spune ca “tranzitia energetica ce are loc in America si pe tot cuprinsul globului in acest moment, se desfasoara intr-un ritm foarte rapid”. El mai adauga ca Silicon Ranch detine si opereaza peste 125 de unitati producatoare de energie solara in 14 state, din New York pana in California”.
Astfel, Silicon Ranch, partener al Shell New Energies, este unul dintre cei mai mari furnizori independenti de energie solara din SUA.
“Noi furnizam energie regenerabila low-cost, imbunatatim securitatea energetica si transformam infrastructura energetica, contribuind la dezvoltarea economica pentru comunitatea locala si pentru intreaga regiune” mai spune Beasley.
Aceste panouri solare de generatie noua sunt capabile sa functioneze chiar si atunci cand lumina solara este limitata. Primarul Terry Jones spune ca si intr-o zi cu cer noros, ferma genereaza peste 50% din energia specificata, ceea ce inseamna ca functioneaza foarte bine. Miile de panouri de la fabrica din Millington pot detecta pozitia exacta a soarelui si se pot alinia pentru o eficienta maxima.
Tasha McCarter, director de instalatii la Silicon Ranch spune ca rolul sau este acela de a proiecta si de a dezvolta fermele solare ale Silicon Ranch si ca este foarte mandra de faptul ca munca pe care o face “contribuie la schimbarea modului in care lumea noastra este alimentata cu energie”.
La randul sau, Matt Beasley isi aminteste ca primul proiect al companiei putea alimenta maxim 30 de case, in timp ce proiectul actual va fi suficient pentru a alimenta peste 20.000 de case. Si totul in decursul a numai 8-9 ani!
Terry Jones considera ca este o ecuatie din care toata lumea castiga: comunitatea locala datorita pretului iar statul datorita noii industrii. In plus, este evident ca energia regenerabila si curata generata de panouri este drumul de urmat pentru viitor.
3. Beneficiile comercializarii energiei regenerabile
Limejump, acum parte a grupului Shell, este o companie britanica din domeniul energetic care colecteaza, stocheaza si comercializeaza energie dintr-o retea de furnizori de electricitate regenerabila. Iata in ce mod ajuta Limejump producatorii mici de energie regenerabila, asa cum este statia hidroenergetica din Thrybergh, South Yokshire, oferind in acelasi timp electricitate mai curata in Marea Britanie.
“Viziunea noastra este aceea de a comercializa electricitate regenerabila 100%, selectand generatorii regenerabili – ferme eoliene, ferme solare si centrale hidro – alaturi de baterii, si de a furniza aceasta electricitate in timp real, secunda de secunda, 24/7”, spune Erik Nygard, CEO Limejump.
Ian Cottam, inginer la Centrala Thrybergh, spune ca la centrala hidroelectrica Thrybergh fiecare instalatie va genera 125 kw, ceea ce este suficient pentru a alimenta 400 de case. “Noi suntem doar o mica parte din ecuatie. Si este ceva minunat sa vedem ca Limejump utilizeaza de fapt tot acest output de energie”.
Eryk Nygard spune ca Limejump gestioneaza in acest moment aproximativ 1 GW de energie, cu alte cuvinte suficient pentru a furniza electricitate pentru aproximativ 2.5 milioane de case.
In Marea Britanie electricitatea ajunge catre locuinte si afaceri din intreaga tara prin intermediul unei retele de stalpi si cabluri. Pentru a avea lumina, reteaua nationala trebuie sa echilibreze in mod constant cererea si oferta de energie. Si acesta este punctul in care intervine Limejump.
“Istoric vorbind, furnizarea de energie se facea prin centralele energetice mari pe carbune sau pe gaz. Dar astazi nu mai este nevoie sa se intample asa. Echipa noastra de trading cumpara si vinde electricitate, astfel incat sa obtina cea mai buna valoare pentru clientii sai si sa ofere cea mai buna valoare pentru reteaua nationala”, spune Genna B., trader pentru Limejump.
Folosind date stiintifice avansate, Limejump poate prezice atat oferta cat si cererea de energie, pentru a optimiza valoarea pe care o poate furniza generatorilor de energie regenerabila.
Cu o retea de baterii care stocheaza electricitatea regenerabila pe tot teritoriul Marii Britanii, Limejump isi vinde energia catre reteaua nationala in timpul perioadei in care cererea atinge un nivel de varf. “Bateriile pot raspunde intr-o secunda. Astfel ca daca toata lumea ajunge acasa si isi porneste televizorul in acelasi timp, aceste unitati pot raspunde instant. Iar asta mentine stabilitatea si eficienta retelei” explica Genna B.
4. Taxiurile viitorului verde
Greenlots, si ea parte a grupului Shell, este o companie americana inovatoare din domeniul alimentarii vehiculelor electrice. Iata cum ajuta Greenlots o companie de taxi din Columbus, cu o vechime de aproape 100 de ani, sa faca trecerea catre vehicule electrice, printr-o combinatie de solutii hardware si software.
“La Greenlots ne dedicam promovarii unui mod de transport mai sigur, mai inteligent si mai curat. Astfel, analizam nevoile fiecarui client, pentru a putea contribui la rezolvarea promisiunii de electrificare”, spune Idine Ghoreishian, senior manager la Greenlots.
Prin achizitionarea Greenlots, Shell sustine companiile din SUA sa faca trecerea la vehicule electrice.
“Bunicul meu a puz bazele acestei companii in anul 1928. Si a putut economisi atatia bani incat sa cumpere un taxi si apoi, in final, sa detina majoritatea taxiurilor din Columbus. Timpurile se schimba, iar acum facem trecerea catre vehicule complet electrice. O planeta mai curata este mai benefica pentru toata lumea, si fiecare dintre noi trebuie sa ne jucam propriul rol in acest curs”, spune Morgan Kauffman, CEO Yellow Cab, Columbus.
Desigur, el vorbeste si despre faptul ca a trebuit sa faca fata anxietatii legate de autonomie. Atunci cand vine vorba despre incarcare, trebuie sa stii unde si cand poti sa iti incarci masina. “Daca fac un drum lung, in afara orasului si nu am destula baterie, ma gandesc mereu daca o sa raman blocat pe undeva”, spune Abou Diao, sofer la Yellow Cab Columbus. Soferii de la Yellow Cab parcurg in general peste 200 de mile pe zi, ceea ce inseamna ca au nevoie de opriri regulate pentru alimentare.
“Soferii s-au obisnuit sa poata face pauze de 5 minute la statii de alimentare, dupa care sa revina rapid in traseu, asa ca am instalat la depozit un charger de putere mare, pentru a-i ajuta sa poata reincarca rapid. Acum trebuie sa ne asiguram ca nu mai au niciodata problema anxietatii de autonomie cand ies din nou pe strada”, spune Ghoreishian.
Facand o harta a celor mai aglomerate rute ale Yellow Cav, Greenlots a creat o retea de puncte de reincarcare pentru a se asigura ca vehiculele nu raman niciodata fara energie.
Echipa Greenlots a dezvoltat, de asemenea, si o platforma software numita SKY. Reteaua SKY ajuta soferii Yellow Cab sa se asigure ca vehiculele lor sunt intotdeauna incarcate, gata de plecare si ca isi pot mentine astfel costurile sub control.
Iar pentru soferi exista, de asemenea, o aplicatie pe telefon, extrem de usor de folosit. “Aplicatia iti spune cate puncte rapide de alimentare sunt in oras, care este locatia lor si in plus, le poti vedea pe harta, astfel incat sa poti merge acolo sa incarci” explica Abou Diao.
Combinand softurile si hardurile inteligente, Greenlots merge mai departe cu tranzitia catre o flota de vehicule electrice in orasele din SUA si catre reducerea emisiilor.
“Proiectul Columbus ajuta Greenlots sa isi indeplineasca obiectivul privind o mobilitate mai curata, in timp ce ne continuam proiectele de electrificare in restul Americii”, spune Idine Ghoreishian.
5. Marii utilizatori de energie si reducerea emisiilor
MP2, parte a Shell Energy North America, ajuta companiile si organizatiile sa isi updateze resursele de energie. Iata cum Universitatea Rice din Texas a colaborat cu MP2 in calatoria sa catre un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.
“Pietele de electricitate se schimba la nivel global. Trecem printr-o perioada de tranzitie majora” spune David Black, CEO al MP2 Energy, compania care ajuta firmele sa isi updateze furnizarea de electricitate.
“Exploram in mod continuu moduri noi prin care sa ne ajutam clientii sa obtina electricitatea de care au nevoie si sa isi reduca emisiile de carbon, de asemenea. Si fie ca este prin energii regenerabile, prin panouri solare montate pe acoperis sau prin intermediul bateriilor, gestionam generarea onsite”.
Unul dintre business-urile pe care MP2 Energy le consiliaza este Universitatea Rice.
Richard Johnon de la Rice spune ca lumea trece printr-o tranzitie profunda in ceea ce priveste modul in care utilizeaza energia. “Si la Universitatea Rice ne concentram pe traversarea cu succes a acestei tranzitii catre un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. In primul rand, ne concentram pe reducerea consumului de electricitate, pe cat posibil. In al doilea rand, ne deplasam catre surse mai verzi de energie, cat de rapid posibil, pentru a ne atinge obiectivul privitor la neutralitatea din punct de vedere al carbonului” spune Johnson. Sistemul de panouri solare de pe acoperisul Universitatii Rice este un sistem de 50kw care produce in unele momente ale zilei mai multa electricitate decat are nevoie cladirea universitatii. “In acest moment avem in campus doua, insa pentru viitorul apropiat avem in plan mult mai multe! Face parte din strategia noastra de a reduce amprenta de carbon in campus”, mai spune Richard Johnson.
Ca parte a Shell Energy North America, MP2 Energy are acces la facilitati de clasa mondiala, inclusiv Centrul Tehnologic Shell. “Analizam tehnologii pe termen scurt si tehnologiile viitorului. Testam componente precum panouri solare, baterii, incarcare pentru EV, pentru ca stim ca si clientii nostri au aceste componente” spune Sonya Vial de la Centrul Tehnologic Shell.
Pentru a crea un pachet energetic personalizat pentru business-uri precum Rice, fiecare componenta este combinata si apoi testata pentru siguranta pre-instalare. “Oamenii vor energie atunci cand au nevoie de ea si, de asemenea, au nevoie de acest tip de siguranta in sistemele lor electrice”.
“A fost excelent sa lucram cu Universitatea Rice. Nimeni nu stie exact ce ne rezerva viitorul, insa este o provocare pentru noi sa ne dam seama care le sunt necesitatile si cum ii putem ajuta sa faca trecerea catre un viitor mai stabil”, spune David Black.
Richard Johnson spune ca studentii sunt profund implicati in acest proiect, pentru ca este vorba si despre viitorul lor. “Faptul ca am lucrat cu MP2 Energy ne-a oferit mai mult control asupra modului in care raspundem necesitatilor legate de electricitate si, de asemenea, asupra modului in care ne indeplinim obiectivele legate de neutralitatea la carbon”, mai spune acesta.
6. Cum functioneaza energia eoliana?
NoordzeeWind un joint venture intre Shell si Vattenfall, opereaza 36 de turbine eoliene in largul coastei olandeze. Iata cum este captata energia eoliana, astfel incat sa ofere electricitate mai curata pentru case si afaceri.
NoordzeeWind, joint venture-ul creat de Shell si Vattenfall, face posibil pentru TenneT, un operator european major de retea, sa furnizeze energie curata catre retea prin furnizarea de energie eoliana.
Amplasat in largul coastei olandeze, NoordzeeWind opereaza 36 de turbine eoliene. “Aceste turbine uriase au o inaltime de 70 de metri si sunt sustinute de o fundatie de tip monopilon de 45 de metri si cu o greutate de 230 de tone” spune Anil Kisoensingh, manager de operatiuni la NoordzeeWind. Tot el spune ca turbinele sunt inspectate anual si au parte de operatiuni de service si intretinere din partea echipajelor NoordZeeWind, astfel incat acestea sa se mentina in stare de functionare buna. “Service-ul unei turbine nu este diferit de cel al unei masini. Schimbam uleiul, schimbam filtrele si verificam toate componentele electrice. Dupa service, ne asteptam ca turbina sa functioneze aproximativ 9000 de ore pe an” mai spune Kisoensingh.
Lamele de 45 de metri ale turbinei se rotesc de 12 ori pe minut, angrenate de vant, activand un ax din interiorul turbinei cu o viteza de 1500 de rotiri pe minut. Un generator transforma aceasta crestere a energiei kinetice in electricitate. Fiecare turbina genereaza trei megawati, suficient incat sa alimenteze echivalentul a 3000 de case. Transportata prin intermediul cablurilor submarine, electricitatea generata de catre parcul eolian ajunge la o substatie onshore de mare voltaj, detinuta de operatorul de retea TenneT.
“Din ce in ce mai multi oameni trec in Europa la electricitate regenerabila, iar rolul nostru la TenneT este acela de a transporta electricitatea si de a ne asigura ca toata lumea are o rezerva sigura si de incredere” spune Jasper Vis, responsabil de dezvoltare offshore la TenneT. “Daca in trecut productia de electricitate se baza pe statii mari de energie, acest lucru se schimba acum, iar pana in anul 2030 tarile din Europa vor fi nevoite sa obtina din surse regenerabile 30% din energia pe care o folosesc” mai spune Vis.
Folosind electricitatea generata de turbinele eoliene ale NoordzeeWind din larg, TenneT face ca aceasta tranzitie energetica sa fie posibila. “Electricitatea ajunge in statia de aici, iar noi o transformam si ne folosim de aceste cabluri aeriene pentru a o transporta catre case si firme din Europa”, mai spune Vis, care subiniaza ca electricitatea provenita din energie eoliana ne va duce catre un viitor mai curat si mai sustenabil.
Foto: freepik