Gheparzii, originari din Africa si Asia, au disparut de pe subcontinentul indian in anii 1950 si iata ca astazi cel mai rapid animal terestru din lume este pregatit sa revina in junglele indiene.
Gheparzii ar fi trebuit sa fie reintrodusi in India in noiembrie 2021, in Madhya Pradesh, insa planul a fost decalat de pandemie.
Dupa ce au disparut in anul 1952, gheparzii urmeaza sa revina in India, in cadrul unui plan de actiune lansat recent de Guvernul Central indian, conform caruia 50 de exemplare de gheparzi urmeaza sa fie introdusi in decursul a cinci ani.
Ministrul mediului, Bhupender Yadav, a lansat planul de actiune in cadrul celei de-a 19-a reuniuni a Autoritatii Nationale pentru Conservarea Tigrului (NTCA) spunand ca “gheparzii care au disparut din India independenta sunt gata sa revina”. Planul de reintroducere a gheparzilor a fost pana acum in expectativa din pricina pandemiei COVID-19, a spus un oficial din cadrul NTCA.
In cadrul planului de actiune, un grup de aproximativ 10-12 gheparzi tineri (aproximativ 8 masculi si 4 femele), perfect adecvati pentru reintroducere, ar urma sa fie importati din Namibia sau Africa de Sud in primul an, ca grup initial. “Genealogia si starea animalelor trebuie sa fie verificata in tara gazda pentru a fi clar ca nu provin dintr-un grup excesiv de consangvinizat si ca se afla in grupa de varsta ideala, astfel incat sa fie conforme cu necesitatea de a avea o populatia fondatoare” se arata in planul de actiune, care are peste 300 de pagini.
Daca gheparzii introdusi nu supravietuiesc sau nu reusesc sa se reproduca in decurs de cinci ani, programul va trebui sa fie reanalizat, pentru gasirea unor strategii alternative sau chiar pentru stopare, se mai arata in Planul de Actiune.
Printre cele 10 situri analizate, din cinci state indiene centrale, – Parcul National Kuno Palpur (KNP) din Madhya Pradesh a avut parte de o evaluare foarte buna si este plasat in topul listei de prioritati pentru introducerea gheparzilor, datorita habitatului potrivit si disponibilitatii prazii.
KNP este cea mai recomandata zona din India datorita habitatului sau favorabil, constand in suprafete de pasune combinate cu suprafete impadurite, intinse pe o zona de 730 de km patrati.
Potrivit expertilor, singurul dezavantaj al acestei zone este disponibilitatea redusa a terenului, pentru ca felinele supravietuiesc cel mai bine in habitate cu suprafete cuprinse intre 5000 si 10000 de km patrati.
“Principalul obiectiv este acela de a crea o populatie libera de gheparzi in interiorul si in jurul Parcului National Kuno din Madhya Pradesh. In continuare aceasta populatie va fi gestionata ca metapopulatie, alaturi de alte doua sau trei populatii de gheparzi create in India, cu “imigranti” ocazionali adusi din Africa, daca si cand va fi necesar” mai precizeaza Planul de Actiune.
Conform planului, Guvernul Central, alaturi de ministrul Mediului si de Grupul Operativ pentru Gheparzi, vor crea un cadru formal pentru colaborarea cu guvernele din Namibia si/sau din Africa de Sud, prin Ministerul Afacerilor Externe.
In discursul sau din cadrul reuniunii Autoritatii Nationale pentru Conservarea Tigrului, Yadav a spus ca primul ministru este foarte interesat de protejarea si conservarea a sapte feline mari importante, printre care si ghepardul.
Autoritatile indiene au lansat, recent, si un Atlas al Apelor, mapand toate cursurile de apa din zonele indiene in care se afla tigri.
Atlasul contine informatii despre prezenta acestui gen de cursuri de apa in cateva zone, printre care Dealurile Shivalik, Campia Gangelui, India Centrala, Stramtorile Orientale si Occidentale, Dealurile de NE, Campiile inundate Brahmaputra si Sundarbans.
Atlasul a fost realizat folosind date obtinute prin teledetectie si maparea prin Sistemul Informational Geografic (GIS).
“Atlasul va oferi informatiile esentiale pentru administratorii padurilor, care isi vor putea astfel contura strategiile viitoare de conservare”, a spus ministrul.
Yadav a mai adaugat, de asemenea, ca tigrul ramane in continuare o specie pe cale de disparitie. El a atras atentia ca este imperativ sa existe o estimare credibila a numarului de tigri pentru gestionarea lor eficienta. “Avem 51 de rezervatii de tigri in tara si se fac eforturi pentru a introduce si mai multe zone in reteaua de rezervatii de tigri” a spus el.
Ministrul a explicat ca rezervatiile de tigri nu sunt utile doar pentru aceste animale, pentru ca in zonele respective isi au originea 35 de rauri, care sunt esentiale pentru securitatea apelor. Ministrul a spus ca se fac eforturi continue pentru implicarea comunitatilor locale, in scopul protejarii rezervatiilor de tigri si eco-turismului in aceste zone.
Cu privire la braconaj, ministrul Yadav a atras atentia ca problema armelor cu aer comprimat in statele din nord-estul Indiei este una reala si ca ministerul a recomandat statelor si teritoriilor unionale sa deruleze programe de constientizare, astfel incat oamenii sa isi predea armele.
Foto: freepik