Automobilele pot fi cel mai bun prieten al nostru daca avem grija de ele asa cum se cuvine. Atunci cand iti cumperi un automobil, va trebui sa iti asumi responsabilitatea si sa ai grija de el folosind cel mai bun ulei de motor. In plus, masina trebuie dusa la service pentru verificari de rutina, astfel incat sa te asiguri ca ramane in cea mai buna forma o perioada lunga de timp. Accidentele minore sau majore la drum pot afecta partile interne ale vehiculului, asa ca nu ezita sa ajungi la service, ori de cate ori treci printr-un accident, oricat de insignifiant ar parea acesta.

Uleiul de motor este “lichidul vietii” pentru motorul oricarui automobil, astfel ca este imposibil sa ii negam importanta pentru bunastarea oricarui automobil. Dincolo de lubrifiere, uleiul de motor are o serie de functii importante, devenind astfel una dintre componentele de baza ale unei masini, in ciuda faptului ca multe persoane subestimeaza inca nevoia de ulei de motor a autovehiculului.

Uleiul de motor inhiba rugina si coroziunea

Uleiurile de motor contin inhibitori de rugina si de coroziune, care ofera potectie impotriva uzurii obisnuite. Acest fapt contribuie la reducerea oxidarii uleiului si asigura o mai buna peformanta si longevitate a motorului automobilului.

Uleiul de motor contribuie la reducerea frecarii

Unul dintre beneficiile principale ale uleiului de motor este acela ca reduce frecarea si contactul metal pe metal. Uleiul de motor formeaza un strat de protectie pe partile mobile ale motorului, o garantie in plus ca partile metalice nu ajung in contact una cu cealalta.

Uleiurile de motor contribuie la indepartarea impuritatilor

Majoritatea uleiurilor de motor contin detergenti si aditivi care indeparteaza impuritatile si alte depozite din ulei, astfel incat partile mobile sa ramana curate. Aceasta contribuie la mentinerea motorului la adapost de orice problema grava.

Uleiul de motor functioneaza ca un agent de racire

Uleiurile de motor au caracteristicile unui agent de racire, care mentine partea superioara a motorului si partile sale mobile reci. El previne pierderea de energie si deteriorarea motorului automobilului.

Uleiul de motor functioneaza ca un gap filler

Pistonul si cilindrul au intre ele un spatiu care nu este foarte uniform. Uleiul de motor actioneaza ca un gap filler si contribuie la imbunatatirea eficientei si performantei motorului.

Este extrem de important sa alegi intotdeauna tipul adecvat de ulei de motor pentru automobilul pe care il conduci. Poti cauta online si poti citi review-uri si articole tehnice, astfel incat sa intelegi care este uleiul de motor potrivit pentru modelul de masina pe care il detii.
Exista trei tipuri de ulei de motor disponibile pe piata – ulei sintetic, ulei amestec sintetic si ulei mineral. Uleiul sintetic este obtinut prin rafinarea petrolului brut si adaugarea de aditivi, astfel incat sa conferi protectie generala motorului, in timp ce amestecul sintetic este un mix intre ulei mineral si ulei sintetic. Uleiul mineral este, prin comparatie, mai putin rafinat decat uleiul sintetic, dar este usor accesibil in magazinele de retail de uleiuri de motor.

Foto: freepik