Fostul poet laureat american W.S. Merwin, care si-a conceput casa intr-un sanctuar din palmieri pe care l-a plantat singur pe o insula din Maui spunea odata ca “speranta nu este ceva din viitor; este un mod de a vedea prezentul”. Mentalitatea sa este una utila la inceputul anului 2021, cand designerii devin si mai constienti de potentialul lor de a influenta clientii catre un stil de viata mai delicat fata de mediu si mai sarac in carbon.
Poti face extrem de multe lucruri daca stii cateva elemente de baza despre sustenabilitate si daca stii si cum sa le explici cu usurinta. In acest spirit, am pus laolalta un glosar de termeni din domeniul sustenabilitatii din care orice designer de interior se poate inspira in conversatiile de zi cu zi si in proiecte diverse, ajutandu-i pe cei din jur sa vada oportunitatile pe care le au la indemana.
Buget de carbon
Iata imaginea de ansamblu: oamenii de stiinta din intreaga lume sunt de acord ca daca nu incetam sa emitem cantitati uriase de gaze cu efect de sera care creaza o patura ce acopera Pamantul, planeta va deveni prea fierbinte pentru orice fel de viata normala. Planeta s-a incalzit deja cu 1 grad Celsius si am vazut efectele.
Daca vom incalzi Pamantul dincolo de pragul de 1.5 grade, lucrurile vor sta mult mai rau! Pentru a preveni acest lucru, oamenii de stiinta au calculat un “buget” pentru cat de mult carbon putem emite in acest secol pentru a ramane sub acel nivel. Mai avem numai 8% din acest buget, asa ca orice sansa de a evita sa ardem combustibili fosili pentru energie sau pentru productie este esentiala in acest moment.
Retea sustenabila si surse regenerabile
Cea mai simpla modalitate de a face o bresa in ceea ce priveste utilizarea combustibililor fosili este sa inlocuim sursele de energie pe care le folosim, trecand de la petrol si gaze la soare, vant si hidroenergie. Aceste surse mai curate si mereu la indemana se numesc surse regenerabile, iar atunci cand retelele electrice comunitare folosesc mai multe din aceste surse, emisiile scad brusc. Avem nevoie de o formula in doi pasi: in primul rand, trebuie sa electrizam cladirile; iar in al doilea rand, sa ne asiguram ca retelele electrice sunt alimentate cu surse regenerabile.
Zero Net
In mod sigur ai vazut aceasta sintagma folosita foarte mult la stiri – ea se refera in general la utilizarea energiei. Imagineaza-ti o cladire cu panouri solare pe acoperis. Cand aceasta cladire furnizeaza pentru ea insasi tot atata energie cata ia din retea, vom spune ca ea compenseaza, mergand catre utilizarea neutra de energie.
In ultima vreme, orasele discuta si despre indreptarea catre un nivel de carbon Zero Net, referindu-se in acest caz la o reducere drastica a emisiilor. Vei auzi, de asemenea, si sintagma “neutru din punct de vedere al carbonului” (chiar si in designul de interior), ceea ce inseamna ca nu contribui la cantitatea de gaze cu efect de sera din atmosfera.
Carbon incorporat
In general, oamenii produc emisii in doua moduri: in primul rand folosind zilnic petrol si gaze pentru a produce energie si in al doilea rand producand diverse lucruri. Gandeste-te la tot ce este necesar pentru a ridica o casa noua de la zero: tot uleiul si gazul necesar pentru fabricarea si furnizarea betonului, otelului, mobilierului, vopselei si a altor produse necesare pentru constructie si design. Emisiile care rezulta din intregul proiect poarta denumirea de carbon incorporat in acea casa, iar multi arhitecti folosesc un nou instrument, numit EC3, pentru a calcula nivelul acestuia.
Exista moduri usoare de a reduce nivelul carbonului incorporat – aproape fiecare material traditional pentru constructii are si o alternativae cu emisii mai reduse, iar vanzatorii au inceput sa adauge si aceste produse in oferta lor. Nu trebuie decat sa le ceri!
Coduri verzi pentru constructii
Parlamentele tarilor din intreaga lume adopta legi noi ce impun proprietarilor de cladiri sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, atat in timpul constructiei, cat si in exploatarea zilnica. De exemplu, mai mult de 40 de orase din California au interzis deja conectarea la reteaua de gaze natural (metanul, care incalzeste planeta chiar mai mult decat dioxidul de carbon) in cladirile rezidentiale noi. Codurile verzi pentru constructii sunt un mod in care liderii guvernamentali incearca sa atinga obiectivele Zero Net.
Certificari pentru cladiri verzi
Pe langa faptul ca asa este corect, crearea unui proiect pentru o cladire sau a unui proiect de design cu un impact mai redus supra mediului poate fi excelent si pentru marketing. Cum dovedesti asta? Cu o emblema. Exista multe certificari respectabile in prezent, desi pot fi greu de obtinut. LEED este cea mai celebra dintre ele, insa exista si certificari Passive House, Living Building, Challenge, Energy Star sau WELL.
Evaluarea Ciclului de Viata
Evaluarea Ciclului de Viata este un rezumat al impactului pe care un produs il are asupra mediului, din momentul crearii sale pana in momentul in care s-a descompus. In concluzie, o evaluare a ciclului de viata al unei canapele ar include amprenta sa de carbon incepand din procesul de fabricare si de la „mirosul nou” chimic pe care il emite atunci cand elibereaza gaze si ajungand pana la spatiul pe care il va ocupa la finalul ciclului de viata intr-un depozit de deseuri si multe altele.
O miscare cunoscuta sub numele de “cradle-to-cradle” este responsabila pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la toate aceste efecte.
Declaratia de mediu a produsului
Declaratia este un document autorizat care face un sumar al informatiilor esentiale cu privire la modul in care este realizat un produs. Este un instrument excelent in ajutorul designerilor, de pilda, care pot astfel sa stabileasca ce brand anume de covoare are un nivel mai scazut de carbon incorporat sau care este mai putin poluant.
Greewashing
Extrem de multe companii, inclusiv companii din domeniul combustibililor fosili si producatori de produse, au pe site-urile lor pagini de sustenabilitate, sau mesaje in acest sens pe retelele de socializare, cu imagini si citate pozitive. Dar discutiile pe teme ecologice – sau greenwashing – nu sunt nimic altceva decat discutii. Tocmai de aceea, declaratiile de mediu ale produselor sunt extrem de utile: pentru ca ele ofera fapte, nu doar vorbe.
Economie circulara
Atunci cand casele si cladirile de birouri sunt renovate, cantitati masive de mobilier si materiale de constructii inca utilizabile sunt transportate la depozitele de deseuri. O economie circulara incearca sa intrerupa acest ciclu de productie-utilizare-eliminare cu re-utilizarea adaptiva, urmarind sa tina lucrurile departe de gropile de gunoi sau de depozitele de deseuri cat mai mult posibil. Gasirea de noi modalitati de a face lucrurile sa fie mai durabile sau faptul ca oferi o a doua viata unui produs uzat, intr-un mod creativ, poarta denumirea de deseuri deviate.
Design biofilic
Oamenii raspund favorabil la lucrurile care arata ca si cum ar fi in aer liber sau care ii fac sa se simta astfel, indiferent daca este vorba despre un anumit tip de lumina, o paleta de culori naturale sau chiar o fotografie a unui copac. Designul biofilic este caracterizat de produse sau locuri ce imita si reflecta natura. De asemenea, el include privelisti interesante si plante de interior – practic orice aminteste de legatura instinctuala a omului cu lucrurile vii.
Calitatea aerului interior
Lovitura ingrozitoare data omenirii in 2020 de prezenta in aer a unui virus potential mortal, precum si fumul din ce in ce mai accentuat al incendiilor de vegetatiii, ne-a facut pe toti extrem de constienti de ceea ce respiram in prezent. Calitatea aerului interior este un parametru ce masoara siguranta spatiilor interioare ale unei cladiri, evaluand aerul si constatand daca acesta contine sau nu agenti patogeni si poluanti (inclusiv compusi organici volatili) si viteza cu care circula aerul proaspat.
Anveloparea constructiei
Poti economisi extrem de multa energie acordand o atentie deosebita “pielii” oricarei constructii, numita adesea anveloparea acesteia. O anvelopare etansa va pastra caldura, ceea ce este minunat iarna. Insa ferestrele functionale te pot ajuta sa faci economie la facturile pentru utilitati primavara si toamna, atunci cand briza naturala este perfecta si nu vei avea nevoie sa folosesti aerul conditionat. O anvelopare buna a cladirilor cuprinde toate aceste posibilitati si gestioneaza foarte abil si lumina zilei.
Bio-betonul
Betonul este obtinut in general din ciment – un produs cu emisii foarte ridicate – si apa. Insa cercetatorii in materie de materiale incearca sa se foloseasca de istorie si de natura pentru a gasi variante cu emisii reduse de carbon. Una dintre aceste variante este bio-betonul, care foloseste fibre naturale ca material de umplutura intr-un amestec asemanator cimentului.
Lemnul solid
Alaturi de beton, otelul este si el o problema uriasa in ceea ce priveste emisiile de carbon. (Mai mult decat atat, conform publicatiei Architecture 2030, fierul, betonul si otelul sunt responsabile impreuna pentru aproximativ 9% din emisiile anuale de gaze cu efect de sera din intreaga lume). Asadar, diversificarea materialelor structurale va fi cu siguranta o tendinta in acest an, iar lemnul solid este o optiune. Mai multe panouri din lemn masiv sunt prinse in cuie sau lipite laolalta, formand astfel un schelet super-puternic, atat pentru cladirile scunde cat si pentru cele inalte. Acest proces face ca lemnul sa fie mai puternic si mai rezistent la foc, dar partea cea mai buna este ca in acest fel constructia devine un depozit pentru carbon, mentinandu-l blocat si nepermitandu-i sa ajunga in atmosfera, asa cum se intampla cand copacii mor, ard sau se descompun.
Sursa: https://www.architecturaldigest.com/story/15-sustainability-terms-you-need-to-know
Foto: freepik