Don Palmer, unul dintre cei mai buni soferi din lume, master coach in tehnici avansate de conducere pentru drum si pentru circurite de curse, iti ofera in cele ce urmeaza propria sa abordare, care te va ajuta sa devii un sofer mai prudent.

1.Fii cu ochii in patru

Daca ne gandim la reguli ca la recomandari, mai degraba decat ca la comenzi stricte, vom sti cand sunt si cand nu sunt aplicabile. Permite-ti intotdeauna flexibilitatea de a alege cel mai adecvat raspuns la orice provocare cu care te confrunti.

2. Totul depinde de tine

Tine cont ca nu totul tine de vehicul. Fii constient de mediul in care te afli, de tipul de masina si de abilitatile specifice de care ai nevoie. Perfectioneaza-ti concentrarea si atentia atunci cand te afli la volan si totul va merge bine!

3.Controleaza-ti frica

Este ceva instinctiv pentru multi dintre noi sa lasam frica sa preia controlul atunci cand ne confruntam cu o provocare legata de drum. Cu toate acestea, daca avem incredere in noi insine si in calitatile noastre la drum, vom reusi sa facem logica si experienta sa domine in fata oricarei provocari.

4. Condusul sigur este un talent

Exista trei tipuri de soferi: cei care provoaca accidente, cei care sunt implicati in accidentele provocate de altii si cei care pur si simplu nu au accidente. Si soferii buni pot avea accidente. Este mult mai simplu sa fii prudent decat sa fii un sofer bun!

5. Nu te lasa distras

Foloseste-te de informatiile din mediul inconjurator. Nu asculta pur si simplu la radio, uitand de drum. Priveste inainte si incearca sa te feresti de eventualele pericole si acestea nu te vor lua prin suprindere.

6. Asteapta-te la neprevazut

O intelegere mai buna per ansamblu a drumului inseamna ca vei putea detecta evenimentele precursoare unui potential accident. Aminteste-ti intotdeauna ca un accident nu e musai sa fie inevitabil.

7. Ia-o usor

Locul condusului in viteza este pe circuitele de curse. Condusul la o viteza redusa, sensibila, iti ofera destul timp si distanta necesara pentru a raspunde la orice iti poate aparea in cale.

8.Familiarizeaza-te cu volanul

Multe persoane nu acorda destula atentie directiei. Atunci cand o masina incepe sa piarda controlul, volanul este primul in care vei simti acest lucru, si de asemenea cel mai bun instrument cu care poti raspunde la pierderea controlului.

9. Fii un sofer delicat

Trateaza cu blandete volanul si franele. Vireaza ferm dar treptat, in asa fel incat sa eviti miscarile bruste. Un sofer mai atent la drum va putea frana mai repede, si cu o miscare mai lina.

10. Cunoaste-ti limitele

Fara sa faci un curs avansat de sofat, cam asta e tot ce poti face! Este important sa intelegi care sunt limitelele priceperii tale ca sofer si sa stii sa nu fortezi aceste limite.

Foto: freepik