Lumea asa cum o stiam se apropie de sfarsit si depinde de noi cum se termina si ce urmeaza dupa…
Generatiile urmatoare vor privi in urma ca la o perioada a coruptiei si a otravii. Nepotii celor care sunt acum tineri vor auzi povesti horror despre oamenii care ardeau munti uriasi de lucruri otravitoare din strafundurile pamantului, care ii imbolnaveau pe copii si ucideau pasarile, intoxicau aerul si puneau planeta pe jar.
Trebuie sa refacem lumea si putem sa o transformam in bine! Pandemia COVID-19 este dovada ca daca luam o criza in serios, putem schimba aproape peste noapte modul in care traim. Putem face schimbari dramatice, globale, scotand munti de bani de nicaieri…
Summitul pentru clima de la Glasgow, incheiat recent, nu ne-a dus unde voiam, desi s-au intamplat si multe lucruri pozitive, unele chiar remarcabile.
Liderii mondiali au fost impinsi inainte, prin cererile activistilor si liderilor din tarile vulnerabile la clima, insa tot ei au fost si trasi inapoi de interesele specifice si de atasamentul fata de status quo-ul actual si de profiturile obtinute din distrugerea contina.
Efectele emotionale ale crizei climatice au devenit, in sine, o criza urgenta. Este important sa fim bine conectati la realitati, sa facem eforturi pentru un viitor decent, dar si sa recunoastem ca exista motive de teama, anxietate si depresie, atat fata de posibilitatile care se profileaza la orizont cat si fata de inactiunea institutionala.
Iata mai jos un set de instrumente utile pentru starea de spirit dar si pentru incercarea de a face ceva cu privire la criza climatica.
1. Alimenteaza-ti sentimentele cu fapte
Fereste-te de sentimentele care nu sunt bazate pe fapte. Cand vine vorba despre criza climatica, cei neinformati sunt adesea mai tristi si mai fatalisti decat expertii in domeniu. Foarte multi ajung sa spuna “e prea tarziu” sau “nu se mai poate face nimic” – practic doar scuze pentru a nu face nimic si pentru a anula eforturile celor care fac ceva.
Potrivit expertilor, mai avem timp sa alegem cea mai buna solutie, nu cel mai rau scenariu, desi cu cat asteptam mai mult cu atat devine mai greu si cu atat se vor impune masuri mai radicale. Stim ce trebuie sa facem, iar aceste informatii sunt din ce in ce mai exacte, singurele obstacole sunt politice si imaginative.
2. Fii atent la ceea ce se intampla deja
La fel de frecvent auzim ca “nimeni nu face nimic”, insa cei care spun asta nici macar nu se uita la ceea ce altii fac in mod eficient si pasionat. Miscarea climatica este mai puternica, mai sofisticata si mai incluziva, castigand deja multe lupte. Miscarea climatica – ce insumeaza mii de miscari si campanii in lume – are un impact enorm.
Exista organizatii, initiative si reglementari la niveluri diferite si exista un nivel potrivit pentru fiecare. Uneori se impun masuri la nivel statal, alteori la nivelul unei clase sau unei scoli… Foarte important este ca proiectele sa devina realitate, nu sa ramana doar proiecte.
3. Priveste atent si gaseste oameni buni
Eforturile pe care multi spun ca le fac pentru criza climatica – o dieta vegana sau refuzul de a zbura cu avionul, de pilda – sunt relativ insignifiante. Lumea trebuie sa se schimbe, dar nu se va schimba daca cineva tine sau nu o dieta.
Toti locuitorii Pamantului au puterea, impreuna, de a influenta schimbarea, iar schimbarile suficiente se pot produce doar la scala globala.
Alegerile individuale evolueaza lent, insa nu mai avem timp pentru pasi mici.
Miscarile, campaniile, organizatiile, aliantele si retelele sunt modul in care oamenii obisnuiti devin puternici. Aici vei gasi oameni buni, idealisti, care pretuiesc spiritualitatea si alegerile sanatoase, iar valorile si emotiile sunt contagioase!
4. Viitorul nu e inca scris
Oamenii care proclama cu autoritate ce urmeaza sa se intample sau, dimpotriva, ceea ce nu se va intampla niciodata, nu fac decat sa isi incurajeze stima de sine si saboteze increderea celorlalti in ceea ce este posibil.
Conform intelepciunii conventionale, nu ar fi fost niciodata posibil sa existe egalitatea casatoriei in Irlanda sau Spania, sau ca un presedinte american sa onoreze ziua vizibilitatii trans, sau un moment in care Canada sa isi cedeze 20% din teren autoguvernarii indigene Nunavut… Insa istoria ne arata ca lucrurile neasteptate – evenimente imprevizibile pentru cei care credeau ca stiu ce urmeaza sa se intample – se intampla regulat.
Viitorul nu este inca scris, ci se scrie chiar acum!
5. Consecintele indirecte conteaza
Dupa ani de victorii si pierderi, campania impotriva conductei Keystone XL a avut in sfarsit succes, activitatea conductei fiind stopata odata cu venirea la Casa Alba a lui Joe Biden. Nu a fost un cadou din partea lui Biden, ci incununarea muncii activistilor din domeniul climatic, cei care au facut din acesta un obiectiv esential.
Rabdarea conteaza, iar schimbarea nu este lineara. La fel cum o piatra aruncata intr-un lac produce o serie de unde, fiecare schimbare poate conta in moduri pe care nimeni nu le anticipeaza. Consecintele indirecte pot fi unele dintre cele mai importante.
Campania Keystone XL a fost lunga si dificila, iar eroii care au luptat au reusit mult mai mult decat stoparea unei conducte: au scos la lumina atrocitatea ecologica reprezentata de nisipurile bituminoase din Alberta (una dintre cele mai murdare operatiuni de pe Pamant), o adevarata bomba ce trebuie dezamorsata; au construit coalitii intre fermieri, proprietari nativi de terenuri, comunitati locale si o miscare internationala; au aratat de ce conductele sunt un punct de presiune si au inspirat oamenii sa lupte si sa castige multe alte cauze legate de stoparea conductelor.
Foto: freepik