5. Consecintele indirecte conteaza
Dupa ani de victorii si pierderi, campania impotriva conductei Keystone XL a avut in sfarsit succes, activitatea conductei fiind stopata odata cu venirea la Casa Alba a lui Joe Biden. Nu a fost un cadou din partea lui Biden, ci incununarea muncii activistilor din domeniul climatic, cei care au facut din acesta un obiectiv esential.
Rabdarea conteaza, iar schimbarea nu este lineara. La fel cum o piatra aruncata intr-un lac produce o serie de unde, fiecare schimbare poate conta in moduri pe care nimeni nu le anticipeaza. Consecintele indirecte pot fi unele dintre cele mai importante.
Campania Keystone XL a fost lunga si dificila, iar eroii care au luptat au reusit mult mai mult decat stoparea unei conducte: au scos la lumina atrocitatea ecologica reprezentata de nisipurile bituminoase din Alberta (una dintre cele mai murdare operatiuni de pe Pamant), o adevarata bomba ce trebuie dezamorsata; au construit coalitii intre fermieri, proprietari nativi de terenuri, comunitati locale si o miscare internationala si au inspirat oamenii sa lupte si sa castige.
6. Imaginatia este o superputere
La radacina crizei exista un esec trist al imaginatiei… o incapacitate de a percepe atat partea cumplita, cat si pe cea minunata. O incapacitate de a ne imagina cum sunt conectate toate aceste lucruri si cum ceea ce ardem in centralele electrice si in motoarele masinilor pompeaza dioxid de carbon in atmosfera.
Unii oameni care nu pot percepe realitatea actuala: aceea ca lumea noastra – care a fost atat de stabila timp de 10.000 de ani – este acum destabilizata si plina de noi pericole si bucle de reactie periculoase. Altii, dimpotriva, nu isi pot imagina ca am avea capacitatea sa facem ceea ce este necesar – nimic mai putin decat sa construim o lume noua mai buna.
7. Verifica faptele (si fereste-te de mincinosi)
Gandul la viitor necesita imaginatie, dar si precizie. Timp de decenii intregi, valurile de minciuni din zona climatica au invadat publicul. Epoca negarii evenimentelor climatice a trecut, ea fiind acum succedata de distorsionari mai subtile ale faptelor, si de solutii false venite din partea celor care au de profitat de pe urma stagnarii.
Companiile petroliere cheltuie multi bani pe reclame care nu fac decat sa aduca in fata publicului minciuni si sa puna in prim plan proiecte minore sau solutii false. Aceste minciuni sunt o incercare de a preveni ceea ce trebuie sa se intample – o transformare completa a tuturor activitatilor, de la productia alimentara pana la transporturi, si mentinerea carbonului in pamant.
Se face mult tam-tam pe marginea tehnologiilor de captare a carbonului, iar una dintre cele mai vechi glume din domeniu spune ca cea mai buna tehnologie de captare a carbonului se numeste copac. Tehnologia nonexistenta a captarii carbonului la scala mare sugereaza adesea ca putem continua sa producem emisii. Si chiar nu putem face asta!
Geoingineria este o alta diversiune adorata de tehnocrati, pentru ca aparent pot imagina inovatii mari, centralizate, dar nu impactul nenumaratelor schimbari mici si localizate.
8. Istoria ne poate ghida
Oamenii uita de multe ori de victorii… Avem suficiente victorii, iar unele dintre ele reprezinta chiar motivul pentru care viata noastra arata astazi asa.
Victoriile ne reamintesc ca nu suntem lipsiti de putere si ca munca noastra nu este in zadar. Viitorul nu s-a scris inca, iar citind trecutul putem regasi modele care sa ne ajute sa cream viitorul.
Pentru a genera o schimbare trebuie sa constientizam ca lucrurile au stat diferit si sa intelegem cum s-au transformat ele, dar si sa avem speranta, pentru ca speranta sta la baza schimbarii.
Disperarea si depresia vin adesea din convingerea ca nimic nu se va schimba, sau ca nu avem capacitatea de a genera acea schimbare.
9. Nu uita de predecesori
Suntem primele generatii care fac fata unei catastrofe de intinderea, scala, si durata pe care le are astazi schimbarea climatica. Dar nu suntem, in niciun caz, primii care traiesc sub amenintare sau temandu-ne de ceea ce urmeaza sa vina.
Sa ne gandim numai la cei care si-au pastrat curajul si principiile in lagarele naziste ale mortii. Sa ne gandim la sud-americanii care au trecut peste migratii terifiante, mergand prin deserturi zile intregi pentru a scapa de patrulele mortii, de dictaturi si de catastrofa climatica. Sa ne gandim la bastinasii din America, a caror lume s-a prabusit cand le-au fost furate pamanturile, cand le-au fost decimate populatiile sau cand dominatia colonistilor le-a dat peste cap vietile si culturile. Este de neimaginat cum au putut sa persevereze in aceste conditii!
10. Nu neglija frumusetea
Haosul climatic ne face sa ne temem ca vom pierde ceea ce este frumos. Luna va continua sa rasara si sa fie frumoasa si peste 50 sau peste 100 de ani, chiar daca tarmurile nu mai sunt unde erau odinioara… Peste 50 de ani, zapada de pe munti si lumina reflectata intr-o picatura de ploaie de pe o frunza vor continua sa fie frumoase…. Florile vor continua sa infloreasca si sa fie frumoase… Copiii se vor naste si vor fi in continuare frumosi.
Doar cand se va incheia, vom vedea cu adevarat uratenia acestei ere a combustibililor fosili si inegalitatea economica galopanta. In parte, motivul pentru care luptam astazi este frumusetea, ceea ce inseamna ca trebuie sa acordam atentie frumusetii in prezent. Daca uitam pentru ce luptam, vom deveni nefericiti, tristi si pierduti.
De foarte mult timp spunem tot felul de povesti de groaza despre topirea ghetii, despre recifurile de corali si despre evenimente meteorologice violente, pentru a incerca sa trezim oamenii si sa ii facem sa vada ce se intampla cu clima. Insa continuand in aceasta nota, totul va incepe sa para inevitabil si chiar normal, asa cum se intampla cu cei care au trait toata viata in vremuri de razboi si pentru care razboiul a devenit o normalitate…
Va trebui, deci, sa incepem sa spunem povesti despre Pamantul frumos, bogat si armonios pe care l-am mostenit si despre locurile in care Pamantul inca mai este frumos. Va trebui sa intelegem ce putem face pentru a proteja ceea ce supravietuieste. Altfel… vom uita pentru ce luptam.
Foto: freepik