O cantitate estimata de 1.3 miliarde de tone de plastic va ajunge in mediul inconjurator – atat pe uscat cat si in ocean – pana in 2040, daca nu sunt luate masuri la nivel global! Aceasta este concluzia unui studiu aparut in publicatia Science, ce a incercat realizarea unui model la scara globala privind problema plasticului in urmatorii 20 de ani.
Dr. Costas Velis, de la Universitatea din Leeds, a spus ca cifra este una “uluitoare”, dar ca dispunem de “tehnologia si de oportunitatea de a opri acest val”.
“Aceasta este prima evaluare completa a modului in care ar putea arata imaginea generala peste 20 de ani”, a explicat Dr. Velis. “Este dificil de imaginat o cantitate atat de mare, dar daca ne-am imagina imprastierea acestei cantitati de plastic pe o suprafata plata, aceasta ar acoperi de 1,5 ori suprafata Marii Britanii”.
“Este complex (de calculat), pentru ca plasticul este peste tot si oriunde in lume, si in plus modurile de utilizare si de gestionare sunt diferite”.
Pentru a traduce aceasta problema complexa in cifre, cercetatorii au urmarit productia, utilizarea si eliminarea plasticului, peste tot in jurul lumii. Echipa a creat apoi un model menit sa prognozeze nivelul poluarii cu plastic in viitor. Ceea ce ei au numit scenariul “business-as-usual” (continuarea activitatii in mod obisnuit) – bazat pe trendul actual de crestere a productiei de plastic, dublat de lipsa unei schimbari importante in ceea ce priveste cantitatea de plastic reutilizata si reciclata – a condus la o estimare de 1.3 miliarde de tone de plastic!
Ajustandu-si modelul, cercetatorii au putut proiecta si cat de diferit ar putea arata cifrele in urma unor interventii diferite: ei au modificat modelul astfel incat sa includa un nivel mai ridicat de reciclare, un nivel mai scazut de productie si chiar sa inlocuiasca plasticul cu alte materiale disponibile.
Winnie Lau, de la Pew Charitable Trusts din SUA, care a finantat aceasta cercetare, a declarat pentru BBC News ca este vital sa aplicam fiecare solutie posibila. “Daca vom face asta, am putea reduce – pana in 2040 – cantitatea de plastic care ajunge in ocean cu 80%” a spus ea.
Cum putem stopa poluarea planetei ?
Iata care sunt pasii pe care cercetatorii i-au indicat ca fiind necesari:
- Reducerea cresterii nivelului productiei si consumului de plastic;
- Inlocuirea plasticului cu hartie si alte materiale compostabile;
- Realizarea de produse si ambalaje pentru reciclare;
- Extinderea ratei de colectare a deseurilor in tarile cu venit mediu si mic si sprijinirea sectorului “colectarii informale”;
- Construirea de facilitati in care sa ajunga 23% din plasticul ce nu poate fi reciclat economic, ca masura de traznitie;
- Reducerea exporturilor de deseuri din plastic.
Exista o solutie ideala?
Dr Velis a explicat, insa, ca si in situatia in care s-ar lua “toate masurile fezabile”, modelul arata ca in urmatoarele doua decenii vor ajunge in mediu 710 tone suplimentare de deseuri de plastic.
Nu exista o solutie ideala pentru problema plasticului. Dar un aspect foarte des trecut cu vederea, pe care acest studiu l-a scos in evidenta, este faptul ca o cifra estimata de 2 miliarde de oameni din Sudul Global nu are acces la sisteme adecvate de gestionare a deseurilor. “Si ei vor fi nevoiti sa scape cumva de deseurile pe care le produc, asa ca nu au alta varianta decat sa le arda sau sa le arunce” spune Dr Velis.
Pe de alta parte, in ciuda faptului ca joaca un rol major in reducerea deseurilor globale de plastic, cei aproximativ 11 milioane de colectori de deseuri – persoane care colecteaza si vand materiale reutilizabile in tarile cu venit mic – nu beneficiaza in general de drepturile elementare pentru angajati, si nici de conditii sigure de munca.
“Colectorii de deseuri sunt eroii fara ode ai reciclarii – fara de care masa de plastic care ajunge in mediul acvatic ar fi considerabil mai mare” a spus Dr. Velis. El a mai adaugat ca politicile de sprijinire a acestora si demersurile de a le crea un mediu de munca mai sigur sunt o parte vitala a rezolvarii acestei probleme.
Dr. Ian Kane de la Universitatea din Manchester, care a facut parte recent din echipa care a calculat cantitatea de microplastic de pe fundul marii, a descris imaginea creata de cercetatori ca fiind “oribila”.
“Autorii arata in mod clar ca exista variabile mari in ceea ce priveste datele si analizele lor, dar indiferent de cifrele exacte, rata tot mai mare a productiei de plastic, un trend necesar pentru a raspunde cererii globale, are consecinte destul de dezastruoase pentru mediu” a declarat el pentru BBC News.
Profesorul Jamie Woodward de la Universitatea din Machester a aratat ca ironia acestui scenariu este ca a fost expus in perioada pandemiei. “Plasticul a mentinut multi dintre angajatii din prima linie in siguranta in aceasta perioada. Dar in urmatorul deceniu deseurile PPE ar putea ajunge la parametri ingrozitori”, a spus el. “Exista paralele cu problema schimbarii climatice, in faptul ca modelul “business as usual” va fi dezastruos. Trebuie sa ne schimbam in mod radical comportamentul” a atras el atentia!
Poluarea cu plastic este omniprezenta la nivel global. O gasim in oceane, in lacuri si rauri, in soluri si in sedimente, in atmosfera si in biomasa animala. Aceasta proliferare a fost determinata de cresterea rapida a productiei si utilizarii plasticului, combinata cu modele economice lineare, care ignora efectele externe ale deseurilor. O crestere acuta a consumului de plastic de unica folosinta si o amploare nebanuita a culturii nereciclarii au facut ca aceasta problema sa ia proportii.
Sistemele de management al deseurilor nu au o capacitate suficienta la nivel local sa elimine sau sa recicleze plasticul rezidual, ceea ce duce la o crestere inevitabila a poluarii cu plastic in mediu.
Potrivit estimarilor studiilor anterioare, aproximativ 8 milioane de tone metrice de macroplastic si 1.5 tone metrice de micropslatice principale ajung in ocean in fiecare an.
Estimarile comparabile pentru poluarea cu plastic a uscatului inca urmeaza sa fie cuantificate.
Daca productia de plastic si generarea de deseuri continua sa creasca in ritmul actual, masa anuala de deseuri negestionate va fi mai mult decat dubla in 2050, iar masa cumulativa de plastic din ocean ar putea creste considerabil de la nivelul din 2010 pana in 2025.
Sursa: https://www.bbc.com/news/science-environment-53521001
Foto: freepik