Imagineaza-ti ca traiesti complet off-grid, fara sa depinzi de retelele publice de electricitate, de apa sau de canalizare, producandu-ti singur mancarea si generandu-ti singur energia si ca scapi astfel de economia de consum, care guverneaza mare parte din deciziile omului modern. Pentru un numar din ce in ce mai mare de oameni, a trai off-grid – caci acesta este conceptul despre care vorbim – a devenit un adevarat mod de viata.
Atat in Statele Unite cat si in alte tari de pe glob, exista o intreaga miscare ce sustine acest stil de viata, iar motivele sunt foarte simple. Nu numai ca orasele roiesc de oameni, iar cartierele sunt suprapopulate, dar preturile chiriilor si preturile pentru utilitati sunt extrem de mari.
In plus, pe fondul amenintarilor recente de violenta la scara larga, este lesne de inteles de ce multi dintre parinti isi doresc sa isi tina copiii cat mai departe de infractionalitate, de institutii de invatamant care sunt oricum numai nu excelente, de zone supra-aglomerate dar si de poluare.
Ce inseamna o viata off-grid ?
Viata off-grid inseamna lucruri diferite, de la individ la individ. In general, pentru majoritatea celor care o fac sau intentioneaza sa o faca, a trai off-grid inseamna strict o viata fara utilitati publice: fara apa curenta, fara reteaua curenta de electricitate si fara reteaua publica de canalizare. Casele off-grid sunt mai mult sau mai putin autosustenabile si au sisteme care suplinesc lipsa utilitatilor publice. Astfel de sisteme includ energie solara, puturi sau rezervoare, izvoare naturale, sisteme septice, sisteme pentru deseuri.
“A trai off-grid nu este un joc”, este de parere Nick Rosem, fondatorul site-ului Off-Grid, care a scris de altfel si o carte despre aceasta miscare, despre care spune ca “inseamna viata reala si o alegere reala pentru oameni reali”.
Insa, a trai off-grid implica nu numai beneficii, ci si o serie intreaga de provocari care trebuie depasite atunci cand decizi sa faci aceasta mutare.
Provocarile vietii off-grid
1. Disponibilitatea apei potabile
Oricine a trait macar o zi off-grid iti poate spune ca unul dintre cele mai mari obstacole pe care trebuie sa-l depasesti atunci cand decizi sa abordezi acest stil de viata este lipsa disponibilitatii apei curente pentru gatit sau pentru uz menajer. Unele regiuni au apa de izvor contaminata cu arsenic si chiar daca initial te-ai gandit ca solutia este saparea unui put, apa provenita din acesta nu va fi potabila nici pentru oameni, nici pentru animale.
Iata de ce calitatea apei potabile ar fi un aspect ce trebuie luat in calcul si analizat inainte de a cumpara un teren pe care sa iti construiesti o casa.
2. Costurile pentru puturi si tancuri septice
Exista zone in care apa este complet contaminata, sau in care panza freatica pana la care trebuie sapat un put se afla la peste 100 de metri adancime. Cine ar plati sume uriase, pentru a-si sapa un put din care sa scoata la suprafata apa nepotabila?
La fel ca si costurile asociate cu saparea de puturi, si costurile pentru instalarea de tancuri septice pot fi prohibitive, insa exista metode de a evita asta. Unele familii recurg la inchirierea de toalete mobile pentru utilizare fie pe termen lung fie ca solutie intermediara.
3. Investitiile in surse alternative de energie
Energia regenerabila implica investitii financiare importante. Desi aceste chetuieli se vor amortiza in timp, pretul initial poate fi prohibitiv si, ca atare, un obstacol major pentru stilul de viata off-grid. Pe de alta parte, energia regenerabila favorizeaza anumite locatii comparativ cu altele, astfel generarea de energie solara scade drastic in zone vesnic innorate. Iata de ce de multe ori un stil de viata obisnuit, conectat la retelele publice de curent, apa si alte utilitati, se poate dovedi mai ieftin decat traiul off-grid.
4. Intretinerea sistemelor de energie alternativa
Dupa instalare, sistemele de energie regenerabila necesita intretinere regulata. Majoritatea panourilor solare beneficiaza de auto-curatare, cu conditia sa existe o cantitate adecvata de precipitatii, dar sistemele din locatii aride e posibil sa necesite spalare regulata. De asemenea, va trebui sa asiguri o verificare pe an astfel incat sa fii convins ca panourile solare folosite functioneaza corect si ca au performantele dorite.
5. Energie insuficienta raportat la necesitati
In functie de stilul de viata, de obisnuinte si de consumul obisnuit de energie electrica, dar si in functie de numarul de membri ai familiei, e posibil ca sistemele de energie regenerabila sa nu fie suficiente pentru a acoperi necesitatile de consum.
Astfel, daca locuiesti in zone mai putin insorite, e posibil sa fie nevoie sa te conectezi in paralel la reteaua publica de elecricitate, pentru a suplimenta energia regenerabila.
Insa daca tii neaparat sa te dedici complet stilului de viata off-grid, va fi necesara reconsiderarea stilului de viata curent si, de asemenea, va trebui sa te gandesti la anumite schimbari pentru conservarea energiei, ori de cate ori este posibil. Astfel, se poate sa fie nevoie sa folosesti mai putina aparatura electronica, sa te obisnuiesti sa inchizi toate luminile sau aparatura cand nu o folosesti si sa gasesti moduri alternative de a-ti raci casa, vara. Toate acestea se pot dovedi adevarate provocari, mai ales daca esti obisnuit cu un anumit nivel de confort si conectivitate.
6. Distanta fata de serviciile de urgenta
A trai off-grid inseamna, in principiu, sa iti creezi un camin la kilometri distanta de orice zona populata. Asta poate insemna un pericol real daca in zona nu exista servicii de urgenta. In anumite zone nu se poate ajunge decat pe calea aerului, iar asta ia timp. De asemenea, semnalul pentru telefonie mobila poate fi minim, daca nu chiar complet inexistent, in mijlocul pustietatii. Stalpii e posibil sa nu fie destul de aproape cat sa poti avea semnal si daca ai nevoie de transport de urgenta, cum vei putea suna la 112?
7. Pericolele naturale din salbaticie
Chiar daca ai o casa permanenta, ridicata in intregime si care dispune de apa curenta si de instalatie sanitara, intotdeauna va exista pericolul reprezentat de salbaticie in anumite regiuni. De la ursi care pot veni sa iti caute prin gunoaie, asa cum am vazut de multe ori ca se intampla, si pana la alte animale care pot crea pagube in jurul casei, viata in zone izolate are riscurile sale. Daca nu ai trait niciodata in salbaticie nu ar strica sa faci putin research cu privire la pericolele care te pandesc daca alegi sa traiesti astfel.
Pro versus contra
Da, sunt obstacole care trebuie depasite cand traiesti off-grid, la kilometri intregi distanta de civilizatie, insa exista si multe beneficii uimitoare.
Nu esti expus atator poluanti cati ai avea de infruntat in oras si cu siguranta nu vei fi agresat la orice ora din zi si din noapte de sirene si muzica la volum ridicat cand incerci sa te odihnesti.
Infractionalitatea, pe de alta parte, este ceva rar atunci cand nimeni nu stie unde esti si, in plus, te vei putea bucura din plin de ceea ce agentii imobiliari numesc “placerea linistita”.
Foto: freepik