Gestionarea uleiului de motor nu inseamna doar ca iti schimbi uleiul o data si apoi uiti de el. Uleiul de motor are nevoie de monitorizare constanta, deoarece nivelul uleiului de motor tinde sa scada dupa o anumita perioada de utilizare. Cauzele scaderii nivelului uleiului pot fi scurgerile de ulei, arderea rapida a uleiului si presiunea scazuta a acestuia.
Multi proprietari de masini isi schimba uleiul la intervale regulate, dar uita sa ii verifice nivelul. Daca nivelul uleiului de motor scade prea mult, filmul protector dintre componente dispare, frecarea dintre acestea se intensifica si incep sa se distruga. Astfel, un nivel necorespunzator al uleiului de motor poate provoca o defectiune completa a motorului.
Asadar, verificarea nivelului de ulei este in interesul motorului masinii tale. Verificarea nivelului de ulei este o sarcina simpla, pe care o poti duce la bun sfarsit fara ajutor profesionist. Pasii de mai jos te vor ajuta sa verifici cu usurinta nivelul uleiului de motor al masinii tale.

De ce trebuie sa verifici nivelul uleiului de motor?

Inainte de a trece la pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru verificarea nivelului uleiului de motor, este important sa intelegi de ce nivelul corect al uleiului este crucial pentru sanatatea masinii tale. Uleiul actioneaza ca un lubrifiant si, prin urmare, lipsa uleiului poate duce la daune costisitoare si adesea ireversibile. Daca nivelul uleiului scade prea mult, masina te poate avertiza cu o lumina pe tabloul de bord care afiseaza un recipient de ulei cu o picatura in capat.

De ce ai nevoie pentru verificarea uleiului?

Pentru a verifica rapid si eficient nivelul uleiului de motor al vehiculului, trebuie sa ai la indemana urmatoarele elemente:

– O carpa sau un prosop de hartie.
– Manusi pentru protejarea mainilor de grasime si murdarie.
– O sticla de ulei de motor, in cazul in care este necesara o completare.

Pasul 1. Lasa motorul sa se raceasca

Cand motorul porneste, suprafata metalica a acestuia devine extrem de fierbinte. Chiar si uleiul tinde sa se incalzeasca odata cu circulatia prin motor si absoarbe caldura acestuia. Incercarea de a verifica uleiul in timp ce motorul este fierbinte poate provoca arsuri grave. Opreste masina timp de 10-15 minute si lasa motorul sa se raceasca, iar uleiul sa se depuna in baia de ulei.
Pe de alta parte, asigura-te ca masina nu este parcata in panta sau pe o suprafata denivelata. Acest lucru va cauza o inclinare a pozitiei baii de ulei, astfel ca estimarea nivelului de ulei poate fi incorecta.

Pasul 2. Scoate joja si curat-o

Nivelul uleiului de motor este masurat cu o joja. Dupa ce te asiguri ca motorul s-a racit, pune-ti manusile si deschide capota pentru a localiza joja. Manualul masinii iti va arata cum ar trebui sa arate joja, insa de cele mai multe ori va fi situata in partea stanga a motorului si va avea un maner galben sau portocaliu.
Localizeaz-o, scoate-o si sterge-i tija cu o carpa sau cu un prosop de hartie. Aceasta curatare va sterge urmele verificarilor anterioare si te va asigura ca niciun contaminant nu intra in ulei.

Pasul 3. Verifica filmul de ulei de pe joja

Dupa ce te asiguri ca joja este curata, scufund-o incet in ulei. Tine-o acolo cateva secunde si apoi scoate-o din nou, dar de data aceasta fara a sterge urmele de ulei.
Aceste joje au indicate pe ele citiri de tipul Low/High sau Min/Max. Nivelul uleiului trebuie sa se situeze intre aceste marcaje, adica nivelul uleiului nu trebuie sa fie nici prea ridicat si nici prea scazut.

Pasul 4. Completeaza uleiul de motor si repeta procesul

Daca nivelul uleiului este scazut, completeaza-l cu cel mai bun ulei de motor. Asigura-te ca folosesti uleiul de calitate recomandat, deoarece utilizarea unui ulei incorect poate deteriora motorul. Dupa ce completezi nivelul uleiului de motor, repeta cei trei pasi de mai sus si verifica nivelul uleiului. De data aceasta asigura-te ca nivelul uleiului nu este prea ridicat.
Daca pui prea mult ulei, acesta va intra in contact cu arborele cotit si va fi aerat. Rezultatul va fi o substanta spumoasa, cu eficienta redusa.
Daca nu este necesara completarea uleiului, fixeaza pur si simplu joja la loc, inchide capota si arunca prosopul de hartie in mod responsabil.

Completarea uleiului de motor

Completarea uleiului de motor este si ea o sarcina simpla pe care o poti face singur in cativa pasi simpli.
Daca ai deja uleiul adecvat la indemana, localizeaza capacul rezervorului de ulei sub capota. Il poti identifica in general printr-o imagine gravata a unei cutii de ulei plasata pe capac.
Scoate capacul (din nou, dupa ce te asiguri ca motorul este rece) si completeaza cantitatea de ulei putin cate putin. Prea mult ulei ar putea fi si el daunator pentru motorul masinii tale.
Pe masura ce completezi, continua sa introduci si sa scoti joja, pentru a putea monitoriza cat ulei ai adaugat.
Cand termini, pune capacul la loc si curata eventualele scurgeri inainte de a inchide bine capota.

Completarea cu uleiul de motor gresit

Completarea uleiului de motor cu un ulei gresit poate avea consecinte negative asupra performantei si longevitatii motorului. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont.
Diferentele de vascozitate. Uleiurile de motor sunt disponibile in diverse grade de vascozitate (de exemplu, 5W-30, 10W-40). Utilizarea unui ulei cu o vascozitate diferita de cea recomandata de producatorul vehiculului poate afecta lubrifierea corecta a motorului, conducand la uzura prematura a componentelor si la o eficienta redusa a motorului.
Diferite specificatii si aditivi. Uleiurile de motor sunt formulate cu aditivi specifici pentru a satisface cerintele anumitor tipuri de motoare. Utilizarea unui ulei care nu respecta specificatiile producatorului poate duce la o protectie inadecvata impotriva uzurii, coroziunii si acumularii de depuneri.
Compatibilitatea cu motorul. Motoarele diesel si pe benzina au cerinte diferite in ceea ce priveste uleiul de motor. Utilizarea unui ulei destinat unui alt tip de motor poate cauza probleme de functionare si poate compromite performanta motorului.
Efecte asupra garantiei. Utilizarea unui ulei care nu respecta specificatiile recomandate de producator poate anula garantia vehiculului. Producatorii de automobile pot refuza sa acopere reparatiile sub garantie daca s-a folosit un ulei necorespunzator.

Daca ai completat uleiul de motor cu un ulei gresit, este recomandat sa faci urmatoarele:

– Verifica manualul vehiculului pentru a determina specificatiile corecte ale uleiului de motor.
– Scurge si inlocuieste uleiul gresit cu un ulei care indeplineste specificatiile recomandate de producator. Este posibil sa fie necesara si inlocuirea filtrului de ulei.
– Consulta un mecanic profesionist pentru a evalua eventualele daune si pentru a efectua corect inlocuirea uleiului.
Prevenirea este intotdeauna mai buna decat repararea, asa ca asigura-te ca folosesti intotdeauna uleiul de motor corect pentru vehiculul tau.

Concluzie

Importanta uleiului de motor auto este de la sine inteleasa. Uleiul de motor este cel care lubrifiaza motorul, ii indeparteaza impuritatile si il mentine in functiune mult timp. Supravegherea regulata a nivelului uleiului si inlocuirea la timp va face motorul sa functioneze cat mai bine si va reduce costurile de intretinere.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik