Calatoriile cu masina la altitudini mari vin la pachet cu o serie intreaga de provocari inerente acestor conditii specifice de drum si mediu. Orice vehicul se confrunta cu o serie de potentiale provocari atunci cand se deplaseaza la altitudini mari, fie ca este vorba despre eficienta pe care o ofera uleiul de motor, despre performanta motorului, despre combustibil, sau despre presiunea in anvelope. Afla totul despre cum este influentat vehiculul tau de altitudinea mare si cum poti alege uleiul de motor adecvat pentru calatorii la altitudini ridicate.
Cum este influentata masina ta de altitudine?
Spre deosebire de uzura normala care se adauga in timp, efectele altitudinii asupra unui vehicul apar in momentul in care incepe sa urce. De cele mai multe ori, vehiculele de astazi sunt echipate pentru a face fata fara dificultate acestor cresteri de inaltime. Insa altitudinea pune o presiune serioasa asupra unui motor si ar putea face ca problemele mici sa se transforme in probleme mari.
O altitudine mai mare inseamna mai putina putere
Oxigenul redus la altitudini mari poate duce la performante ineficiente si lente ale motorului, deoarece la altitudini mari exista mai putin aer pentru alimentarea motorului cu ardere interna. In general, un motor pierde trei procente din puterea sa nominala pentru fiecare 300 de metri de altitudine acumulata.
Efectele altitudinii asupra sistemului de alimentare cu combustibil
O altitudine mai mare inseamna ca motoarele au nevoie de mai putin octan in combustibil pentru a incepe sa functioneze corect. In unele locuri cu o inaltime mai mare se vand combustibili cu o cifra octanica de pana la 85. Daca pui un combustibil cu o cifra octanica mai mica in vehicul si apoi conduci la altitudini mai joase, se poate aprinde ledul de verificare a motorului.
Ca atare, daca te pregatesti pentru un drum cu masina la altitudine, alege un combustibil cu o cifra octanica mai mica, iar la revenire mergi la un service pentru o revizie a sistemului de alimentare cu combustibil. Sistemul va fi curatat si astfel ajutat sa se normalizeze.
Efectele asupra presiunii in anvelope
In climatele reci si inalte, presiunea in anvelope va scadea. Acest lucru poate cauza probleme precum:
– Economie redusa de combustibil.
– Precizie redusa a directiei.
– Uzura neuniforma a benzii de rulare a anvelopelor.
– Potentiale defectiuni ale anvelopelor daca presiunea scade peste 6 psi din recomandarea producatorului.
Pentru a evita aceste probleme, verifica si regleaza presiunea anvelopelor dupa ce ajungi la destinatie. De asemenea, fa acelasi lucru cand revii la altitudini scazute.
Efectele altitudinii asupra uleiului de motor
Altitudinea mare poate afecta performanta uleiului de motor din mai multe motive. Iata care sunt acestea.
Scaderea presiunii atmosferice. La altitudini mari, presiunea atmosferica este mai mica, ceea ce poate reduce presiunea la care uleiul de motor este pompat prin sistemul de lubrifiere. Acest lucru poate duce la o lubrifiere insuficienta a componentelor motorului, in special in zonele in care este necesara o presiune constanta a uleiului pentru a mentine functionarea corecta.
Variatii ale temperaturii. Altitudinile mai mari pot aduce variatii semnificative ale temperaturii. Temperaturile mai scazute pot duce la vascozitate crescuta a uleiului, ceea ce poate face dificila pornirea motorului si poate reduce eficienta lubrifierii. Pe de alta parte, temperaturile mai ridicate pot determina uleiul sa devina mai subtire, ceea ce poate afecta, de asemenea, capacitatea sa de a proteja componentele motorului.
Expunerea la aer rarefiat. Aerul mai rarefiat la altitudini mari poate determina uleiul de motor sa se descompuna mai rapid sau sa fie mai predispus la oxidare din cauza unei cantitati mai mari de oxigen disponibil.
Compatibilitatea cu specificatiile motorului. Unele motoare sunt proiectate sa functioneze la altitudini mari si pot avea cerinte specifice in ceea ce priveste tipul sau vascozitatea uleiului de motor pentru a functiona corect.
Pentru a nu te confrunta cu aceste probleme sau pentru a le gestiona in mod corect este important sa folosesti un ulei de motor compatibil cu cerintele motorului tau si sa urmezi recomandarile producatorului pentru intretinerea adecvata a motorului la altitudini mari. De asemenea, nu uita de intretinerea regulata a motorului, inclusiv schimburi regulate de ulei si filtre, pentru a mentine performanta optima a motorului, indiferent de altitudine.
Ce ulei trebuie sa folosesti la altitudini mari?
Atunci cand alegi un ulei de motor pentru utilizare la altitudini mari, este important sa iei in considerare cateva aspecte extrem de importante.
Vascozitatea uleiului. Vascozitatea este masura rezistentei uleiului la curgere si este esentiala pentru o lubrifiere adecvata a motorului. La altitudini mai mari, temperaturile pot fi mai scazute, ceea ce inseamna ca ar putea fi necesar un ulei de motor cu o vascozitate mai mica pentru a asigura o pornire usoara a motorului si o lubrifiere adecvata la temperaturi mai scazute.
Specificatiile si recomandarile producatorului motorului. Fiecare motor este proiectat pentru a functiona cel mai bine cu anumite specificatii de ulei de motor. Verifica manualul sau recomandarile producatorului pentru a vedea ce tip de ulei de motor este recomandat pentru utilizare la altitudini mari.
Rezistenta la oxidare si descompunere. La altitudini mai mari, aerul rarefiat poate conduce la o mai mare expunere la oxigen si la temperaturi extreme, ceea ce poate accelera oxidarea si descompunerea uleiului de motor. Alege un ulei de motor de inalta calitate, care sa ofere o buna protectie impotriva oxidarii si sa fie formulat pentru a rezista la conditii extreme.
Compatibilitatea cu sistemele de emisii si conversie catalitica. Daca motorul tau este echipat cu sisteme de emisii si catalizatoare, asigura-te ca uleiul de motor ales este compatibil cu aceste sisteme pentru a evita deteriorarea lor sau problemele de functionare.
Frecventa si conditiile de utilizare. Daca te deplasezi in mod regulat cu masina la altitudini mari, e posibil sa ai nevoie de intervale mai scurte intre schimburile de ulei sau de un ulei de motor specializat pentru a face fata cerintelor suplimentare ale utilizarii la altitudine.
Ulei sintetic si semi-sintetic. De asemenea, ar trebui sa te gandesti sa alegi un ulei de motor sintetic sau semi-sintetic. Ambele ofera o protectie mai buna la temperaturi extreme (atat ridicate, cat si scazute) decat uleiul de motor conventional.
In general, consultarea manualului proprietarului si a recomandarilor producatorului este cea mai buna metoda de a alege un ulei de motor potrivit pentru utilizare la altitudini mari, deoarece acestea vor oferi cele mai bune sfaturi pentru nevoile specifice ale motorului tau.
Sursa foto: Unsplash.com
Foto: freepik