Trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabila ar putea reprezenta pentru lume o economie de 12 trilioane de dolari (10.2 trilioane de lire sterline) pana in 2050 – aceasta este concluzia unui studiu desfasurat la Universitatea Oxford.
Studiul spune ca este gresit si pesimist sa sustinem ca trecerea rapida la surse mai curate de energie este scumpa.
Preturile la gaze au crescut ca urmare a ingrijorarilor tot mai mari privind sursele de energie, insa cercetatorii spun ca trecerea la energie verde are sens din punct de vedere economic in acest moment, datorita scaderii preturilor energiei regenerabile.
“Chiar si contestatarii actiunii climatice, trebuie sa fie de acord cu ceea ce pledam noi” spune prof. Doyne Farmer de la Institutul pentru Noua Gandire Economica de la Oxford Martin School, citat de BBC News.
“Concluzia noastra centrala este ca trebuie sa mergem cu toata viteza inainte in ceea ce priveste tranzitia la energie verde, pentru ca astfel vom economisi bani” a mai spus el.
Constatarile studiului se bazeaza pe datele istorice privind preturile resurselor regenerabile de energie si ale carburantilor fosili si apoi pe modelarea modului in care s-ar putea schimba in viitor.
Datele privind carburantii fosili pornesc din 2020 si urca in trecut peste 200 de ani, aratand ca – dincolo de inflatie si de volatilitatea pietei – preturile nu s-au schimbat mult.
Energiile regenerabile exista doar de cateva decenii, asa ca avem la dispozitie mai putine date despre ele. Insa in aceasta perioada imbunatatirile continue in materie de tehnologie au insemnat ca preturile pentru energia solara si pentru cea eoliana au scazut rapid, la o rata care se apropie de 10% pe an.
Raportul arata ca pretul energiei regenerabile va continua sa scada iar aceste predictii se bazeaza pe modelul “probabilistic”, folosind date despre modul in care investitiile masive si economiile la scara au facut ca si alte tehnologii similare sa fie mai ieftine.
“Ultima noastra cercetare arata ca extinderea tehnologiilor verzi esentiale va continua sa duca preturile in jos, si cu cat avansam mai rapid, cu atat vom economisi mai mult” spune autorul principal al raportului, Dr. Rupert Way, de la Smith School of Enterprise and the Environment.
Energia solara si cea eoliana sunt deja cea mai ieftina optiune pentru proiectele noi de energie, insa exista in continuare problemele legate de stocarea cat mai eficienta a energiei si de echilibrarea retelei atunci cand schimbarile meteo duc la o scadere a productiei de energie regenerabila.
Costul pentru zero net
In 2019, ministrul britanic de finante, Philip Hammond, ii scria primului ministru spunandu-i ca daca Marea Britanie ar atinge pragul zero net de emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050, costurile ar fi de peste un trilion de lire sterline. Raportul actual arata, insa, ca e probabil ca aceste costuri sa fi fost supraestimate si sa fi tinut pe loc investitiile.
De asemenea, raportul arata ca predictiile Panelului Interguvernamental privind Schimbarea Climatica (IPCC) – potrivit carora mentinerea cresterii temperaturilor globale la un nivel de sub 2 grade Celsius ar corespunde unei pierderi de GDP pana in 2050 – au fost prea pesimiste. Mai mult, raportul subliniaza ca tranzitia la surse regenerabile s-ar fi putut dovedi a fi un “beneficiu economic clar”.
Cercetarea a fost publicata in jurnalul Joule si este o colaborare intre Institutul pentru Noua Gandire Economica de la Oxford Martin School, Programul Oxford Martin pentru Tranzitia Post-Carbon, Smith School of Enterprise &Environment de la Universitatea Oxford si SoDa Labs de la Universitatea Monash.
Sursa: https://www.bbc.com/news/science-environment-62892013
Foto: freepik