Cum poate tehnologia sa imbunatateasca operatiunile din industria petrolului si gazelor si impactul acestora fata de mediu? Care sunt tendintele ce tin de infrastructura si forta de munca, ce par sa fie tot mai mult pe agenda companiilor din domeniu?
Afla totul intr-o analiza a tendintelor din sectorul O&G, ce fac aceasta industrie mai eficienta, mai sigura si mai inteligenta. Afla ce metode folosesc companiile pentru a digitaliza, automatiza si rezolva in mod eficient si competitiv provocari complexe de inginerie subterana si vezi cum adoptarea treptata a practicilor avansate de robotica si de gestionare a datelor accelereaza timpii de procesare si reduce nevoia de munca umana.
Tendintele tehnologice in industria petrolului si gazelor
1. Internetul Lucrurilor (IoT)
Industria petrolului si gazelor utilizeaza IoT pentru a imbunatati productia, a optimiza echipamentele, a oferi siguranta angajatilor si pentru a monitoriza zonele remote.
Senzorii plasati in puturi, dispozitivele de prevenire a eruptiilor (BOP) si supapele de inchidere permit colectarea datelor in timp real. Folosind aceste date, startup-urile O&G identifica rapid echipamentele defecte, ajutand inginerii de teren sa anticipeze si sa reactioneze rapid. Solutiile IoT permit instalatiilor de petrol si gaze sa minimizeze costurile de intretinere si sa obtina vizibilitate detaliata asupra echipamentelor sau proceselor lor.
2. Inteligenta Artificiala
Industria petrolului si gazelor aplica din ce in ce mai mult Inteligenta Atificiala si stiinta datelor pentru a rezolva probleme complexe in operatiunile upstream, midstream si downstream. Platformele dotate cu inteligenta artificiala sustin luarea deciziilor cu informatii din analizele predictive, prescriptive si cognitive. In acest fel, AI ajuta inginerii petrolieri si managerii din industria petrolului si gazelor sa descopere si sa implementeze noi idei de explorare si productie pentru a creste rentabilitatea investitiei.
3. Big Data si Analitice
Operatiunile cotidiene din industria petrolului si gazelor genereaza volume mari de date nestructurate. Platformele big data ii ajuta pe analistii de date din industrie sa obtina informatii din datele legate de productie si performanta. Acest lucru este util si pentru inginerii care doresc sa optimizeze productia si sa asigure siguranta rezervoarelor.
In plus, datele istorice ale operatiunilor anterioare antreneaza si testeaza mai bine algoritmii si modelele bazate pe inteligenta artificiala.
Prin utilizarea analiticelor big data, industria petrolului si gazelor obtine mai multa valoare din deciziile zilnice de reducere a costurilor operationale si a emisiilor de carbon ale industriei.
4. Robotica si Automatizare
Operatorii de petrol si gaze lucreaza adesea in medii complexe si accidentate, ce prezinta un risc semnificativ pentru siguranta. Pentru a reduce acest risc, industria petroliera se adapteaza la solutii de robotica si automatizare pentru a creste siguranta la locul de munca, precum si viteza operatiunilor.
Robotii sunt, de asemenea, utili pentru inspectie, topografie si automatizare industriala pe platformele petroliere si in rafinarii.
Robotica si automatizarea accelereaza operatiunile si reduc necesarul de forta de munca, crescand eficienta si reducand erorile umane.
5. Modelare si vizualizare 3D
Modelarea 3D si vizualizarile de inalta calitate contribuie la crearea de reprezentari realiste ale rezervoarelor subterane si ale altor echipamente O&G. In combinatie cu datele istorice de productie, modelarea 3D simuleaza fazele de productie si injectie in timpul ciclului de viata al unui rezervor. Acest lucru ajuta la anticiparea riscurilor ce afecteaza siguranta rezervorului.
Pe baza datelor, inginerii de petrol si gaze optimizeaza productia si planificarea operatiunilor. In plus, modelarea si vizualizarea 3D reduc costurile si riscurile, crescand in acelasi timp performanta activelor de petrol si gaze.
6. Cloud Computing
Cloud computing este capabil sa stocheze si sa proceseze date pe servere la distanta, eliberand memorie locala costisitoare si capacitati de calcul.
Industria de petrol si gaze genereaza cantitati enorme de date in activitatile sale zilnice. Utilizarea tehnologiei cloud si a aplicatiilor software creste eficienta petrolului si gazelor, securitatea si scalabilitatea si, de asemenea, usureaza transformarea digitala. Instrumentele specifice cloud, asa cum sunt platformele „as-a-service” – platforma, stocare, infrastructura, date si multe altele – permit analize avansate, tablouri de bord vizuale informative si acces de la distanta la informatii in timp real.
7. Realitatea augmentata si virtuala
Tehnologia imersiva include realitatea augmentata si realitatea virtuala (AR/VR), realitatea mixta (MR) si realitatea extinsa (XR). In industria petrolului si gazelor, solutiile bazate pe tehnologia Reality maresc eficienta si reduc erorile afisand informatii in timp real despre echipamente, instrumente si piese. De exemplu, companiile de explorare si productie (E&P) folosesc solutii Reality pentru monitorizarea remote, imagistica de fond si instruire virtuala. Mai mult, startup-urile O&G combina mediile reale si virtuale pentru a permite interactiunile om-masina folosind dispozitive portabile si alerte pentru smartphone.
8. Sisteme MES (Manufacturing Execution)
MES integreaza facilitati de productie, tehnologii operationale, cum ar fi controlul de supraveghere si achizitia de date (SCADA) si sisteme de calcul, pentru a controla procesul de productie.
Deoarece procesele de fabricatie a echipamentelor de petrol si gaze sunt complexe, inginerii cauta solutii pentru a monitoriza si controla procesele operationale continue.
MES ofera arhitectura inteligenta pentru sistemele de productie cu control integrat pentru industria petrolului si gazelor. In acest fel, permite tehnologii pentru campuri petroliere ce asigura o productie mai rapida, mai sigura si mai fiabila.
9. Mentenanta predictiva
Intretinerea si operatiunile predictive includ colectarea datelor de la senzorii din instalatiile de teren si integrarea acestora cu algoritmi de invatare automata. Acest lucru le permite inginerilor sa evalueze rapid starea echipamentelor si sa implementeze masuri de mentenanta in timp util.
Operatiunile predictive, cuplate cu platformele software, permit vizualizarea granulara a pieselor, dand posibilitatea operatorilor O&G sa anticipeze potentialele defectiuni.
Mai mult, mentenanta predictiva gaseste aplicatii in toate operatiunile upstream, midstream si downstream. Aceste solutii imbunatatesc siguranta, prelungesc durata de viata a instalatiilor si reduc costurile asociate cu operatiunile si intretinerea.
10. Tehnologia Blockchain
Tehnologia Blockchain patrunde din ce in ce mai mult in diverse operatiuni industriale din domeniul petrolului si gazelor. Contractele inteligente ofera securitatea si transparenta atat de necesara pentru documentele si operatiunile din petrol si gaze. Registrele contabile distribuite verifica atat contractorii cat si angajatii si mentin contractele inteligente.
In plus, Blockchain permite companiilor de petrol si gaze sa automatizeze facturile, decontarile post-tranzactionare si contabilitatea joint-venture-ului. Blockchain este, de asemenea, util pentru urmarirea flotei de hidrocarburi, tranzactionare, retail B2C si facturare intragrup.
Industria de petrol si gaze dincolo de tehnologie
Desi industria petrolului si gazelor trece printr-o schimbare semnificativa ce tine in mare parte – asa cum am vazut mai sus – de implementarea de noi tehnologii, exista si alte tendinte importante. De la eforturi de sustenabilitate pana la provocari legate de forta de munca, multe companii din aceasta industrie fac eforturi sa tina pasul cu evolutiile, insa dorinta de succes este mai mare decat orice context mondial dificil. Iata care sunt cele mai importante 5 tendinte ale perioadei, dincolo de tehnologie.
1. Infrastructura target
Desi este unul dintre elementele esentiale din industria petrolului si gazelor, infrastructura a beneficiat de mai putina atentie pana de curand. Acum insa organizatiile investesc mai mult in aprovizionare si logistica.
Multe companii s-au concentrat pe repararea si imbunatatirea retelelor existente, astfel incat sa fie mai capabile sa-si satisfaca nevoile. Aceasta a fost o strategie eficienta ce a permis companiilor sa-si amplifice capacitatea, livrand produse mai rapid.
2. Concentrare pe sustenabilitate
Desi multi consumatori cred ca sustenabilitatea tine exclusiv de domeniul energiei eoliene si solare, nu este asa. In ultimii ani, industria petrolului si gazelor s-a concentrat mai mult pe sustenabilitate din cauza presiunilor financiare cauzate de concurenta cu energiile regenerabile, precum energia eoliana sau solara, dar si din cauza asteptarilor consumatorilor. O modalitate prin care au facut acest lucru este reducerea impactului asupra mediului.
3. Renasterea gazului natural
Poate ca petrolul este cel mai popular mod de a ne alimenta viata, insa el nu este lipsit de probleme. Pentru a extrage petrol din pamant e nevoie de multa energie si resurse, iar uneori este necesara arderea de combustibili fosili doar pentru a avea acces! Cu toate acestea, exista sperante la orizont – gazul natural a facut furori in ultima vreme, ca sursa alternativa de combustibil cu efecte mai putin daunatoare decat alte surse, asa cum sunt carbunele sau benzina.
Gazul natural emite aproximativ jumatate din gazele cu efect de sera per megawat ale altor produsele petroliere, cum ar fi benzina sau motorina, ceea ce inseamna ca este mai sustenabil si mai ecologic.
4. Costuri crescute de munca
Desi a existat o crestere a numarului de locuri de munca in industrie, ea vine in paralel cu imbatranirea fortei de munca. Acest lucru ofera multe provocari pentru companii, care incearca sa atraga angajati mai tineri, care probabil vor continua in viitor.
O modalitate de a face asta este oferirea de salarii mai mari si beneficii mai multe, desi uneori acestea pot fi prea scumpe pentru unele firme care fac eforturi financiare sau care au costuri mari cu forta de munca.
5. Lipsa de competente
Odata cu inmultirea nevoilor tehnologice din industria petrolului, a crescut si nevoia de angajati calificati in aceste tehnologii. Iar pentru ca multe companii se confrunta cu o forta de munca subcalificata, au aparut si modalitati de a remedia aceasta lipsa de competente.
Prima este atragerea de noi talente care poseda setul de abilitati dorit, insa misiunea este adesea dificila si costisitoare.
O a doua modalitate este investitia de timp si bani in formarea fortei de munca actuale, un pas ce evita atat costurile asociate cu angajarea de personal nou, cat si intarzierile la productie.
Sursa foto: Freepik.com
Foto: freepik