Vom explora in cele ce urmeaza cele mai eco-friendly 10 orase din intreaga lume, detaliind initiativele facute de acestea pentru a ajunge la acest statut, precum si ambitiile lor legate de un viitor la fel de pro-ecologist.
Ca rezultat al unei populatii in continua crestere, dar si al evolutiilor din domeniul tehnologiei, care schimba modul in care ne traim vietile, sustenabilitatea pe planeta Pamant este amenintata mai serios ca niciodata. Pornind de la emisiile daunatoare si mergand pana la nivelurile extrem de ridicate de deseuri, totul devine de nesuportat.
Guvernele si autoritatile locale de pe intregul glob resimt presiunea propriilor cetateni si mai ales a generatiei Z, un promotor si un luptator pentru schimbare in ceea ce priveste mediul inconjurator, precum si in sensul incurajarii tarilor sa caute noi moduri de a deveni mai sustenabile si de a remedia aceasta problema globala.
Cu ajutorul Maplewave, compania al carui soft a contribuit la revolutionarea domeniului contractelor digitale, vei regasi mai jos cele mai eco-friendly orase din intreaga lume si vei intelege care sunt sistemele si programele pe care le-au pus in aplicare pentru a crea un mediu inconjurator mai benefic, atat pentru locuitori, cat si pentru turisti si pentru viata salbatica.
10. Reykjavik, Islanda
Daca iti doresti un loc pasnic in care sa traiesti sau in care sa mergi in vacanta, Islanda este in mod cert ceea ce cauti! Aceasta tara are atat de multe de oferit – dincolo de peisajele sale exceptionale si de izvoarele termale. Dar cum a obtinut capitala Islandei, Reykjavik, cea de-a zecea pozitie in topul tarilor cele mai prietenoase cu mediul?
Crezi sau nu, orasul are o populatie mica, de numai 126.100 de locuitori – unul dintre principalii factori care permit schimbari usoare si ajustabile, pentru a deveni un spatiu mai verde. Pana in anul 2040, Reykjavik are in plan sa elimine productia de gaze cu efect de sera, nu numai promovand mersul pe jos si mersul pe bicicleta, ci si prin folosirea mijloacelor publice de transport.
Motivul din spatele promovarii transportului public este acela ca autoritatile au in plan sa continue sa introduca autobuzele pe hidrogen, pe care in acest moment numai 4% din populatie le foloseste. Pentru a se asigura ca acest lucru se intampla, orasul are ca obiectiv sa tripleze acest procent pana in anul 2030. De asemenea, autoritatile au investit milioane in crearea de piste pentru biciclete, dar si in ceea ce priveste incurajarea folosirii masinilor electrice de catre cei 9000 de angajati din sectorul public, oferind parcare gratuita si taxe mai mici.
9. Vancouver, Canada
Vancouver este amplasat intr-un cadru perfect, intre ocean, padure si munti. Ce ai putea sa iti doresti mai mult de atat atunci cand iti imaginezi cum arata un oras idilic, eco-friendly? Pozitionandu-se pe locul 9 pe lista celor mai eco-friendly orase, Vancouver a recunoscut ca amprenta sa ecologica este in acest moment de trei ori mai mare decat poate sustine Pamantul.
Captivantul oras a lansat initiativa Cel Mai Verde Oras, stabilind astfel obiective realiste ce pot fi atinse in viitorul apropiat. Din toate orasele importante din America de Nord, Vancouver produce cel mai scazut nivel de gaze cu efect de sera, ceea ce subliniaza eforturile facute de catre autoritatile locale pentru a combate impactul ecologic pe care acest oras l-ar putea avea.
Exista foarte multe dovezi care sugereaza ca Vancouver face nenumarate schimbari pentru a crea un viitor mai sustenabil pentru locuitorii sai. Astfel, s-a ajuns la o crestere de 23% a locurilor de munca ecologice si la o crestere de 26% in ceea ce priveste numarul joburilor din domeniul productiei locale de alimente din 2013 incoace. In plus, 23% din companiile Clean Tech din Canada sunt localizate in capitala, fie ca asta se intampla prin intermediul contractelor digitale, fie prin implementarea unei scheme de mers cu bicicleta la birou.
8. Helsinki, Finlanda
Daca vrei sa calatoresti intr-un oras care apreciaza intr-o masura foarte mare mediul si sustenabilitatea planetei, Helsiniki este locul perfect pentru asta. Cu un mix de locatii urbane si rezervoare pasnice, capitala este asezata in peninsula Golful Finic (Golful Finlandei).
Unul dintre cei mai importanti contribuitori la economia orasului Helsinki este turismul, ceea ce a dus la o inmultire a spatiilor de cazare eco-friendly. De fapt, aproximativ 75% din camerele de hotel din oras au fost certificate drept prietenoase cu mediul, iar cei care nu si-au afirmat complet loialitatea fata de aceasta cauza au un fel de plan de mediu care acopera toate aspectele afacerii; de la mancare si apa pana la gestionarea deseurilor si la consumul de energie.
Pe deasupra, Viikki este un cartier verde al orasului, o zona rezidentiala intinsa pe o suprafata de 23 de hectare si care se concentreaza pe sustenabilitate. In plus, in calitatea sa de proiect experimetal, cartierul a utilizat sistemele energetice solare si eoliene, mergand pana acolo incat prima cladire de apartamente din Finlanda care a folosit electricitatea solara se afla chiar in acest cartier.
7. Cape Town, Africa de Sud
Cape Town in mod deosebit s-a descurcat extrem de bine dintr-o perspectiva eco-friendly si a ajuns pe locul 7 in lista oraselor cele mai prietenoase cu mediul din intreaga lume. Cape Town ia mereu in calcul tehnologii noi si inovatoare pentru a crea o locatie mai sustenabila. Acesta este si motivul pentru care orasul a inceput sa foloseasca, inca din anul 2008, fermele eoliene pentru generarea de energie. Urmand aceeasi linie, autoritatile au stabilit drept obiectiv obtinerea unui procent de 10% din energia utilizata din surse regenerabile pana in anul 2020, ceea de devine tot mai realist pe masura ce tehnologia avanseaza.
De asemenea, orasul incearca sa promoveze un stil de viata idealist in spatiile exterioare. Pentru a incuraja aceasta initiativa, Cape Town a investit in piste sigure pentru biciclete, iar serviciul sau rapid My CiTi permite bicicletelor accesul gratuit in autobuze pentru a ajuta oamenii sa se deplaseze fara masina. De asemenea, multi dintre locuitori au inceput sa isi cultive singuri legumele si sa foloseasca panouri solare.
6. San Francisco, California
San Fracisco este al saselea cel mai eco-friendly oras din lume, ceea ce ar putea parea un soc daca ne gandim la numarul mare al locuitorilor, care ajunge la aproximativ 860.000 de persoane. Dar solutiile inovatoare au condus la un stil de viata mai sustenabil pentru locuitorii acestui loc iconic, mentinandu-i aceasta reputatie perfecta.
Pentru a se asigura ca acest oras californian se mentine in top 10, autoritatile locale au o serie intreaga de puncte de interes primordial. De pilda, cu un grad de constientizare imens cu privire la gestionarea deseurilor, San Francisco redirectioneaza in prezent 80% din deseurile sale departe de gropile de gunoi si are in plan sa duca aceasta cifra la un procent de 100% pana in anul 2020.
De asemenea, autoritatile promoveaza interdictii cu privire la anumite produse care dauneaza mediului incojurator. Mai mult, sunt promovate initiative legislative de interzicere a pungilor de plastic si a sticlelor de apa din plastic, printre altele. Acesta este in mod cert un pas inainte in directia corecta pentru obtinerea unor rezultate si mai benefice in ceea ce priveste protectia mediului.
5. Portland, Oregon
Rapoartele sugereaza ca Portland are o populatie de 647.000 de locuitori, o cifra in continua crestere de-a lungul timpului. Orasul in sine a facut unele schimbari remarcabile pentru a se asigura ca isi joaca rolul in ceea ce priveste imbunatatirea planetei si a stilului de viata al celor care traiesc in aceasta zona. Dar cum a fost posibil acest lucru?
Crezi sau nu, 25% dintre angajatii din oras se deplaseaza cu bicicleta, cu masinile folosite in comun (serviciile de car sharing) si cu transportul public, aducand astfel beneficii uriase mediului inconjurator. Din acest motiv, numarul vehiculelor care afecteaza calitatea aerului de pe strazile din Portland a fost redus. In plus, in oras exista 400 de kilometri de piste pentru biciclete, ceea ce subliniaza cat de simplu si de sigur este sa te deplasezi in acest oras. Din cate se pare, 8% din populatia orasului foloseste bicicletele ca principal mijloc de transport.
Cand vine vorba despre deseurile din oras, Portland produce 2.434.840 de tone si recupereaza 1.235.924 de tone de deseuri, rezultate uimitoare pentru un oras atat de mare. Orasul foloseste 33% din necesarul de energie din surse regenerabile, in timp ce media nationala este de 13%, si la fel ca si orasul San Francisco a interzis utilizarea pungilor din plastic.
4. Berlin, Germania
Berlin este considerat probabil unul dintre cele mai celebre orase din lume, cu o populatie de peste 3,47 milioane de locuitori. Insa cum a ajuns sa se claseze pe locul al patrulea pe lista celor mai ecologiste orase de pe planeta? Potrivit cercetarilor, multi cred ca totul se datoreaza unei povesti ceva mai personale.
Dupa Primul Razboi Mondial, locuitorii Berlinului au devenit extrem de independenti si si-au valorificat spatiile verzi mai mult decat o facusera pana atunci, invatand sa isi obtina propriile alimente – un trend care s-a transmis mai departe din generatie in generatie.
Odata cu cresterea numarului de vehicule electrice, Berlinul a instalat peste 400 de puncte de alimentare pentru acestea in oras si a incurajat cetatenii sa se gandeasca la schimbarea tipului de vehicul pe care il conduc. In plus, locuitorii Berlinului nu vad necesitatea masinilor personale si opteaza pentru variante de car sharing, in incercarea de a salva planeta.
3. Stockholm, Suedia
Pe locul al treilea pe lista se afla orasul Stockholm. Cu un numar de 14 insule si peste 50 de poduri, aceasta locatie a facut extrem de multe imbunatatiri pentru a-si ajuta locuitorii sa aiba un stil de viata mai sustenabil. Orasul are ca scop sa elimine utilizarea combustibililor fosili pana in anul 2040, si face acest lucru prin implementarea de noi politici care incurajeaza o societate mai verde. In acest sens,
Stockholm beneficiaza si de ajutor constand in investitii din partea Uniunii Europene. In plus, biocarburantul devine din ce in ce mai popular.
Stockholm are, de asemenea, capacitatea de a reutiliza caldura irosita a stadionului sau de 30.000 de locuri. Caldura recuperata poate contribui la incalzirea mai eficienta a peste 1000 de apartamente, utilizand metode sustenabile.
2. Amsterdam, Olanda
Capitala Olandei, Amsterdam se afla pe locul al doilea in top, desi probabil esti surprins ca nu se afla pe primul loc. Pentru a deveni mai sustenabil si pentru a inlatura efectele negative ale schimbarii climatice, orasul a fost unul dintre primele din lume care au sustinut masurile de sustenabilitate, avand ca obiectiv sa obtina rezultate pana in anul 2020.
Poti asocia Amsterdamul cu mersul pe bicicleta, pentru ca aici bicicleta este principalul mijloc de transport. Cu toate acestea, cand vine vorba despre vehicule, autoritatile incearca sa reduca numarul de emisii care ajung in aer, prin introducerea de vehicule electrice in jurul orasului, o masura insotita de instalarea a aproximativ 300 de puncte de incarcare.
Casele incearca, de asemenea, sa devina cat mai eco-friendly cu putinta. Din ce in ce mai multi proprietari de case incep sa instaleze panouri solare pe acoperisuri si isi cultiva propriile legume si fructe sau le achizitioneaza din pietele locale de fermieri, care la randul lor, aduc bani la economia locala.
1. Copenhaga, Danemarca
Datorita investitiilor continue in alternative mai ecologice, Copenhaga a ajuns pe locul 1 in topul celor mai eco-friendly orase din lume. Orasul danez ofera rezidentilor sai o viata de cea mai inalta calitate si are un obiectiv ambitios de a deveni si mai prietenoasa cu mediul.
Capitala daneza si-a propus sa devina primul oras din lume neutru la dioxidul de carbon pana in anul 2025. Locuitorii orasului se bucura mai mult de mersul pe bicicleta decat de mersul cu masina, numai 29% dintre gospodarii avand o masina in proprietate. In plus, autoritatile au introdus si mai multe piste pentru biciclete. Popularitatea mersului pe bicicleta a crescut si mai mult, pentru ca majoritatea hotelurilor din oras ofera oaspetilor lor biciclete.
Alimentatia organica este si ea un trend major in oras, 24% din vanzarile totale de alimente din oras sunt produse organice. De asemenea, 88% din alimentele care sunt servite in organizatii publice sunt organice. Copenhaga aduce constant noi moduri de a dezvolta un stil de viata cat mai eco-friendly, si nu exista niciun motiv pentru care sa nu iti doresti sa vizitezi acest oras.
Foto: freepik