Statele Unite, prin Agentia Americana petru Dezvoltare Internationala (USAID) Clean Cities, programul Blue Ocean, si-a unit fortele cu cele ale companiei de management al investitiilor axat pe impact Circulate Capital si cu cele ale Prevented Ocean Plastic Asia de Sud-Est (POPSEA), o companie de reciclare a plasticului ce dezvolta infrastructura de sortare si colectare, in comunitatile defavorizate din Indonezia, anuntand un parteneriat de extindere a infrastructurii de colectare si reciclare din Indonezia, pentru a genera plastic reciclat de calitate superioara, ce poate fi urmarit,.

„USAID este incantata sa sprijine acest nou parteneriat, ce include un mix de finantare publica si privata, ce va contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de plastic reciclat, consolidand in acelasi timp sistemele de gestionare a deseurilor solide ale comunitatilor”, a declarat directorul misiunii USAID Jeff Cohen, in cadrul unui eveniment organizat pe fondul pregatirilor Indoneziei de a gazdui summitul G20 din acest an. „Impreuna vom contribui la captarea deseurilor din plastic si la prevenirea ajungerii in mare a acestora si le vom transforma in profit si mijloace de trai pentru poporul indonezian”.

Initial, parteneriatul se va concentra pe orasul indonezian Semarang, unul dintre cele mai mari orase din Java. La fel ca multe alte orase, Semarang este din ce in ce mai coplesit de presiunea de a reduce si recicla cantitati tot mai mari de deseuri, dar nu are un sistem de reciclare fezabil din punct de vedere economic sau logistic. Pana in 2025, se asteapta ca 68% din cei peste 270 de milioane de locuitori ai Indoneziei sa locuiasca in zonele urbane, unde se colecteaza doar aproximativ jumatate din catitatea de deseuri.
„Guvernul Indoneziei analizeaza tot mai mult finantarea mixta ca instrument important de mobilizare a fondurilor pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila”, a declarat Scenaider Siahaan, ministrul adjunct pentru finantarea dezvoltarii, din cadrul Ministerului pentru Planificarea Nationala a Dezvoltarii (Bappenas). „Finantarea mixta pentru gestionarea deseurilor ofera investitiilor private oportunitati de a sprijini economia circulara, inchizand bucla prin reciclarea produselor in vederea reducerii pierderilor de materiale, reducand astfel la minim daunele aduse mediului si descurajand epuizarea resurselor.”

Parteneriatul va extinde infrastructura de colectare si reciclare, va construi capacitatea administratiei locale de a planifica si gestiona deseurile solide, mobilizand si dand mai multa forta sectorului informal al deseurilor, esential pentru gestionarea locala a deseurilor, dar care adesea are parte de resurse insuficiente. O noua instalatie in care vor fi agregate materiale plastice, de pilda, ar urma sa proceseze aproximativ 30 de tone de material pe zi, contribuind si la furnizarea de venituri noi pentru aproximativ 100 de angajati si colectori locali de deseuri, ce furnizeaza materia prima.

Parteneriatul combina punctele forte ale agentiilor de dezvoltare si ale investitiilor private, oferind expertiza tehnica coordonata si finantare mixta companiilor in curs de dezvoltare, cel mai bine plasate pentru a dezvolta modele noi si inovatoare de reducere a poluarii cu plastic a oceanelor prin colectare, agregare si reciclare. Contributiile partenerilor includ:

  •  Asistenta tehnica a Blue Ocean din cadrul USAID Clean Cities, avand la baza peste 60 de ani de experienta internationala in managementul deseurilor solide;
  •  Expertiza Circulate Capital in extinderea inovatiei si stimularea dezvoltarii;
  •  Experienta de mai bine de 20 de ani a partenerilor POPSEA Polindo si Bantam Materials, in colectarea si agregarea plasticului, acces la piete premium si expertiza in guvernanta si trasabilitate prin programul Prevented Ocean Plastic.

„Suntem mandri sa ne asociem cu USAID pentru a sprijini Prevented Ocean Plastic Asia de Sud-Est sa-si extinda cea mai buna infrastructura de colectare si reciclare in Indonezia, inclusiv in comunitatile in care astazi colectarea este limitata sau nu exista”, a declarat Regula Schegg, directorul general pentru Asia al Circulate Capital. „Prin acest parteneriat, avem impreuna oportunitatea de a demonstra cum actioneaza finantarea mixta si de a crea un plan pentru prevenirea poluarii cu plastic in Indonezia si in regiune”.

Prin acest parteneriat, Prevented Ocean Plastic Asia de Sud-Est isi propune sa imbunatateasca lantul de distributie al reciclarii din Indonezia si sa ofere plastic reciclat trasabil de calitate superioara pe pietele globale, in beneficiul tuturor factorilor din lantul deseurilor, incepand de la colectarea sticlelor si ajungand pana la consum.
„Suntem incantati ca acest nou parteneriat, care include un mix de finantare publica si privata, ne va ajuta sa extindem infrastructura de colectare si reciclare din Indonezia prin Prevented Ocean Plastic Asia de Sud-Est, alaturi de partenerul nostru pe termen lung Bantam Materials”, a declarat Daniel Law, CEO Polindo. „Colaborarea cu Clean Cities, prin programul Blue Ocean, precum si cu Circulate Capital ne va permite sa dezvoltam infrastructura necesara pentru a raspunde cererii tot mai importante de plastic trasabil si reciclat, creand in acelasi timp un venit de incredere pentru comunitatile din Indonezia.”

Potrivit lui Raffi Schieir, directorul Bantam Materials UK, investitia USAID in Prevented Ocean Asia de Sud-Est „este o marturie a succesului modelului Prevented Ocean Plastic, care a demonstrat ca poate fi reprodus pe orice coasta expusa riscului, pentru a avea un impact de amploare. Suntem mandri sa fim primul program de reciclare ce beneficiaza de investitii din partea USAID si asteptam cu nerabdare sa vedem diferenta pe care o va face acest parteneriat la nivel social si ecologic”.

Sursa: https://www.eco-business.com/press-releases/united-states-announces-partnership-to-reduce-ocean-plastic-pollution-in-indonesia/

Foto: freepik