Industria petrolului si gazelor joaca un rol crucial in economia globala, furnizand energie si materii prime esentiale pentru o gama larga de sectoare. Insa pentru a asigura o operare eficienta, sigura si sustenabila, aceasta industrie trebuie sa adere la o serie de standarde riguroase. Aceste standarde acopera totul, de la explorare si extractie, la transport, rafinare si distributie. Ele sunt concepute pentru a proteja mediul, pentru a garanta siguranta angajatilor si a consumatorilor, precum si pentru a optimiza performanta operationala. Afla totul despre importanta standardelor in industria petrolului si gazelor si cum contribuie ele la cresterea eficientei si reducerea riscurilor in sector.

De ce sunt importante standardele?

Standardele afecteaza fiecare arie a vietii noastre. Mancarea pe care o consumam, apa pe care o bem, masinile pe care le conducem, hainele pe care le purtam, jucariile copiilor si tehnologia pe care o folosim, toate sunt conforme cu anumite standarde, adesea convenite la nivel international. Create de obicei de grupuri de experti din industrie sub supravegherea altor parti interesate, inclusiv guverne nationale, organizatii supranationale precum ONU si membri ai opiniei publice, standardele ajuta la mentinerea populatiei si mediului in siguranta si faciliteaza comertul international.
Standardele stabilesc regulile pentru ceea ce este acceptabil si ceea ce nu, chiar daca ele trec neobservate de catre public, in general.
In principiu standardele sunt forte linistite, nevazute, cum ar fi specificatii, reglementari si protocoale menite sa garanteze ca lucrurile functioneaza corect, interactiv si responsabil. Cu toate acestea, standardele (si in special standardizarea strategica de masa) este una dintre cele mai importante fatete ale unei economii globalizate si ale afacerilor internationale.

Standardele in industria petrolului si gazelor

Standardele sunt deosebit de importante in industria petrolului si gazelor unde, inca din secolul al XIX-lea, conductele transportau substante periculoase pe distante lungi, adesea ingropate sub pamant sau pe fundul marii. Transportul substantelor toxice poate fi periculos si s-a intamplat uneori sa asistam la scurgeri ale conductelor, fisurari sau defectiuni de alte tipuri, toate avand consecinte enorme. De la ruptura Trans Canada din 1962 pana la scurgerea de petrol Deepwater Horizon din 2010, dezastrele legate de conducte au cauzat morti, distrugerea mediului si daune de lunga durata. Platile pentru curatare si compensatiile au costat foarte mult operatorii si guvernele si au adus daune reputatiei companiilor.
Standardele imbunatatesc siguranta operatiunilor din industrie, asigura calitatea, ajuta la mentinerea costurilor scazute, reduc risipa si minimizeaza confuzia. Ele contribuie la accelerarea acceptarii si aduc produsele pe piata mai rapid, evitand in acelasi timp nevoia de a reinventa roata de fiecare data cand un produs este fabricat.
In mediul actual cu un volum de munca mare si resurse umane reduse, standardizarea a devenit o preocupare primordiala a companiilor de petrol si gaze naturale din intreaga lume, a producatorilor de echipamente si a furnizorilor.
Standardizarea este cea care mentine industria petrolului si gazelor naturale in miscare, permitandu-i sa functioneze in siguranta si fiabil oriunde in lume. Din acest motiv, standardizarea ar trebui sa fie in fruntea listei de prioritati a unei afaceri.
In industria petrolului si gazelor, standardizarea strategica aduce beneficii precum siguranta imbunatatita, fiabilitate, calitate si performanta de mediu, ajutand organizatiile sa-si pastreze o pozitie de lider intr-o industrie atat de dinamica si in schimbare.

Primele standarde din industrie

Standardele exista in industria petrolului si gazelor odata cu fondarea Det Norske Veritas (DNV), la Oslo in 1864, de catre asiguratorii maritimi care au incercat sa stabileasca un set de reguli si proceduri standardizate.
Institutul American al Petrolului a fost infiintat in 1919 pentru a stabili standarde in productia de petrol din Statele Unite, pentru a promova industria petroliera si a influenta politica. In 1947, Organizatia Internationala pentru Standarde a fost infiintata de delegati din 25 de tari, reflectand miscarea tot mai mare catre standarde ce ar putea fi aplicate pe tot globul.

Imbunatatirea sigurantei si eficientei

Siguranta angajatilor, a comunitatii si a consumatorului final este o preocupare continua in industria petrolului si gazelor. Dat fiind ca majoritatea echipamentelor si produselor din industria petrolului si gazelor sunt potential periculoase, operatorii si angajatii pot minimiza aceste pericole si se pot bucura de un loc de munca mai sigur respectand specificatiile si standardele din industrie.
Standardizarea permite industriei petrolului si gazelor sa opereze in siguranta si fiabil in intreaga lume. Ea ajuta operatorii sa gestioneze si sa reduca riscurile, ofera informatii vitale pentru formarea angajatilor, imbunatatirea increderii publicului, atingerea unor niveluri mai ridicate de performanta si cresterea eficientei. De asemenea, scade costurile pentru afaceri. Stabilirea si adoptarea de standarde in industrie inseamna ca toata lumea beneficiaza de produse mai ieftine, usor disponibile si standardizate si de imbunatatirea celor mai bune practici.
Standardele de siguranta au avansat in pas cu evolutia tehnologiei conductelor. In industria petrolului si gazelor, exista acum reglementari cuprinzatoare ce acopera toate aspectele ce tin de productie, de la echipamentele de foraj pana la livrarea la statiile de combustibil. Standardele guverneaza, de asemenea, procesele de afaceri, sistemele de management si multe alte practici industriale din culise.
Siguranta este esentiala in industria petrolului si gazelor si ar putea exista riscuri uriase daca standardele actuale nu sunt respectate, putand compromite in intregime integritatea proiectelor.

Organizatiile majore de standardizare

In prezent, standardele API, DNV-GL si ISO sunt probabil cele mai recunoscute standarde din industria petrolului, desi exista numeroase altele, inclusiv Institutul Britanic pentru Standarde (BSI), Asociatia Internationala a Producatorilor de Petrol si Gaze (IOGP), Oil and Gas UK (OGUK) si Offshore Petroleum Industry Training Organization (OPITO). Desi inmultirea standardelor poate parea descurajanta si confuza in realitate, aceasta reflecta concentrarea intensa a industriei pe siguranta, fiabilitate si eficienta si arata o colaborare tot mai ampla intre organizatii, la nivel international.

Ce standarde sa respecti?

Cu mii de standarde relevante in vigoare, este esential in industria petrolului si gazelor sa fii informat in mod corespunzator cu privire la standardele necesare. Nerespectarea standardelor sau reglementarilor poate avea implicatii catastrofale si are potentialul de a impiedica si comercializarea internationala a produsului.
Folosirea unui furnizor de standarde de incredere, capabil sa furnizeze toate standardele si reglementarile necesare industriei si sectorului specific este o investitie in viitorul afacerii care va aduce beneficii, atat tangibile, cat si intangibile, pentru anii urmatori pe drumul spre standardizare strategica globala.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik