Lumea are nevoie de o serie de masuri menite sa limiteze emisiile de dioxid de carbon, respectand in acelasi timp cererea tot mai mare de energie. Aceste masuri includ protejarea si refacerea ecosistemelor naturale, asa cum sunt padurile, pasunile si zonele umede.
Ce sunt, insa, solutiile naturale (sau solutii bazate pe natura) si ce face Shell pentru a le sprijini?
Solutiile de acest tip sunt proiecte ce protejeaza sau contribuie la redezvoltarea ecosistemelor naturale – padurile, pasunile si zonele umede.
Cum investeste Shell in natura?
Shell lucreaza din ce in ce mai mult cu natura, contribuind la reducerea concentratiei de CO2 din atmosfera. Abordarea sa include investitii in ecosistemele naturale care nu fac doar sa capteze CO2, ci pot aduce, de asemenea, si beneficii comunitatilor locale si pot proteja biodiversitatea. Shell investeste direct in proiecte, insa in paralel cumpara si vinde credite de carbon. Mai mult, compania este unul dintre cei mai importanti investitori in credite de carbon din intreaga lume. Numarul din ce in ce mai mare de proiecte verificate de la care Shell cumpara credite ajuta clientii sa isi atinga angajamentele legate de sustenabilitate.
Zonele in care Shell se implica si investeste la nivel global sunt:
- Protejarea copacilor
- Plantarea de copaci
- Investitiile in credite de carbon
- Investitiile directe in proiecte
Pericolele la adresa vegetatiei
Vegetatia care acopera aproximativ o treime din suprafata Pamantului este vitala pentru mentinerea echilibrului natural al planetei. Ea sprijina sistemele complexe ale faunei si contribuie la mentinerea unei atmosfere sanatoase, captand dioxidul de carbon si eliberand oxigen.
Si totusi vegetatia se afla intr-un pericol real, atat din pricina activitatilor umane – asa cum sunt defrisarea suprafetelor impadurite pentru agricultura si exploatari forestiere ilegale -, cat si din pricina schimbarii climatice.
Eforturi de protejare a ecosistemelor
La nivel global exista o serie de proiecte in derulare, menite sa protejeze si sa restaureze aceste ecosisteme naturale.
Shell recunoaste rolul pe care solutiile bazate pe natura le pot juca in viitorul planetei noastre si – desi lucreaza in sensul reducerii emisiilor provenite din operatiunile sale, ca si al reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera per unitate energetica folosita de clientii sai – stie ca solutia nu este una singulara.
Abordarea Shell include imbunatatirea eficientei energetice a operatiunilor sale; vanzarea unei catitati mai mari de gaz natural cu ardere mai curata; generarea de electricitate din surse solare si eoliene si furnizarea de combustibili cu continut redus de carbon (asa cum sunt biocombustibilii si hidrogenul), precum si crearea mai multor puncte de incarcare pentru vehicule electrice.
De asemenea, Shell sprijina solutiile bazate pe natura si are in plan sa investeasca pana la 300 de milioane de dolari in acest sens in urmatorii trei ani.
In plus, programul Shell privind investitiile in ecosisteme natural vor contribui la targetul sau pe trei ani de a-si reduce amprenta neta de carbon cu 2-3% pana in anul 2021.
Solutii bazate pe natura
Solutiile naturale, sau solutiile pentru un climat natural, sunt proiecte care protejeaza, transforma sau refac solul. In acest mod, natura absoarbe mai multe emisii de CO2 din atmosfera.
Astfel de activitati pot duce la comercializarea si vanzarea de credite de carbon. Fiecare credit reprezinta evitarea sau eliminarea gazelor cu efect de sera echivalente cu 1 tona de CO2.
Astfel de proiecte pot furniza peste o treime din masurile de reducere eficiente din punct de vedere al costurilor, de acum si pana in anul 2030, astfel incat incalzirea globala sa poata fi stabilizata la un prag de sub 2 grade Celsius, potrivit surselor academice de top si organizatiilor non-guvernamentale.
Insa exista si alte beneficii pe care acest tip de proiecte le ofera, printre acestea numarandu-se si oferirea de surse alternative de venit pentru comunitatile locale, imbunatatirea productivitatii solului, curatarea aerului si apei si mentinerea biodiversitatii.
Alte colaborari strategice
Shell sustine, de asemenea, in mod direct o serie de proiecte si colaborari strategice. In Olanda, Shell si Staatsbosbeheer, Departamentul National Olandez pentru Silvicultura, vor planta peste 5 milioane de copaci in urmatorii 12 ani, un proiect in care Shell va investi 17.4 milioane de euro.
De asemenea, in anul 2019 Shell a semnat un acord cu Compania Land Life, in sensul crearii unui proiect de reimpadurire pe o suprafata de 300 de hectare, in Spania. In cadrul acordului, Shell si compania de reimpadurire se angajau sa planteze 300.000 de copaci in regiunea Castilla y Leon pana la finele anului.
In Marea Britanie, Shell a lansat un parteneriat cu agentia guvernamentala scotiana Forestry and Land Scotland, urmand ca in urmatorii 5 ani sa lucreze in colaborare cu aceasta in sensul generarii de credite de carbon, contribuind la plantarea sau regenerarea a aproximativ 1 milion de copaci. Aceasta este o investitie a carei valoare se ridica la aproximativ 5 milioane de lire sterline.
Transporturi mai curate
Shell ofera deja conducatorilor auto o gama intreaga de moduri prin care acestia isi pot reduce emisiile de carbon, pornind de la furnizarea de puncte de incarcare pentru vehicule electrice si mergand pana la sfaturi in ceea ce priveste condusul eficient. Incepand din anul 2019, clientii care intra intr-o statie Shell din Olanda sau Marea Britanie pot conduce mai neutru din punct de vedere al carbonului prin utilizarea de credite de carbon bazate pe natura.
Shell va oferi astfel de optiuni si pentru clientii sai din alte tari. Aceasta initiativa vine in completarea programelor prin care Shell isi ajuta deja clientii sa evite, sa reduca sau sa compenseze emisiile de carbon pe care le produc, furnizand combustibili cu emisii mai reduse si puncte de incarcare pentru vehicule electrice.
Foto: freepik