Progresul rapid al tehnologiilor 3D va schimba cu siguranță modul în care oamenii își vor cumpăra automobilele și va duce la transformarea radicală a conceptului de showroom auto și chiar a concesionarului de automobile. Aflați într-o competiție tot mai acerbă pe o piață extrem de dură, dealerii de automobile au căutat noi soluții pentru a-și îmbunătăți profitabilitatea și a-și reduce costurile.

Răspunsul la întrebările lor s-ar putea găsi în tehnologiile 3D. BMW sau GM au testat deja soluții inovative care le permit clienților să-și aleagă, vizualizeze și configureze mașina online într-un showroom virtual. Aceste soluții elimină necesitatea unor consilieri de vânzări, recepționiști, a automobilelor din showroom chiar a infrastructurii scumpe pentru un showroom autorizat de producător. Publicația online Forbes merge mai departe și analizeză potențialul uriaș al tehnologiei de imprimare 3D, o tehnologie care promite să revoluționeze procesul industrial de producție pentru numeroase domenii de activitate. Astăzi, cu o imprimantă care costă aproximativ 500 de dolari poți imprima orice îți trece prin cap de la un pistol până la o mașină. Ce s-ar putea realiza însă cu o imprimantă industrială 3D performantă?

showroom-1

Imaginați-vă cum ar fi să îți pui o pereche de ochelari 3D și să-ți configurezi mașina visurilor tale la tine acasă fără a fi nevoit să suporți un vânzător prea agresiv sau unul lipsit de interes. Două zile mai târziu, mașina configurată de tine ar putea fi în fața casei tale. Un vis? Nici vorbă. Utilizând o imprimantă ultra-performantă de mari dimensiuni, compania Local Motors a colaborat cu Laboratorul Tehnologic Oak Ridge pentru a construi Strati, prima mașina asamblată integral folosind un proces digital de producție. A fost nevoie de 44 de ore pentru a imprima cele 49 de componente la imprimanta 3D (de la scaune și roti până la parbriz). Prin comparație, un automobil conventional are nevoie de aproximativ 5000 de piese. Strati poate atinge 80 de km/h și utilizează o platformă tehnică de la Renault Twizzy și un motor electric. Costul unei mașini produse integral cu o imprimantă 3D industrială care poate produce piese din carbon sau ABS ar putea varia de la 16 la 36 de mii de euro și poate fi scăzut dramatic pe măsură ce tehnologia se va răspândi.

Deci, sunteți pregătiți să vă comandați automobilul viitorului?

Foto: freepik