In contextul raspandirii in intreaga lume a COVID-19 – o pandemie care afecteaza in mod grav sanatatea oamenilor, stilul de viata al tuturor si pietele globale – Shell pune pe primul loc sanatatea angajatilor si clientilor sai, precum si functionarea sigura a tuturor afacerilor sale.
In acelasi timp, conducerea Shell anunta ca intreprinde actiuni ferme in sensul consolidarii fortei financiare si rezistentei afacerilor sale, in asa fel incat compania sa fie bine pozitionata in vederea recuperarii economice care va urma atunci cand pandemia va disparea.
“In paralel cu protejarea angajatilor si clientilor nostri in aceste momente dificile, facem pasi rapizi pentru a asigura forta financiara si rezistenta afacerilor noastre” spune Ben van Beurden, CEO al companiei Royal Dutch Shell. “Acesta combinatie intre cererea de petrol aflata in cadere rapida, si cresterea rapida a stocurilor poate fi unica, insa Shell a rezistat de multe ori instabilitatii pietei, in trecut” a mai adaugat van Beurden.
“In aceste conditii foarte dificiile, sunt foarte mandru de staff-ul si de contractorii nostri din intreaga lume pentru modul in care isi mentin concentrarea pe operatiuni sigure si de incredere, asigurandu-se in acelasi timp si ca sanatatea si binele lor si al famililor lor, al comunitatilor si clientilor Shell sunt la cote maxime”.
Pentru a asigura o generare sustenabila de fluxuri de numerar, Shell gestioneaza in mod activ toate parghiile sale operationale si financiare – pornind de la concentrarea pe mentinerea zilnica a unor operatiuni sigure si de incredere si mergand pana la reducerea capitalului cheltuit si a cheltuielilor pentru operare.
Astfel, Shell anunta lansarea companiei intr-o serie de initiative operationale si financiare, care se asteapta sa aiba mai multe rezultate, printre care:
- Reducerea costurilor operationale subiacente cu 3-4 milarde de dolari anual in urmatoarele 12 luni, comparativ cu nivelul din anul 2019.
- Reducerea cheltuielilor de capital in numerar la 20 de miliarde de dolari, sau mai putin, de la un nivel planificat de aproximativ 25 miliarde de dolari.
- Reduceri semnificative ale capitalului de lucru.
Potrivit asteptarilor celor de la Shell, toate aceste initiative laolalta vor contribui cu 8-9 miliarde de dolari flux de numerar disponibil, anterior deducerii impozitelor.
Shell este in continuare implicat in programul sau de cesionare de active in valoare de peste 10 miliarde de dolari, in perioada 2019-2020, dar timingul depinde de conditiile de piata.
Consiliul Royal Dutch Shell a decis sa nu continue cu urmatoarea transa a programului de rascumparare a actiunilor, dupa finalizarea transei curente (precizam ca transa curenta de rascumparare a actiunilor se refera la o rascumparare de 1 miliard de dolari anuntata de Shell pe 30 ianuarie 2020). Totodata, compania a anuntat ca va continua sa analizeze mediul de business aflat in acest moment intr-o evolutie dinamica si ca sunt pregatiti sa ia decizii strategice pentru viitor si sa ia in calcul schimbari in ceea ce priveste cadrul financiar global, in functie de necesitati.
In mediul actual, rezilienta financiara a celor de la Shell este absolut esentiala pentru investitiile constante in prioritatile strategice ale companiei. Tocmai de aceea, Shell face eforturi pentru a mentine indicatori puternici in ceea ce priveste creditele financiare si pentru a se asigura ca are un bilant bun, astfel incat sa gestioneze instabilitatea.
Lichiditatile Shell raman puternice, cu peste 20 de miliarde de USD in numerar si echivalent de numerar, 10 miliarde in linii de credit neutilizate in cadrul facilitatii sale de credit de tip revolving si acces la programe ample de efecte de comert.
Declaratiile anticipative nu sunt o garantie
Acest anunt facut de Shell cuprinde declaratii anticipative cu privire la starea financiara, la rezultatele operatiunilor si afacerilor Royal Dutch Shell.Toate declaratiile cu exceptia celor privind faptele istorice sunt, sau pot fi, declaratii anticipative.
Declaratiile anticipative sunt bazate pe asteptarile managementului legate de viitor, precum si pe presupuneri si implica riscuri cunoscute si necunoscute si nesigurante care ar putea face ca rezultatele, performanta sau evenimentele sa difere semnificativ fata de cele exprimate sau implicate de aceste declaratii.
Declaratiile anticipative includ, printre altele, afirmatii privind potentiala expunere a Royal Dutch Shell la riscuri de piata si afirmatii care exprima asteptarile, convingerile, estimarile, prognozele, proiectiile si presupunerile managementului.
Aceste declaratii anticipative pot fi identificate dupa utilizarea in cadrul lor a termenilor sau frazelor precum “au in vedere”, “ambitie”, “anticipeaza”, “cred”, “ar putea”, “estimeaza”, “se asteapta”, “obiective”, “intentioneaza”, “e posibil”, “perspectiva”, “plan”, “probabilitate”, “proiectie”, “riscuri”, “program”, “fac eforturi”, “ar trebui”, “target” si alti termeni si fraze similare.
Exista o serie de factori care pot afecta operatiunile viitoare ale Royal Dutch Shell si care ar putea face ca aceste rezultate sa difere substantial de cele exprimate in declaratiile anticipative incluse in acest anunt. Printre acestea se numara:
- fluctuatiile de pret pentru titei si pentru gaz natural;
- schimbarile legate de cererea produselor Shell;
- fluctuatii ale monedei;
- rezultate ale forajelor si productiei;
- estimari legate de rezerve;
- pierderea cotei de piata si concurenta la nivelul industriei;
- riscurile de mediu si fizice;
- riscurile asociate cu identificarea unor proprietati si targeturi cu potential de achizitie, cu negocierile de succes si cu incheierea acestor tranzactii;
- riscurile asociate cu dezvoltarea afacerilor din tari in curs de dezvoltare si in tari supuse sanctiunilor internationale;
- evolutiile legislative, fiscale si normative, inclusiv masurile referitoare la schimbarea climatica;
- conditiile economice si financiare de piata in anumite tari si regiuni;
- riscurile politice inclusiv riscul exproprierii si renegocierii termenilor contractelor cu entitati guvernamentale, intarzieri si progrese in aprobarea proiectelor si
- intarzieri in rambursarea costurilor comune;
- riscurile asociate cu impactul pandemiilor, asa cum este pandemia cu COVID-19;
- schimbarile legate de conditiile de comercializare.
Nu exista asigurari ca platile viitoare ale dividendelor vor corespunde cu platile anterioare ale dividendelor, sau ca le vor depasi.
In lumina acestor riscuri, Consiliul Shell atrage atentia ca rezultatele viitoare ar putea diferi substantial de cele declarate, implicate sau deduse din declaratiile anticipative ale Shell.
Eforturile Shell in lupta cu COVID-19
Shell continua sa puna siguranta pe primul loc, prioritizand interactiunile cu clientii sai, mediul sigur de lucru si practicile sigure in comunitatile mai largi in care activeaza. De asemenea, Shell isi doreste sa ofere sprijin si sa pastreze in siguranta cat mai multi oameni cu putinta.
“Continuam sa monitorizam situatia zilnic in fiecare tara si urmam recomandarile autoritatilor nationale din domeniul sanatatii” spun oficialii Shell, care anunta ca pastreaza permanent contactul cu furnizorii, cu clientii si cu partenerii sai. In fiecare locatie de operare din lume Shell are planuri de continuitate menite sa sustina operatiunile si lanturile de ditributie, in asa fel incat sa continue sa furnizeze produse energetice vitale, pentru tari si comunitati, pentru companii si pentru indivizi.
Printre demersurile Shell ce au in vederea mentinerea sigurantei si sanatatii angajatilor, clientilor si comunitatilor se numara desfasurarea de operatiuni de curatenie imbunatatite, cresterea stocurilor de produse sanitare si alte bunuri esentiale, distantarea sociala si monitorizarea sanatatii pentru echipe si pentru locatiile de retail.
Shell isi sprijina echipele, fie ca lucreaza de acasa in acest moment, fie ca servesc clientii la puncte de retail sau ca lucreaza in punctele de operatiuni.
In plus, Shell isi propune sa ii ajute pe cei care lucreaza in prima linie, in lupta cu COVID-19. Astfel, in peste 15.000 de locatii de retail din peste 30 de tari, Shell ofera alimente gratuite profesionistilor din domeniul medical, asistente si medici, ca si soferilor de camion si persoanelor care lucreaza in domeniul distributiei si care sunt vitali pentru mentinerea resurselor.
Acolo unde este posibil, Shell isi adapteaza productia pentru a spriiini eforturile de a opri raspandirea virusului. Un astfel de exemplu este redirectionarea resurselor pentru a produce rapid alcool isopropyl (un ingredient chimic ce reprezinta jumatate din continutul lichidelor dezinfectante). De asemenea, Shell a inceput sa dezvolte productia de masti pentru fata pentru personalul medical.
Foto: freepik