Shell a fost ales sa fie parte din urmatorul val al extinderii Qatar LNG – proiectul North Field South (NFS). Shell va avea o participatie de 9.375% – din totalul de 25% disponibili pentru partenerii internationali – in proiectul NFS cu o capacitate de 16 milioane de tone pe an. QatarEnergy va detine restul de 75%.
“Sunt incantat ca parteneriatul strategic al Shell cu QatarEnergy este dus mai departe prin participarea la proiectul North Field South. Gazul natural lichefiat are un rol esential in asigurarea fiabilitatii sistemului energetic, iar investitiile noastre alaturi de QatarEnergy vor sustine tranzitia energetica si securitatea energetica, doua dintre provocarile fundamentale cu care lumea se confrunta astazi” a spus CEO-ul Shell, Ben van Beurden, la ceremonia de semnare a contractului.
Ministrul qatarez al Energiei si CEO-ul QatarEnergy, Saad Sherida al-Kaabi, a spus in cadrul unei conferinte de presa ca parteneriatul de dezvoltare pentru North Field South va fi atribuit in primul trimestru din 2023 si a mai aratat ca gigantul QatarEnergy este deschis sa discute colaborarea cu Shell in toate sectoarele energetice.
North Field face parte din cel mai mare camp de gaze pe care Qatar il imparte cu Iranul, a carui parte poarta numele de South Pars.
Compania de stat QatarEnergy a semnat in cursul acestui an acorduri pentru North Field East, prima si cea mai mare faza a planului de extindere in doua etape al North Field.
North Field East va creste capacitatea de productie de gaz natural lichefiat a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an pana la 110 milioane de tone pe an pana in 2025, iar cea de-a doua faza, North Field South o va duce de la 110 milioane pana la 126 de milioane de tone anual pana in 2027.
Pana in acest moment, Total Energies, Shell, Exxon, ConocoPhillips si Eni detin participatiuni in faza de extindere North Field East, iar de curand Total Energies a fost numita primul partener in proiectul North Field South.
North Field
Descoperit in 1971, North Field acopera o suprafata de 9700 de km patrati, dintre care 6000 de km patrati se afla in apele teritoriale qatareze.
Productia a inceput in 1989, intr-o perioada in care petrolul era principala sursa de venit a Qatarului. Statul din Golf detine acum cea de-a treia cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume.
Prognozele recente de piata au semnalat o crestere a sectorului energetic al acestui stat si o cerere mai mare pentru gazul qatarez pe fondul invaziei in derulare a Rusiei in Ucraina.
Cateva tari europene, printre care si Germania, Italia si Austria, s-au indreptat catre Qatar de la inceputul acestui an, intr-un efort de a-si reduce dependenta de gazul rusesc.
Europa primea anterior 40% din resursele de gaz de la Moscova si aproape o treime din transporturi treceau prin Ucraina, insa livrarile au scazut pe fondul sanctiunilor impuse Rusiei dupa invazia asupra Ucrainei.
Al-Kaabi a spus anterior ca doar Qatarul nu poate raspunde cererii integrale a Europei de gaz, statul arab avand contracte pe termen lung cu clientii sai din Asia. Recent, Al-Kaabi a spus ca tara sa nu isi va directiona transporturile de gaz natural lichefiat catre Europa anul acesta. “Qatar este dedicata in totalitate sanctitatii contractelor sale… Astfel, atunci cand semnam cu un cumparator din Asia sau cu clientii europeni, respectam aceste acorduri” a mai spus Al-Kaabi.
Foto: freepik